Torba Kadroya Atamada Eğitim Şartı Nasıl?

Torba Kadroya Atamada Eğitim Şartı Nasıl?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi uyarınca yapılan ve torba atama olarak da bilinen atamalar, idarenin istediği kişileri yönetici kadrolarına getirmesine imkan veren bir uygulama olarak görülürken, aynı zamanda kamu görevlileri arasında eşitliğe aykırı durumlar da yaratabilmektedir.

 Bazı hizmet sınıflarına ait ilk 4 derecedeki kadrolara, derece yükselmesindeki süre şartı aranmaksızın memurların atanmasına imkan veren 68/B düzenlemesinden yararlandırılacak olanlarda, atma yapılacak görev için aranacak özel şartların yanı sıra eğitim ve hizmet süresi şartları da aranmaktadır.

Eğitim ve Öğretim Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri (YHS kapsamındaki kadroların genel itibariyle ilk dört derecede olmaması nedeniyle) sınıfları dışındaki hizmet sınıflarına ait kadrolar bakımından söz konusu 68/B atamasıyla ilgili olarak bu yazımızda sadece eğitim şartına değinilecektir. Torba kadroya atanma konusundaki ayrıntılı yazımız için tıklayınız…

68/B uygulamasından yararlanmada aranan eğitim şartı

657 sayılı Kanunun 68/B maddesi hükümleri kapsamında atanabilmek için, ilgilinin yükseköğrenim (süresi ne kadar olursa olsun) mezunu olması gerekir.

Bitirilen yükseköğrenimin süresi, 68/B uygulamasında aranan hizmet süresi şartı bakımından önem taşımaktadır. Ayrıca kurumlar tarafından çıkarılan özel düzenlemelerle, 68/B kapsamında atama yapılabilecek bazı görevler için, bitilen yükseköğrenime ilişkin süre şartı da getirilebilmektedir.

Kurumların özel düzenlemelerinde yükseköğrenim süresi bakımından farklı bir hükmün yer almıyor olması durumunda, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında yapılacak atamalarda aranacak eğitim şartı şöyle olacaktır:

-Atama yapılacak kadronun derecesi “1” ve ek göstergesi de “5300 ve daha yukarı” ise; en az dört yıl süreli yükseköğrenim mezunu olanlarda 12 yıl, en az iki yıl süreli yükseköğrenim mezunu olanlarda ise 14 yıl hizmet süresi şartı aranır.

-Atama yapılacak kadronun derecesi “1 veya 2” ve ek göstergesi de “5300’den daha az” ise; en az dört yıl süreli yükseköğrenim mezunu olanlarda 10 yıl, en az iki yıl süreli yükseköğrenim mezunu olanlarda ise 12 yıl hizmet süresi şartı aranır.

-Atama yapılacak kadronun derecesi “3 veya 4” ise; en az dört yıl süreli yükseköğrenim mezunu olanlarda 8 yıl, en az iki yıl süreli yükseköğrenim mezunu olanlarda ise 10 yıl hizmet süresi şartı aranır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.