Şube Müdürlüğü Atamasında Mülakat Yeni Sorunlara Sebebiyet verebilir

Şube Müdürlüğü Atamasında Mülakat Yeni Sorunlara Sebebiyet verebilir

Şube müdürlüğü atamalarında yargı kararları gereği 1709 şube müdürünün ataması iptal edilecek.Yeniden yapılacak atama esas puanlarında mülakat değerlendirme puanlarının da işin içine katılması yeni sorunlara sebebiyet verebilir…Sedat DEGER Eğitimci yazar mebpersonel.com

  

 Şube müdürlüğü atamalarında yargı kararları gereği  1709 şube müdürünün ataması iptal edilecek.Yeniden yapılacak atama esas puanlarında mülakat değerlendirme puanlarının da işin içine katılması yeni sorunlara sebebiyet verebilir.

 Danıştay 5. Dairesinin

1) 06/03/2014 tarih ve E:2013/7955 sayılı

2) 16/05/2014 tarih  ve E:2013/8367 sayılı mahkeme kararları

Danıştay 2. Dairesinin

1) 29/04/2014 tarih ve E: 2013/10363 sayılı yargı kararı

   Bu yargı kararları gereği 17 Nisan 2014 tarihinde şube müdürü olarak atanan 1709 kişinin atama sonuçlarının iptal ediliyor.Bu iptaller sonrası ise yönetmelik değişikliklerinde mülakat ve yazılı puanlarının eşit bir şekilde değerlendirileceği bir atama yoluna gidileceği konuşulmaktadır.Mülakat puanlarının şube müdürü atamalarında kullanılması yeni tereddütleri de beraberinde getiriyor çünkü Ankara 4. İdare Mahkemesinin  11/07/2014 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararında da görüldü ki mülakat için açılan davalarda da şubat ayında yapılan sözlü mülakatlarda iptallerin gelmeye başlamasıdır.

  11/07/2014 tarihinde verilen yürütmeyi durdurma kararını analiz etmek gerekirse ;

Öncelikle 63,20 puan verilen şube müdürü adayı yazılı puanının düşürülerek 70 puan’ın altına düşürülmesini haksız bularak dava açmıştı .(bu arada bulunduğu il den 78 tane mülakat için açılmış dava bulunmakta ve bu dava daha ilki) Dava dilekçesinde ise şu hususlara dayalı olarak başvurmuştu;

1.       Şube müdürü adayı tarafına sorulan sorulara doğru cevap vermiş olmasına rağmen ,kurumca verilen puanın haksız olduğunu söylemiş fakat hiçbir gerekçe gösterilmeksizin yaptığı itiraz red edilmiş.

2.       Sözlü sınavının yapılış şeklini yargısal denetime tabi olmadığının altını çizmiştir. hiçbir  teknolojik imkandan yararlanmadığını ve davalının mülakat performansı elektronik ortamda görüntülü yada sesli kayıt altına alınmamasını yargısal denetime imkan vermediğini hukuka aykırı olduğu söylenmiştir.Bu durumu Danıştya İdari Dava Daireleri Kurulu YD.İtiraz No 2009-1001 Kararı ve Danıştay 2.Danıştay  07.10.2009 tarih -2009-183 Esas kararlarına   göre sunmuş.

 

 Bu sebepler ile açılmış davada mahkeme şube müdürünü haklı bulmuş ve yürütmeyi durdurma kararı vermiş.Dolayısı ile yavaş yavaş sözlü mülaktları için açılmış davalarda sonuçların gelmeye başlaması göz önünde bulundurulması gerekir ve olası her türlü anekdotlara karşı bakanlık hazır olması gerekir ki yeni bir mağduriyetin yaşanmaması esas olması gerekir.

Mahkeme Mülakat'a Göre Şube Müdürü Başarısız Sayılamaz haberimiz için tıklayınız..

 Ankara 4. İdare mahkemesi danıştay 5. Dairesinin kararına atıfta bulanarak 12.02.2014 tarihinde yapılan sözlü sınavdan 63,20 puan alan şube müdürü adayının  başarısız sayılmasını ilişkin dava konusu işlemde(mülakatlarının) hukuka uyarlık bulunmadığını söyleyerek yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.Davayı açan avukat ile konuştuğumuzda ise bu davanın sonucunun ilk olduğunu ve yürütmeyi durdurma kararının MEB’e tebliğ edildiğini mahkemenin müvekkilini haklı bulduğunu söylüyordu.Müvekkilinin dava dilekçesinde de belirtildiği gibi yapılan mülakata göre başarısız sayılamayacağını söyledi.

 

 Şube müdürü atamalarında %50 yazılı  +%50 sözlü mülakat puanlarının değerlendirildiği bir atama esas puanlarının kullanılmasının da tehlikeli bir süreci beraberinde getireceği aşikar  bu yüzden zaten şube müdürlüğü atama sürecinin karmaşıklaşması düşünüldüğünde tam çözüldü derken yeniden bir sorunun belirmesi hem adayları hemde eğitimi olumsuz yönde etkileyecektir.Bu yüzden bence yargı kararlarını iyi inceleyip geçmişte benzer mülakat sistemlerinde verilmiş danıştay kararları incelenip ona göre yeni atama krıteri hazırlanmalıdır.Danıştayın sözlü mülakatların yapılışında sesli ve görüntülü teknolojik kaydı istediğini ve ve meb şube müdürü mülaktlarında sesli ve görüntülü kaydının alınmadığının unutulmaması gerekir.

 

 

Ankara 4. İdare mahkemesinin verdiği mahkeme kararı :





















Saygılarımla.

 

 

Sedat DEGER

https://twitter.com/sedatdeger09

Mebpersonel.Com özel haber

Bu yazının tüm hakları Mebpersonel.Com'a aittir. İzin alınmadan veya açık kaynak gösterilmeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.