Şube Müdürlüğünde Hukuk mu Üstün Yoksa Kişiler mi ?

Şube Müdürlüğünde Hukuk mu Üstün Yoksa Kişiler mi ?

Şube Müdürlüğü atamaları için verilen danıştay kararları neticesinde yürütmeyi durdurma kararları doğrultusunda atamaların iptal edilip yapılacak düzenleme ile yeniden yapılması gerekiyordu…Sedat DEGER Anadolu Eğitim Sendikası Genel Merkez Hukuk Danışmanı

  

  Şube Müdürlüğü atamaları için verilen danıştay kararları neticesinde yürütmeyi durdurma kararları doğrultusunda atamaların iptal edilip yapılacak düzenleme ile yeniden düzenleme ile yapılması gerekiyordu.Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarımız Yusuf TEKİN bey’in “Bugüne kadar ataması gerçekleştirilen şube müdürlerimizin  yeniden atanması gibi bir konu söz konusu değildir. Ancak Mahkemelerden atamalarla ilgili iptal kararı çıkarsa ki , şu anda atanan kişilerle ilgili herhangi bir mağduriyet söz konusu olmayacaktır. Mahkeme sürecini takip etmekteyiz. mahkemelerde olabilecek gelişmeler karşısında uygulayacağımız bir B Planımız hazırda bulunmaktadır.” Açıklaması ile atamaların iptal edilmeyeceği düşüncesini akıllara getirse de gerçekte hukuken böyle mi ve MEB önceden Danıştay dairelerinin vermiş olduğu Yürütmeyi Durdurma kararları karşısında nasıl hareket etmiş onlara bakmak gerekir.

Yönetici Atamaları Danıştay YD kararı ile iptal edildi ve yeniden atamalar yapılmıştı

Yönetici Atama Yönetmeliğinin bazı maddelerine yürütmeyi durdurma kararı verilmiş  Atamalar iptal edilip mahkeme kararı doğrultusunda atamalar iptal edilip hesaplanan yeni puanlar eşliğinde yeniden  atamalar yapılmıştı;

  Danıştay 2.Dairesi’nin 25/11/2013 tarihli 2013/7839 esas nolu ve 2013/7729 esas nolu mahkeme kararları doğrultusunda 28728 sayılı resmi gazete 04/08/2013 tarihinde yayınlanan MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmelğinin bazı maddelerinin yürütmesi durdurulmuştu.Mahkeme kararlarına göre : 1)Aylıktan kesme cezası ve daha üst ceza alanların yönetici olmalarına engel olan hüküm durdurulmuş 2) Uzman ve Başöğretmenliğe verilen puanlarının değerlendirilmesine ilişkin hükümleri durdurulmuş ve Uzman Öğretmenlik(3 Puan) ve Başöğretmenlik (5 puan) puanları değerlendirme dışı bırakılmıştı.

 Mahkeme kararıyla beraber, MEB  İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 01/04/2014 tarih ve 1346268 sayılı ve yönetici atama konulu yazıyı tüm valiliklere göndererek “Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Bakanlığımız aleyhine açılan idari davalara ilişkin Danıştay İkinci Dairesince verilen kararlar ekte gereğini rica ederim “ diyerek yönetici atamalarında puanlamaların ve değerlendirilmesini istemişti.İl Milli Eğitim Müdürlükleri de yazı ve mahkeme kararlarına göre uzman öğretmenlere verilen 3 puanın yürütmesinin durdurması üzerine yeniden değerlendirilen puanlara göre sıralamaları yenileyip atamaları yeniden yapmıştı.Yani 2. Danıştay dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma mahkeme kararları sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı hukuki olarak uygulanmasını istemiş ve iller yönetici atamalarını iptal edip değerlendirme sonucu yeni oluşan puanlara göre yeni atamalar yapmıştı. Ozaman hukuk farklı mı işliyordu?Tabiki Hayır ! Çünkü hukuki olarak yürütmeyi durdurma kararı idari hükmü ölü doğmuş bir hükme çevirir ve en başından yok sayar ,buna bağlı iş ve işlemler var ise tüm işlemler atamalar iptal edilir.Yeni hukuka uygun düzenlemeler ile atamalar gerçekleştirilir,yönetici atamalarında danıştay kararları sonucunda iptal edilip yeniden yapılması gibi.Bunu bizzat MEB yazısında görebiliyoruz.

