Yüksek emekli promosyonundan yararlanmak isteyenlere kredi engeli! Bankalardan faiz talebi…

Yüksek emekli promosyonundan yararlanmak isteyenlere kredi engeli! Bankalardan faiz talebi…

Bankalar arasındaki emekli promosyon yarışında ödemeler 18 bin TL'ye kadar çıkmıştı. Fakat bu promosyonları almak için emeklilerin hesaplarını başka bir bankaya taşıması gerekirken, kredi engeline takıldı. Konunun detayları haberimizde…

Bankalar, maaş hesabı mevcut olan emeklinin, var olan kredisini ödemeden başka bir bankaya geçmesine itiraz ediyor. Bazı bankalar promosyonu kredi taksiti yerine sayarken bazıları da ödedikleri promosyon için faiz talebinde bulunuyor.

18 bin liraya kadar ödeme imkânı

Bankalar, 2017 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yaptıkları anlaşmada, kendileriyle 3 yıllık sözleşme imzalayan emekli müşterilerine promosyon ödemesi yapıyordu. Promosyon tutarı son yapılan zamlı orana bakılarak değişiklik gösterirken, kamu bankalarında 3-5 bin liradan 8-12 bin liraya kadar ödemeleri yapmıştı. Özel bankalar da daha fazla müşteri almak adına promosyon ödemelerinde rekabete girerek tutarları yükseltti. Güncel kampanyalarla beraber 18 bin liraya kadar promosyon ödemesi yapan bankalar bulunuyor. Bu tutarı duyan emekliler bankalara kuyruk oluyor.

Emeklinin maaşı bankalar için teminat oluyor

En cazip promosyon ödemesinden yararlanmak için ya sözleşmenin tekrarlanması ya da maaşın ilgili bankaya taşınması gerekiyor. Fakat emeklilerin daha yüksek promosyon alabilmek için hesaplarını başka bir bankaya taşıma isteği, kredi engeline takılıp kalıyor.

Çünkü bankalar, sözleşmedeki maddeleri öne sürerek maaş hesabı olan emeklinin, var olan kredisini ödemeden başka bir bankaya geçmesine izin vermiyor. Konuyla ilgili konuşan Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, “Bankalar bireysel ihtiyaç kredisi verirken, emeklinin maaşını teminat olarak görüyor. Bu nedenle kredi devam ederken banka değiştirilmesine izin vermiyor” diye belirtti.

Devamında; “Emekli 3 yıllık promosyon olarak 10 bin lira aldıysa, bunun 1.5 yılında 5 bin lirayı kullandı demektir, geriye 5 bin lira kalmıştır. Normalde 1.5 yılın sonunda emekli banka değiştirmek isterse kalan 5 bin lirayı bankaya ödeyip promosyon blokesini kaldırabilmeli. Ama bankalar kredi kullanılmışsa kredi bitene kadar bu blokeyi kaldırmıyor. Böylece emekliler diğer bankaların daha yüksek olan promosyonundan faydalanmıyor. Dedi.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.