Yönetici Atama Yönetmeliğinde mülakat Olmalı mı?

Yönetici Atama Yönetmeliğinde mülakat Olmalı mı?

Bakanlığımız çok olumlu yerinde bir uygulamayla yönetici atama yönetmeliği taslağını yayınlayarak paydaşların görüşlerini bildirmesini istemiştir. Elbette

 Elbette eğitimcilerin görüşüne başvurulması çok güzel bir uygulama olarak takdir edilecektir. Taslakta yer alan Özellikle mülakat olayına dikkat çekmek istiyorum. Mülakat olayı illa da olmak zorunda mı? Kimler istiyor bu mülakatı? Kimler mülakat sayesinde avantaj sağlamayı düşünüyor?

Mülakata giren adaylardan kaybedenler durumu nasıl karşılayacak acaba? Dayısı olan kazandı veya torpilli olduğu için ben kaybettim diyebileceklerdir. Ayrıca  % 30 mülakat puanı çok fazla değil mi? İlla da mülakat getirilmelidir ve yönetmelik de de yer alacaksa %10 mülakat puanı fazlasıyla yeter.
Mülakat için çok objektif en ideal bir komisyon oluşturulduğunu düşünelim, bu durumda dahi mülakattan dolayı atanamayanların eleştirileri gelecektir.  Özellikle mülakat konusunda sendikaların da görüşüne başvurulmalıdır diye düşünüyorum.  Tüm eğitim sendikaları da mülakat konusunda ki fikirlerini açıkça beyan etmeleri gerekir. Eğitimcilerin bu konuda sendikalarının mülakat olayına nasıl baktığını bilmek en doğal haklarıdır.
İller arası yönetici olarak yer değiştirmek isteyen birçok yönetici varken, iller arası yönetici atamaya da yönetmelik de yer verilmelidir. Tıpkı öğretmen ataması gibi müdür, müdür yardımcısı atamaları da iller arası yapılabilir günümüzde bunun çok zor olmayacağı kanaatindeyim.
Kurucu müdürlüğe de değinmeden edemeyeceğim. Hadi kurucu müdür görevlendirilmesi yapıldı eyvallah ama 10 puan çok fazla değil mi? Haksızlığa yol açmaz mı? Kurucu müdürlüğe değerlendirme formunda 2 veya 3 puan dan fazla verilmemeli.
Norm kadro yönetmeliği de acilen revize edilmelidir. İlkokul ve ortaokullarda müdür ve müdür yardımcısı normlarını belirleyen sayılar dönüşüme uygun olarak düzenlenmelidir. Hatta norm kadro yönetmeliği yönetici atama yönetmeliğinden önce düzenlenmelidir. İlkokullarda 150 öğrenci sayısı aşağıya çekilebilir. Ortaokullarda ve ilkokul ortaokul aynı binada eğitim veren kurumlarda sayılar açık ve net bir şekilde belirtilmelidir.
Şeffaflaşma yolunda önemli adımlar atan bakanlığımız yeni müsteşarıyla da olumlu sinyaller vermiştir. Müsteşarımız kısa sürede eğitimcilerin gönlünü kazanmıştır.
Hep birlikte hazırlanan objektif bir yönetmeliğe de kimsenin itirazı olmaz sanırım. Temennimiz kalıcı ve mülakatın olmadığı, objektif bir yönetmeliğin hazırlanması. Bu yaz eğitimciler için bunaltıcı sıcak olmasın, bakanlığımız bu yaz norm kadro, yönetici atama, görevde yükselme gibi çıkaracağı yeni yönetmeliklerle eğitimcilerin yüreklerini serinletebilir.  Olur mu? Neden olmasın? Serin bir yaz dileklerimle…  
                                                                                              Mustafa YILDIRIM
                                                                                              

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.