Dün sınava giren adaylar, soruların kolaylığından yakındı

Dün sınava giren adaylar, soruların kolaylığından yakındı

Dün Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) sınavının yapılmasıyla bu yıl üniversite için sınav maratonu tamamlandı. Ancak adaylar dün de önceki gün olduğu gibi soruların kolaylığından yakınarak, "Bilenle bilmeyeni ayıracak soru sorun" dedi. Sorularda 'şiir yorumları' dikkat çekti

Dün Edebiyat- Coğrafya Sınavı'nın (LYS- 3) yapılmasıyla birlikte bu yılın Lisans Yerleştirme Sınavları ( LYS) son buldu. LYS-3 adaylara ve eğitimcilere göre kolaydı. Önceki gün yapılan Fen Bilimleri Sınavı'nı (LYS-2) da hatırlatan adaylar bu kez soruların kolaylığından yakındı. Gazete Habertürk'ten Bürde Özçakır'ın haberine göre adaylar, "Bilenle bilmeyeni ayıracak sorular sormalısınız" dedi.

Üniversite sınavlarında maraton 5 oturumlu LYS'lerin sonuncusu olan LYS- 3'ün yapılmasıyla tamamlanmış oldu. LYS-3, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başladı. Tek oturumda yapıldı ve 120 dakika sürdü. Sınavda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2'si açık uçlu olmak üzere 56, Coğrafya-1 testinde ise 1'i açık uçlu 24 soru yöneltildi.

UZMANLAR SORULARI NASIL YORUMLADI?

LYS-3 sonuçları adayların hukuk ve işletme başta olmak üzere Türkçe-Matematik (TM) ile gazetecilik, tarih, halkla ilişkiler gibi sözel bölümlere girerken kullanılacak Türkçe-Sosyal (TS) puanlarının hesaplanmasında kullanılacak. Adaylar gibi eğitimcilere göre de sınav soruları kolaydı. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Sevinç Eğitim Kurumları, Nesibe Aydın Eğitim Kurumları, Uğur Okulları, Doğa Koleji uzmanları LYS-3 sorularını şöyle değerlendirdi:

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Öğrenciyi zorlayan sorulara pek yer verilmedi. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve şiir yorumlama soruları edebiyat bölümünün öne çıkan konuları oldu. Batı edebiyatı sanatçılarına yönelik sorulara bu yıl da yer verilmedi. Açık uçlu sorular, nazım şekli ve türünden soruldu. Noktalama ve anlatım bozukluğu konularından soru yok. Bazı paragraf soruları eleyici.

COĞRAFYA-1: Çalışan öğrencinin rahatlıkla yapabileceği bir sınav. Bilgiyi kullanmaya, yorumlamaya yönelik, ayrıntılı harita bilgisi gerektiren sorular. Öğrencilerin tüm lise müfredatına hakim olması gerek. 3-4 eleyici soru var.

BU KEZ 15 DAKİKA KURALINA UYULDU

Dün en dikkat çeken ise adayların sınav yerlerine çok erken gitmeleri ve 15 dakika kuralına gösterdikleri titizlik oldu. ÖSYM'nin sınav saatinden 15 dakika önce adayların salonlara alınma işlemine son vermesi birçok adayın daha önceki oturumlarda sınava girememelerine neden oldu. Dün ise Bursa'da bir genç kız 5 dakika geç geldiği sınava giremedi.

ALÇISINI SÖKTÜ AMA YANLIŞ KİMLİKTEN GİREMEDİ

Bursa'da Cihat Özkan ayağı alçılı olduğu için sınava alınmayınca, alçısını söktü ve tekrar salona girmek istedi. Ancak bu kez de nüfus cüzdanı yerine yanında ehliyet olduğu için sınava giremedi.

SORULARDAKİ 'ŞİİRLER' YORUMLARA YANSIDI

Bu yıl LYS-3'te edebiyat sorularında şiir yorumlarına yer verilince adayların sosyal medya paylaşımlarında hem soruların kolaylığı hem de şiirlerin yorumları yer aldı. İşte sosyal medyada aday yorumları:

- Koca sene çalışıp yapamayan TM'ci varsa hiç okumasın üniversite.

- Bu kadar kolay olacağını düşünmemiştim.

- "Her akşam güneşin battığı yerden gözlerin doğuyor gecelerime" dizelerini görüp duraksayanlar derneği.

- O dizeleri görünce tüm dikkat dağıldı.

- Biraz zor sorsaydınız da çalışanların farkı ortaya çıksaydı.

- Bilenle bilmeyeni ayıracak soru sorun

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.