
Binlerce öğrenciye kötü haber
Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı kapsamında staj ve eğitim için yurtdışındaki üniversitelere gitmeye hazırlanan binlerce öğrenci, hibe oranlarının azaltılması nedeniyle mağdur oldu. Üniversitelerin Erasmus koordinatörleri, AB Bakanlığı Ulusal Ajans’ın hibe ve ödeneklerde yaptığı yüzde 30’luk kesinti nedeniyle 15 bin öğrencinin açıkta kalacağını ifade ediyor.
Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre hibe oranlarının azaltılmasıyla mağdur olan öğrencilerin, konuyu yargıya taşıyacağı konuşulurken, sosyal medyada da hibelerin artırılması yönünde imza kampanyası başlatıldı. Yaşanan duruma tepki gösteren Fırat Üniversitesi Erasmus Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz, “AB Bakanlığı tarafından geçen yıl üniversitelere 50.8 milyon euro Erasmus hibesi kullandırıldı. Bu hibe ile yaklaşık 18 bin öğrencimiz Avrupa’da eğitim alma ve staj hareketliliğinden yararlandı. Bu yıl AB Bakanlığı’nın Türkiye’deki üniversitelere kullandıracağı toplam hibe ise 37 milyon Euro’ya düşürüldü. Bu miktar ile ancak 12 bin öğrenciye Erasmus kapsamında hibe verebiliriz” dedi.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
AB Komisyonu, her ülke için kendi ülkelerinin katkısı ile Erasmus hibe fonu ayırıyor. Bu yıl, Türkiye’nin katkı payını düşürdüğü için AB Komisyonu’nun hibe bütçesini düşürdüğü belirtiliyor. AB Komisyonu tarafından Türkiye’ye ayrılan hibe fonu, AB Bakanlığı Ulusal Ajans bünyesinde, üniversitelerin öğrenci faaliyetleri, personel hareketliliği ve öğrenci sayılarına göre pay ediliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.