TORBADAN MAHKEMENİN İPTAL ETTİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE KORUMA ÇIKTI

TORBADAN MAHKEMENİN İPTAL ETTİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE KORUMA ÇIKTI

Torba’dan atama formülü,16 Ocak Cuma günü Meclis’e verilen ‘Torba teklif’te yer alan “İlçe milli eğitim müdürü ve üstü kadrolara yapılacak atamalarda görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı uygulanmaz” ifadeleri ortalığı karıştırdı. Bir yandan bakanlığın sınav yapmadan şube müdürü atamak istemesine itiraz edilirken, diğer yandan da ‘sadece sözlü sınavla atandıkları’ gerekçesiyle Danıştay’ın ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdiği 1709 şube müdürü ataması ile ilgili yargı kararının uygulanmayacağı savunuluyor.

 16 Nisan 2014’te sadece sözlü sınav puanını kullanarak, 1709 şube müdürü ataması yaptı. Ancak yapılan atamalarda sadece sözlü sınavın dikkate alındığını ve bunun objektif olmadığını savunan, sözlü sınavda 70 ve üzerine puan aldıkları halde başarısız sayıldıkları gerekçesiyle tercihte bulunamayan ve atanamayan bazı adaylar mahkemeye başvurdu. Danıştay 5. Dairesi, bakanlığın yaptığı atamada yazılı sınav puanı kullanılmadığı için yönetmeliklerin yürütmesini durdurma kararı aldı. Ardından Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 11 Eylül’de, MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavları’nın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme kararlarının uygulanmadığını gerekçe gösteren adaylar, şube müdürlüğü atamalarının iptali ile atamaların sözlü ve yazılı sınava dayalı olarak yapılması için girişimlerini sürdürdü.

SON 1 YILDAKİ ATAMALAR

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da, 2014 Aralık ayında TBMM’de yaptığı açıklamada, Danıştay kararı gereği aritmetik ortalama ile hesaplanacak başarı puanına göre şube müdürü atamalarının yenileceğini açıkladı. Ancak konu, 16 Ocak Cuma günü Ak Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl imzasıyla TBMM’ye sunulan ‘Torba yasa teklifi’ne de girdi. Bu teklifte yargı kararının uygulanmayacağına yönelik madde olduğu ileri sürülüyor. Teklifte, “İlçe milli eğitim müdürü ve üstü kadrolara yapılacak atamalarda görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı uygulanmaz” ifadelerine yer veriliyor. Bu durum, mağdur olduğunu savunan adaylar tarafından, “Bakanlık bu maddeyle yazılı veya sözlü sınav uygulamadan şube müdürü ataması yapmak istediğini söylüyor. Aynı zamanda Danıştay tarafından iptal edilen 1709 şube müdürü atamasını meşrulaştırmaya çalışıyor” diye yorumlanıyor. Çünkü, teklif Meclis’ten geçerse kanunun yayımı tarihinden itibaren geriye dönük son bir yıl içinde yapılan görevde yükselme sınavları ile gerçekleştirilen atamaları da kapsayacak. Yani 2014 Nisan ayında yapılan 1709 şube müdürü ataması, yeni kanunla güvence altına alınmış olacak.

GEREKÇE: EĞİTİM ÖĞRETİMİN AKSAMAMASI

Kanunun gerekçesi ise şöyle açıklanıyor: “... Atanan şube müdürlerine yolluk ve yevmiye ödenmiş, büyük çoğunluğu eğitim kurumu yöneticisi ve öğretmenlerden oluştuğundan, eğitim-öğretimin aksamaması için eski görev yerlerine yönetici ve öğretmen ataması yapılmış, eşleri eş durumu özrüne bağlı olarak şube müdürlerinin görev yaptıkları yerlere atanmış, çocukları o yerlerde eğitim görmeye başlamıştır. Söz konusu şube müdürlerinin atamalarının iptali, bu durumların tümünü doğrudan etkileyecek ve aynı anda birçok mağduriyetin birlikte yaşanmasına yol açacaktır. Bu bağlamda yaşanması muhtemel tüm bu olumsuzlukların engellenmesi öngörülüyor.”


http://www.hurriyet.com.tr/

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.