O kurumun denetimi tamamlandı! Dudak uçuklatan gelir ve şaşırtan düşüş

O kurumun denetimi tamamlandı! Dudak uçuklatan gelir ve şaşırtan düşüş

Sayıştay'ın Türk Dil Kurumu 2018 denetim raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. TDK Mustafa Kemal'in mirasından yüzde 13'lük bir yıllık artışla dudak uçuklatan gelir elde etti. Ne var ki TDK ana faaliyet kalemlerinden biri olan yayın gelirlerinde neredeyse yarı yarıya düşüş yaşadı. Sayıştay, TDK'nın 200 milyon TL'lik yeni yerleşke inşaatında da aksaklık saptadı.

Sayıştay raporunda "Kamu İdaresinin en önemli gelir kalemi olan Atatürk’ün mirası kapsamında Türkiye İş Bankası A.Ş. temettü gelirlerinden elde edilen iştirak gelirleri, 2018 yılında önceki yıla göre %13,54 artarak 166.219.704 TL düzeyinde gerçekleşmiştir" diyerek dudak uçuklatan gelire işaret etti.

Kurumun diğer bir önemli gelir kaynağı ise 2018 sonu itibarıyla vadeli hesaplarda bulunan toplam 1 milyar 735 milyon 641 bin 328 tutarındaki mevduat hesabından elde ettiği faiz gelirleri oldu. Mevduat faiz gelirleri bir önceki yıla göre %64,53 oranında artarak 176 milyon 624 bin TL tutarında gerçekleşti.

Raporda, "Kurumun ana faaliyet alanlarından olan kitap, yayın vb. satış gelirleri 2018 yılında önceki yıla göre %43,54 oranında azalarak 1 milyon 120 bin 959 TL tutarında gerçekleşmiştir" denilerek bu alandaki çarpıcı düşüşe işaret edildi.

Sayıştay'ın tüm binalarının bir yerde toplanmasını hedefleyen yeni yerleşkesinin inşaatı sürüyor. İnşaatın yüzde 56'sının tamamlanması gerekirken yüzde 5'inin tamamlanması Sayıştay raporunda incelendi. Firma gecikmenin, kendisinden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı inşaat maliyetlerindeki çok büyük artıştan kaynaklandığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.