Meta’ya Rekabet Kurulu’ndan rekor ceza! Ceza tutarı 335 milyon lirayı aştı!

Meta’ya Rekabet Kurulu’ndan rekor ceza! Ceza tutarı 335 milyon lirayı aştı!

Meta’ya Rekabet Kurulu’ndan rekor denebilecek bir ceza geldi. Kurul, bu cezanın 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş idari para cezası uygulamasına karar vermiş oldu. Detaylar haberin devamında…

Sosyal medya şirketi olan Meta’nın, Türkiye’deki tüm ‘Threads’ uygulamasının kullanıcılarının profillerini devre dışı bırakan Rekabet Kurulu, uygulamanın faaliyetlerini de sonlandırmış oldu. Daha önceden de alınan tedbir kararında alınan günlük para cezasını sonlandırdı. Bu doğrultuda 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş idari para cezası uygulamasına karar verildi.

Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurulu’dan yapılan bir açıklamada; Meta tarafından piyasa da olan ‘Threads’ isimli uygulamaya giriş yapmak isteyen kullanıcıların bir Instagram hesabına sahip olmaları zorunlu tutulduğu ve bunun yanında ‘Threads’ uygulamasındaki hesabını kaldırmak isteyen kullanıcıların Instagram hesabını da silmeleri zorunda bırakıldığı iddiaları bulunmaktaydı. Bunun üzerine Rekabet Kurulu Meta hakkında ön araştırma başlattı. Yürüttükleri bu ön araştırma da, Meta’nın veri birleştirme politikaları kapsamında, hem Instagram hesaplarından toplanan verilerin Threads hesaplarına aktarılabileceği, hem de Threads üzerinden toplanan verilerin diğer Meta ürünlerinin performansının ölçümü ve analizi için kullanılabileceği anlaşıldı. Bunun üzerine de Meta hakkında 23 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatıldı.

Günlük idari para cezası uygulanıyordu

Piyasa hakim durumda olan Meta, veri birleştirme davranışı sayesinde Threads hakkında yürütülen soruşturmanın konusunu oluşturmuş oldu. Kurul 8 Şubat 2024 tarihinde yaptığı toplantısında, Meta’nın uzun yıllardır faaliyet gösterdiğini ve detaylı bilgi birikime sahip olduğunu açıkladı. Bunun yanında kullanıcı tabanının büyüklüğünün ve çeşitliliğinin, reklam verenler tarafından cazip hale getirdiğini açıkladı. Ayrıca, Meta’nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi başka hizmete artması yani başta bahsettiğimiz gibi Instagram ve Threads arasında veri birleştirme davranışını engellemek adına karar alındı. Bu kararın hükmü yerine getirilinceye kadar her gün için 4 milyon 796 bin 152,96 lira günlük idari para cezası uygulamasına karar verildi.

Sunulan ‘profilsiz kullanım’ önerisi reddedildi

Meta tarafından bu tedbir kararına uymak adına ‘profilsiz kullanım’ önerisi sunuldu. Bu öneri daha önce Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar için geliştirilmiş bir öneriydi ancak kabul edilmedi. Bunun üzerine Meta 30 Nisan 2024 tarihinde Türkiye’deki tüm Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bıraktığını bildirdi. Bunun üzerine Kurul da, Threads uygulamasının faaliyetlerinin durdurmasının tedbir kararı ile uyumlu olduğuna karar verdi ve günlük para cezasını sonlandırarak; 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş olarak uygulanmasına karar verildi.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.