'HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması söz konusu değil'

'HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması söz konusu değil'

Adalet Bakanı Bozdağ, "HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Diğerlerine nasıl bir muamele yapıldıysa öyle bir muamele yapılmıştır." dedi.

İSTANBUL (AA) - Adalet Bakanı Bozdağ, "Hukuka, yargıya saygı göstermeyen ve meydan okuyan bir tavır ortaya koydular. Hukukun gereği yapıldı. Eğer bunlar gitmiş olsaydı, zorla getirme kararı kesinlikle çıkması mümkün değildi. Burada HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Diğerlerine nasıl bir muamele yapıldıysa öyle bir muamele yapılmıştır. Tabii tutuklama konusu mahkemenin takdirinde olan bir konudur. Bizim ona dair bir değerlendirme yapmamız doğru değil." dedi.

Bozdağ, NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Güvenliğin Sivil Boyutu Komitesi" toplantısında "Darbe girişimi ve OHAL önlemlerinin uygulanması" konusunda konuşma yaptı.

Bozdağ, Türkiye'nin PKK, DEAŞ, FETÖ, PYD/YPG ve DHKP-C başta olmak üzere 10 civarında terör örgütüyle dünyada eş zamanlı mücadele eden belki de tek ülke olduğuna işaret ederek, "O nedenle terörden bugüne kadar en fazla zarar gören ve terör nedeniyle en fazla bedel ödeyen ülkelerin başında yer almaktadır. Biz Türkiye olarak NATO'nun ve dünyanın NATO dışındaki bütün ülkelerinin terör karşısında iş birliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Bu iş birliğini başarabilirsek DEAŞ, PKK, FETÖ, PYD ve YPG gibi terör örgütleri veya dünyanın başka ülkelerinde terör faaliyetlerinde bulunan bütün örgütleri yok etmeyi başarabiliriz. Bugün terör örgütleri canımızı yakmaya devam ediyorsa uluslararası iş birliğinin tam anlamda hayata geçirilememiş olmasının bunda büyük bir katkısı vardır." diye konuştu.

"Türk halkı takdir edilmedi"
Fetullah Gülen'in Pensilvanya'da olduğunu, FETÖ'nün 18 yıllık bir sürede ABD'de sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla toplumun her alanında ve özellikle üniversitelerde büyük bir etkinlik ve güce ulaştığını ifade eden Bozdağ, "Seçimlerde dahi yatırım yapıyorlar. Geçen ABD seçimlerinde de bu yatırımı ve seçim çalışmalarında bir adayın kazanması için nasıl gayret ettiklerini hem ABD halkı gördü, hem de tüm dünya gördü. O nedenle bu örgüte karşı bütün ülkelerin, kendi kamu düzenlerini ve kamu güvenliklerini muhafaza etmek bakımından da tedbir almaları son derce önemlidir." diye konuştu.

Darbe teşebbüsü sonrasında Türkiye ve Türk halkının yalnız bırakıldığını belirten Bozdağ, darbe girişimine karşı çıkan halka dünyanın en prestijli ve onur ödüllerinin verilmesi gerektiğini ancak halkın bu duruşunun yeterince takdir edilmediğini söyledi.

'HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması söz konusu değil'
Bakan Bozdağ, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması, HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin sorulara karşılık, milletvekillerinin çağrı üzerine ifade vermeye gitmemeleri üzerine hukukun gereğinin yapıldığını söyledi.

Zorla getirilme kararı verildiğini, HDP'lilerin hukuka, yargıya saygı göstermeyen ve tanımayan bir tavır ortaya koyduğunu ifade eden Bozdağ, HDP'lilerin hukuka aykırı olarak zorla getirilmesi gibi bir durumun olmadığını vurguladı.

Adalet Bakanı Bozdağ, "Hukuka, yargıya saygı göstermeyen ve meydan okuyan bir tavır ortaya koydular. Hukukun gereği yapıldı. Bunlar gitmiş olsaydı, zorla getirme kararı kesinlikle çıkması mümkün değildi. Burada HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Diğerlerine nasıl bir muamele yapıldıysa öyle bir muamele yapılmıştır. Tabii tutuklama konusu mahkemenin takdirinde olan bir konudur. Bizim ona dair bir değerlendirme yapmamız doğru değil." diye konuştu.

'Suçun unsurları değiştirilmemektedir'
Bakan Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısındaki "cinsel istismar" düzenlemesine ilişkin soru üzerine de hükümetleri döneminde yapılan kadına yönelik şiddeti önleme çalışmalarından bahsetti.

Kadının cinsel istismarına ilişkin kanun düzenlemeleri de yaptıklarını ifade eden Bozdağ, tecavüzcüyle evlenmeyi ortadan kaldıran düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Adalet Bakanı Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bizim kanunlarımıza göre 17 yaşından gün alan bir kişi mahkeme kararıyla evlenebiliyor. 18 yaşından gün alan bir kişi de velisi muvafakat ederse evlenebiliyor. Bazı yerlerde, Roman vatandaşlarımızda daha yoğun olmak üzere, bu yaşın altında aileler düğün yapıyorlar, tören yapıyorlar ve evlendiriyorlar. Bunu biz tasvip etmiyoruz, ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Yasalarımızı onun için de ağırlaştırdık ama böyle de bir maalesef Türkiye'de yaşanan bir sıkıntı var. Bu mücadeleyi, zarar vermeden, bu sorunu nasıl çözeriz, bizim yaptığımız şey o. Kesinlikle tecavüzcülere af getirilmemektedir. Suçun unsurları değiştirilmemektedir. Cezada indirim yapılmamaktadır. Sadece toplumumuzun bazı yerlerinde olan gerçeklikten ortaya çıkan bu sorunu çözmeye dönük bir adımdır."

"ABD'nin elindeki olan kanıttan bin kat fazlası terörist Gülen'in bu işi yaptığını ispat eden delil var"
Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin faili olduğuna dair yeterince kanıt olduğunu vurgulayan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Usame Bin Laden, Dünya Ticaret Merkezi'ni bombaladığında ABD, Usame Bin Laden'i sorumlu tuttu. ABD'nin elinde olan kanıttan bin kat daha fazlası terörist Gülen'in bu işi yaptığını ispat eden delil var. O delillerin bir kısmını gönderdik, bir kısmı da devam ediyor... Bunda hiç şüphe yok. Sokağa çıkın, Türkiye'de hangi partiye mensup olursa olsun sorun, herkese deyin ki 'Bu darbe teşebbüsünü kim yapmıştır.' Herkes size söyleyecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.