Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti Özbekistan basınında geniş yer buldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti Özbekistan basınında geniş yer buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kalabalık bir heyetle Özbekistan'a yaptığı ziyaret Özbek basınında geniş yer buldu.

TAŞKENT AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kalabalık bir heyetle Özbekistan'a yaptığı ziyaret Özbek basınında geniş yer buldu.

Özbekistan'ın en önemli yayın organlarından Halk Sözü, Pravda Vostoka ve Narodnoe Slovo gazeteleri, Erdoğan'ın Özbekistan ziyaretini manşetten verdi.

Halk Sözü gazetesi, Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı ziyareti kapsamında Özbekistan Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev ile görüşmesini baş sayfada yayımladığı "Özbekistan-Türkiye: İşbirliğinin yeni imkanları" başlıklı haberle duyururken, aynı sayfada ayrıca Erdoğan'ın merhum Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un mezarını ziyaret ettiği sırada çekilen fotoğrafına da yer verdi.

Erdoğan'ın Semerkant'a gelerek Kerimov'un mezarını ziyaret etmesini, Özbek halkına gösterdiği yüksek saygının göstergesi olarak nitelendirilen haberde, bu ziyaretin Türkiye'nin Özbekistan ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini de gösterdiği kaydedildi. Türkiye'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğu da anımsatılan haberde, "Özbek ve Türk halklarının yüzyıllara dayanan ortak tarih, dil, din, gelenek ve değerlerle birbirine çok bağlı olduğu" belirtildi.

Rusça yayınlanan Pravda Vostoka gazetesi de ilk sayfasında yer verdiği Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı ziyarete ilişkin haberde, Erdoğan'ın "Türkiye'nin Özbekistan'ı Orta Asya'daki öncelikli ortak ülke olarak gördüğü ve Özbekistan'ın siyasi istikrarı ve ekonomik kalkınmasının sürdürüleceğine inandığı" yönündeki açıklamalarına yer verildi.

Haberde, görüşmelerde Özbekistan ile Türkiye arasındaki karşılıklı güven ortamının pekiştirilmesi, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasındaki istişareler, uluslararası kuruluşlar çerçevesinde iki ülkenin birbirini desteklemesi ile ilgili konuların gözden geçirildiği kaydedildi. Türkiye'nin Özbekistan'ın en önemli ticari ortaklarından olduğu ve geçen sene iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1,2 milyar dolara ulaştığı bilgisine yer verilen haberde, bu rakamın iki ülke arasındaki mevcut potansiyeli tam olarak yansıtmadığı ve bu miktarın yakın yıllar içerisinde 2-3 kat arttırılmasının mümkün olduğuna işaret edildi.

Görüşme sırasında tarafların gelecek yılın başında Taşkent'te iki ülke karma ekonomik komisyon toplantısı ile Özbekistan-Türkiye Yatırım Forumu'nun düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardığı belirtilen haberde, Erdoğan ve Mirziyoyev'in bu görüşmede varılan mutabakatların ikili ilişkilerin yeni düzeye çıkarılarak, karşılıklı menfaatlere dayalı alanlarda işbirliğinin yeni sayfasını açmaya hizmet edeceğine inandığı vurgulandı.

Ülkedeki en çok okunan haber sitelerinden Kun.uz ise, "Erdoğan büyük Semerkant'ta", "Mirziyoyev ve Erdoğan yaklaşık 3 saat yüz yüze görüştü", "İki ülke ilişkilerinde yeni sayfa", "Türkiye Özbekistan ile işbirliğini derinleştirmek istiyor", Mirziyoyev'in konuşmasından alıntı yaparak "Türkiye büyük imkanlara sahip ve dünya çapında büyük saygı duyulan bir ülke" başlıklarıyla yayımladığı haberleriyle okuyucularına Erdoğan'ın Özbekistan ziyaretinin detayları hakkında bilgi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.