Milyonları ilgilendiren torba yasa önümüzdeki hafta mecliste

Milyonları ilgilendiren torba yasa önümüzdeki hafta mecliste

Bu hafta Meclis’e gelen torba yasayla borçlanma limiti artırılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, bu hafta ekonomi alanındaki “torba” kanun teklifinin görüşmeleri devam edecek. Yasaya göre Hazine ve Maliye Bakanı’nın, kredi garanti kurumlarına nakit kaynak aktarma veya özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisi 25 milyar liradan 35 milyar liraya yükselecek. 

Meclis, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve finansal piyasalara katkı sunacak düzenlemeleri içeren kanun teklifi üzerindeki mesaisini sürdürecek. Genel Kuruldaki görüşmeleri geçen hafta başlayan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 11 maddesi kabul edilmişti. Genel Kurul, 17 Mart Salı günü toplanarak, teklifin görüşmelerine devam edecek. Milletvekillerinin imzasını taşıyan teklife göre, aylık bağlanan maluller ve harp malullerinden çalışmaya devam edenlere en az 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödenme şartıyla yaşlılık aylığı da bağlanabilecek.


 
AFET BÖLGELERİNDE FATURALARA 1 YILA KADAR ERTELEME
Afet bölgelerinde elektrik, doğal gaz tüketim bedelleri 1 yıla kadar ertelenebilecek. Yivsiz tüfek, spor ve nişan tüfek, tabancalarının reklamı, tanıtımı yapılamayacak. Hazine ve Maliye Bakanı’nın, kredi garanti kurumlarına nakit kaynak aktarma veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç etme yetkisi 25 milyar liradan 35 milyar liraya yükselecek. İşverenlere, bu yıl sektör ayırımı yapılmaksızın ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Yasa dışı bahis ve şans oyunları, katalog suçlar kapsamına alınacak. Genel Kurulda, ekonomi alanındaki “torba” kanun teklifinin görüşmelerinin tamamlanması halinde Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine başlanması bekleniyor.

HAZİNE, PAZARTESİ VE SALI GÜNÜ DE BORÇLANMIŞTI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Pazartesi günü gerçekleştirdiği tahvil ihalesinde 2 milyar 885,1 milyon lira borçlanmaya gitmişti. Bakanlık, 5 yıl (1785 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 1,18 reel kupon ödemeli, TÜFE’ye endeksli devlet tahvilini yeniden ihraç ederken bakanlık Salı günü de 2 tahvil ihalesi daha gerçekleştirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.