Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği ile Yüksek Lisansın Hiçbir Önemi Kalmamıştır

Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği ile Yüksek Lisansın Hiçbir Önemi Kalmamıştır

2009 yılında çıkarılan ve demokratik usullere göre atamanın yapıldığı yönetici atama yönetmeliğinde müdür olarak atanabilmek için; sınav puanı ve ek 2 dediğimiz yönetici değerlendirme formundan almış oldukları puanın toplamından çıkan sonuca göre yapılmaktaydı. Ek 2 de yüksek lisansa verilen puan ise 8'di. Büyük önem arz etmekteydi. Şöyleki diğer hesaplamaları katmazsak 80 puan almış yönetim alanında yüksek lisans mezunu 87 puan almış birinin önüne geçebilmekteydi. Bu sayede ise yönetim alanında yüksek lisans yapan yönetici ve öğretmenlerin sayısı hızla artmaktaydı ve buda ileriki zamanlarda mutlaka eğitimin kalitesine yansıyacaktı.Ama beklenen olmadı.

 28/02/2013 tarihli Yönetici atama yönetmeliği ile yüksek lisansın hiçbir önemi kalmamıştır. Bakanımız bu konuda mutlaka yanlış bilgilendirilmiştir diye düşünüyorum.Çünkü yüksek lisans yapan yöneticilerin sayısının artmasının önü kesilmiş, kurumlarımız yönetimde uzmanlaşmış kişilerden mahrum bırakılmış ve eğitimin kalitesinde artışın önüne geçilmiştir. Yeni yönetmeliğe göre yönetici olarak atanabilmek için sınav puanının %50'si, ek 1 diye tabir edilen ve yönetim alanında yüksek lisansa sadece 6 puan veren yönetici değerlendirme formunun %20'si, MÜLAKATIN ise %  30' u toplanarak en yüksek puan alan yöneticilerden üç tanesi belirlenecek ve bunlardan birisi valinin onayı ile atanacaktır. Şimdi sadece yüksek lisansın toplam atamadaki oranına bakalım: 6 puan çarpı %20= 1.2 puan. Sonuç olarak o kadar emeğin karşılığı hiç olarak karşımıza çıkmıştır. Bunun bence adaletle kariyer ve liyakatle bir alakası yoktur. Böyle bir atama kabul edilemez.

Gelelim isteğe bağlı ve zorunlu yer değiştirmeye… İsteğe bağlı yer değiştirmede hizmet puanının % 70'i ve ek 1 yönetici değerlendirme formunun % 30 u alınarak en yüksek puandan başlamak üzere istedikleri kurumlara yer değiştirme yapılacaktır. Yüksek lisansın burada da toplam puana  etkisi 6 çarpı %30 oda eşittir 1,8 puan. Elinize sağlık çok liyakatli bir yönetici atama yönetmeliği yayınlayarak ihtiyar olan ve emekliliği gelmiş birisini, genç olan eğitim yönetimi alanında yüksek lisans yapmış birine tercih ettiniz.Dünkü yazımda anlattıklarım gerçekleşmiş ve demokratik bir atamadan torpilin adam kayırmanın olduğu bir atamaya geçilmiştir. Yüksek lisans hiçe sayılarak çok büyük bir yanlışlık yapılmıştır.
Ayrıca şu hususu da belirtmeden geçemeyeceğim. Yeni EK 1 de gözüme çarpan bir eksiklikte müdür olarak çalışılan yıllara verilen puanın olmayışıdır. Bu bir yanlışlık mı bilerek yapılan bir şey mi? Müdürlüğe ilk atamada böyle bir puana ihtiyaç olmayabilir ancak zorunlu ve isteğe bağlı atamalarda böyle bir puanın olmaması bence söz konusu olamaz. Bence bu yönetmelik Fenerin, 1461 Trabzon'a yenilmesinden sonra Fener Taraftarında bıraktığı hüsrandan daha büyük bir hüsrana uğratmıştır eğitim camiasını…Özellikle genç, dinamik yönetim alanında yüksek lisans yaparak uzmanlaşan bu uğurda çabalayan yönetici adaylarına da büyük bir şok olmuştur diye düşünüyorum.
    Yasin ŞAHİN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.