 

    2008 Yılında Danıştay Kararları Sonucun Genelge İle Atamalar İptal Edilmişti

  Eğitim İş ve Eğitim Sen’in MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğine açtıkları bazı maddelerin iptali ve yürütmeyi durdurma talebi ile idari davalarda 2. Danıştay dairesi 21/07/2008tarihli ve 2008/3799 esas nolu ve 2008/4155 esas nolu kararları ile yönetmelik eki EK 2 yönetici değerlendirme formunu yürütülmesinin durdurulmasına karar vermişti.Bunun üzerine zamanın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK imzası ile yürütmesi durdurulan EK 2 yönetici değerlendirme formu ile herhangi bir işlem yapılmaması yapılmış olanlarında iptal edilmesi istenmişti.

 

   Bu genelge ve uygulanan yargı kararları da gösteriyor ki yürütmeyi durdurma kararı verildikten sonra ilgili maddelere göre herhangi bir işlem yapılamaz yapılmış ise de geri alınıp iptal edilir.Bunu Milli Eğitim Bakanlığı da iyi biliyor çünkü gerek yakın zamanda gerek 2008 yılında yürütmeyi durdurma kararları doğrultusunda yapılan atamaları iptal etmiş ve hukuka uygun bir şekilde yeniden yapmıştır.

 

   Başka idari işlemlerde Verilen Yürütmeyi Durudurma Kararları Sonucunda Atamalar İptal Edilirken Şube Müdürü Atamalarında Nasıl Olur da İptal Edilmez?

 

  Bizzat Bakanlığımızın valiliklere gönderdiği resmi yazı ve genelgelerle gerek MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesi durdurulması ,gerek MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği için verilen yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda yapılan atamalar iptal edilirken MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin atama ile ilgili maddesine Danıştay 2. Dairesince verilen yürütmeyi durdurma kararları doğrultusunda her ne hikmetse atamalar iptal edilmiyor!Bu işte bir terslik var çünkü hukuk kuralları aynı şekilde duruyor ve daha düne kadar bakanlığımız yargı kararlarına uygun resmi yazı ile yapılması gereken hukuki uygulamaların emrini veriyordu. 01/04/2014 tarihindeki 1346268 sayılı resmi yazısından bugüne kadar herhangi bir hukuki değişiklik yaşanmadı.Bu olaylar ve mevcut hukuk kuralları gösteriyor ki  yapılması gereken çok basit o da, nisan ayında yapılan 1709 şube müdürünün atamasını iptal edip hukuka uygun düzenlemeler doğrultusunda yeniden atamaların yapılmasıdır.Eğer bazı yargı kararlarını uygulayıp atamaları iptal edip yeniden değerlendirilirse , şube müdürlüğü atamalarında olduğu gibi bazı yargı kararlarında ise  ölü doğmuş idari maddeye bağlı yapılan atamaları iptal etmemek hukuk kurallarına aykırıdır.Aksi takdirde akıllara şu soru geliyor “Şube Müdürlüğünde Hukuk mu Üstün Yoksa Kişiler mi ?” çünkü bu şekilde davranmanın bir amacı olmalı.Ayrı bir süzgeçten de geçirmek gerekirse diğer soru da şu şekilde belirir: “Bu uygulamada ilahi adaletin bakışı nasıl olur?” sonucunu iyi bakmak gerekir.

 

Saygılarımla

 

Sedat  DEGER /Eğitimci Yazar

AES Genel Merkez Hukuk Danışmanı

https://twitter.com/sedatdeger09

 

Mebpersonel.Com özel haber

Bu yazının tüm hakları Mebpersonel.Com'a aittir. İzin alınmadan veya açık kaynak gösterilmeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.