Yönetici Atamada Mülakat Kaosu

Yönetici Atamada Mülakat Kaosu

İSTANBUL MEM'den Yönetici Atamada Mülakat Kaosu

     04.08.2013 Tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yerdeğiştirme Yönetmeliği çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri  yönetici atama takvimlerini yayınlayıp atama sürecine başladılar. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü de 29.08.2013 tarihinde yönetici atama takvimini yayınladı. 07.09.2013 tarihinde münhal okul müdürlüğü kadroları yayınlandı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 09-12 Eylül 2013 tarihleri arasında sözlü sınav için yönetici adaylarından dilekçeler alındı. 14.09.2013 tarihinde atama yönetmeliğinin 8.c maddesine göre  boş okul kontenjanlarının üç katı kadar aday belirlenerek mülakat  listesi  yayınlandı.  Ancak mülakat listeleri incelendiğinde bazı gariplikler göze çarpmakta.
1.Önce adrenalin değerini artırmak için karışık bir liste yayınlandı ve 861 aday listede yer aldı. Sonra yönetmelik hatırlandı(!) affedersiniz denilip  okul türlerine göre ayrı ayrı listeler yayınlandı ve bazı adaylar ilk listeden düştü.
2.Mülakat listesinde bazı adayların branşı yanlış mı yazıldı?.Bazı adayların branşlarının yanlış yazıldığına dair duyumlar almaktayız.Yoksa 80 Sayılı TTK Kararı yanlış mı değerlendiril di?
3.Mülakat listelerinde okul türlerine göre adayların bazıları 5-6 listede, bazıları 3 listede, bazıları 1 listede yer alırken  bazıları ise listeye giremedi. Bu şekilde bir adayın 5 listede adı yazıldığından ve doğal olarak 1 okula atanabileceğinden diğer 4 okul türü için başvurabilecek adaylar  bloke edildi. Bu uygulamalar sözlü sınavın başlamadan önce bile sağlıklı olarak uygulanamayacağını ortaya koydu.
4.Anadolu Liseleri ve İmam Hatip Liseleri türü mülakat listesinde en son adayın yazılı sınav puanı  81.818, Meslek Liseleri ve Çok Programlı Liseler türü mülakat listesinde 83.838, Anaokullar türünde 70.707, İlkokullar türünde 76.768, Ortaokullar ve İmam Hatip Ortaokullar türünde ise 74.747 olarak yayınlandı.
         
        Bu puanlara neden dikkat edilmesi gerekir ?
       
        Örneğin; 76 yazılı puanı olan Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri  Alanı öğretmeni Meslek Lisesi türü mülakat listesinde yer almamış ancak ortaokul türü mülakat listesinde yer almıştır. Sözlü-EK1 ve diğer süreçler tamamlanıp,  toplam puanlar açıklanıp, atama tercihleri başladığında sorunlar ortaya çıkmaya başlayacaktır. 76 yazılı puanı olan bilişim öğretmeni aday meslek liselerine tercih yapmak istediğinde  ortaokul türü mülakat listesinde olduğundan başvurusunu  iptal ederseniz adayı mağdur edip mahkeme yoluna sevk edeceksiniz.  Atama yapariseniz  76 üzeri yazılı sınav puanı olan  meslek dersleri öğretmenlerini mülakata çağırmadığınız için onların hakkını  gasp etmiş olacak  ve 76 üzeri yazılı sınav notu sahibi meslek lisesi müdür adaylarını  mahkeme yoluna sevk edeceksiniz.  Her iki durumda da muhtemelen bakanımızın dediği  gibi mahkemeler  uygulamayı iptal edecektir.
Aynı şekilde diğer tür ve branşlarda da aynı olaylar yaşanacaktır. Bu durumda hak ederek mülakat listesine giren yönetici adayları hem de hakkı olduğu halde listeye giremeyen yönetici adayları mağdur edilmiş olacaktır.
 
Sayın Milli Eğitim Bakanlığı ve  İstanbul  Milli Eğitim Müdürlüğü  yetkilileri bu kaosu göremiyor  mu  yoksa  görmezden mi  geliyorlar?
Amacımız diğer branşlardaki  yönetici adaylarını tedirgin etmek  değildir.  Ancak konuyu bilen herkes için açıktır ki meslek öğretmenlerinin meslek liselerine müdür olabilmesi gün geçtikçe bilinçli olarak zorlaştırılmakta hatta imkansız hale getirilmektedir.
 
“BU BİR MESLEK ÖĞRETMENİ KIYIMIDIR”
 
 Bundan önceki yönetmelikte alan öğretmeni olarak atanabilmek ifadesi ile yeni açılan meslek liselerine meslek dersleri öğretmenlerinin müdür olarak  atanması  engellenmiştir.  Bu mülakat yöntemi  ile ise sadece meslek liselerini tercih edebilen meslek dersleri öğretmenleri  mülakata dahi çağırılmamıştır. Yayınlanan Meslek Lisesi türü mülakat listesinde 106 adayın sadece 3-5 tanesi meslek dersleri öğretmenidir. Bu bir meslek öğretmeni kıyımıdır.  “Meslek lisesi memleket meselesi”  deyip kimsenin gözünü boyamaya kalkmayın. Meslek dersleri öğretmeni  yönetici adaylarına da diğer  okul türlerine atanma hakkı veriniz.
Tüm yaşananlar şunu ortaya koymaktadır ki, artık Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda bir açıklama yapmalı  ve bu yönetmeliği daha fazla vicdanlar yaralanmadan uygulamadan kaldırmalıdır. Bunun yerine mülakatsız, torpilli Ek 1'siz, yazılı sınava dayalı yönetici  atama yönetmeliği yayınlamalı  ayrıca meslek öğretmenlerinin mağduriyeti giderilmelidir.
Mehmet YALÇINDAĞ
Türk Eğitim-Sen İstanbul
 9 No'lu Şube Sekreteri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.