Yönetici Atama'da TBMM'ye Sunulan Teklif

Yönetici Atama'da TBMM'ye Sunulan Teklif

Yönetici Atama'da TBMM'ye Sunulan Teklif

 Türkiye Büyük Millet Meclisine 15 Mayıs 2013tarihinde sevk edilen Kanun Tasarısı ve bu Tasarıdaki düzenlemelerin aynılarını da içerecek şekilde hazırlanıp 14 Haziran2013 tarhinde Meclise sunulan Kanun Teklifi, kamu kurumlarının yönetim kademelerine atanacakların niteliklerinde köklü değişiklikler de öngörüyor. Ancak, söz konusu Tasarı ve Tekliftekicdüzenlemelerin yasalaşmasının, çeşitli sorunları da beraberinde getirmesi beklenmektedir. 

14 Haziran 2013tarihinde Meclis Başkanlığına sunulan Kanun Teklifi incelendiğindeDevlet Memurları Kanununda (Ek Madde 44) olarak “Yönetici kadrolarına yapılacak atamalar" başlığıyla düzenlenmesi düşünülen maddeye yer verilmediği, ancak diğer maddelerde ek maddde 44'ten söz edildiği ve buna ilişkin diğer düzenlemelerin de yapılmış olduğu görülmektedir. Bu durum, Kanun Teklifinin hazırlanması sırasında sehven “Yönetici kadrolarına yapılacak atamalar" başlıklı maddeye yerverilmediği şeklinde değerlendirilmektedir.


Yönetici atamaları konusunda Tasarı ( veTeklif ) ne getiriyor?


-Ek göstergesi 6400 ve daha yüksek belirlenmiş unvanlara (Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı,Genel Müdür gibi) atanabilmek için, lisans öğrenimi görmüş olmak ve kamu, özel ya da serbest olarak beş yıl çalışmış olmak yeterli hale getirilmekte, kamuda çalışmış olma şartı ve başkaözelşartlar aranmamaktadır.


-Ek göstergesi 6400'den daha aşağıda belirlenmiş olan unvanlardan müdür seviyesine kadar olan yönetim kademelerine (Müdür, İl Müdürü, Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı gibi) yapılacak atamalarda, Devlet memuriyetinden sayılabilecek 5 yıl hizmetin bulunması ve lisans mezunu olunması yeterli görülüyor. Bunun dışında başka özel bir şart aranmıyor.


Bu düzenlemeler ne anlama geliyor?


-Ek göstergesi 6400 ve daha yüksek belirlenmiş unvanlara atanabilmek için memur olmaşartıkaldırıldığından, sınav şartı aranmaksızın açıktan atanma da mümkün olmakta, bu görevlerbir bakıma istisnai kadro haline getirilmektedir.


-Üst düzey kadrolara atanmada objektiflikten uzaklaşılmakta, siyasi kadrolaşmameşrulaştırılmaktadır.


-Müdür unvanlı kadrolara atanmada, görevde yükselme uygulamalarıdışında atama öngörülmekte ve bu kadrolara atamalarda da nesnellikten uzaklaşılmaktadır.


-Üst kadrolara atamada, kamuda belli bir süre çalışmış olma şartının aranmaması, bu görevleriyürüteceklerde; kurumsal kültür, devlet ve hayat tecrübesi, idari geleneklere hakim olma kriterleri gibi kişiselözelliklere ihtiyaç bulunmadığının düşünüldüğü anlamına gelmektedir.


-Düzenlemeler, memuriyette hiç bulunmamış kişilerin en yüksek memur kadrolarınaatanmalarına imkan verirken, bazı personelin sınıfları içinde en yüksek kademeye yükselmeleri ni de imkansız hale getirmektedir

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.