Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde Açıklanması Gereken Hususlar

Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde Açıklanması Gereken Hususlar

Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde Açıklanması Gereken Hususlar

 Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde Açıklanması Gereken Hususlar Ve Birkaç Tavsiye

Uzun zamandır beklenen ve üzerinde birçok spekülasyon yapılan  Yönetici Görevlendirme- Atama Yönetmeliği Resmi Gazetenin 10 Haziran 2014 tarih 29026 sayısında yayımlandı. Yönetmeliğe göre süreç başladı. Ancak net olmayan bazı hususlar var ve bununla ilgili bakanlığın açıklama yapması gerekmektedir.
4 yılını doldurmamış fakat başka bir okula müdür olarak görevlendirme isteyen müdür yeniden görevlendirme sürecinde başka bir okula görevlendirme isteyebilecek midir?
4 yılını doldurmamış bir müdür şartlarının tuttuğu bir okula müdür yardımcısı olarak görevlendirme isterse, tekrar müdür olmak için en az 1 yıl beklemek zorunda mı kalacaktır?
4 Yılını doldurmamış bir müdür yardımcısı şartları tutan bir okula müdür yardımcısı olabilecek midir?
4 yılını doldurmamış Müdür  kendi müdür yardımcıları için takvimi beklemek zorunluluğu var mıdır? İş ve işleyişin devamı için yer değişikliği hakkı olmayan Müdürün müdür yardımcılarını seçmesi için birkaç ay beklemesi vakit kaybı değil midir. Dolayısıyla hemen müdür yardımcısını belirlemesi gelecek eğitim öğretim yılı için daha faydalı olacaktır. Yukarıda belirttiğim maddeler ile ilgili bir açıklama yapılması ortadaki farklı yorum ve uygulamaların önüne geçecektir.
Aşağıda belirteceğim husus ise bu günlerde okul idarecileri arasındaki sohbetlerin ana konusu olup genel anlamda orta yolu bulan bir çözüm önerisidir. Yönetmeliğin 5. Maddesine göre; (1) Yönetici olarak görevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır;
c) Görevlendirileceği eğitim kurumuna, görevlendirileceği tarihte alanı itibarıyla öğretmen olarak atanabilme şartını taşıyor olmak,” yerine ‘Görevlendirileceği eğitim kurumuna alan itibarıyla atanabilme, maaş karşılığı derse girebilme ve mezun olduğu alan itibarıyla atanabilme şartı taşıyor olmak’ şeklinde değiştirirse Bakanlık bir taşla 3 kuş vurabilir. Böyle bir değişiklik olursa ;
1-         Bakanlık mezun olduğu alan itibarıyla farklı alanlarda(Tarih, Fizik, Almanca Fransızca vs mezunu olup; sınıf öğretmeni olarak çalışan, Türk Dili ve Edebiyat Mezunu olup Türkçe Öğretmenliği yapan veya Türkçe Bölümünde mezun olup  Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliği yapan ) bir çok öğretmeni alanına geçirmiş olacak ve Alan değişikliğini yapmış olacaktır.
2-         Halihazırda kadrolu çalışan ve 4 yılını doldurmayıp  yöneticiliğe devam edecek ortaokul öğretmeni olup lisede, lise öğretmeni olup  ortaokullarda idarecilik yapan  yöneticileri  rahatlatacak ve 2. Dört yıl için daha istekli çalışmalarına katkı sağlayacaktır.
3-         Ayrıca liselerde görev yapan ortaokul, ortaokullarda görev yapan lise öğretmenleri şu an görev yaptıkları öğrenci ve okul platformundan rahatsız ise kendi atama branşında görev yaptıkları okullarda görev alırlar. Yani bakanlık bir taşla 3 kuş vurabilir.
Saygılarımla …
Beyza ELMAS
Eğitimci YAZAR

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.