Konutta dev adım! Hem fiyatlar hem de kiralar düşecek

Konutta dev adım! Hem fiyatlar hem de kiralar düşecek

Konutta dev adım! Hem fiyatlar hem de kiralar düşecek

TOKİ vasıtasıyla Türkiye'nin 81 ilinde gerçekleştirilecek 500 bin ucuz konut projesine ek düzenlemeler de planlanmaya devam ediyor. İstanbul'da yaklaşık 1.5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis, konuta dönüştürülecek. Bu, 50 bin yeni konut demek" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'A 10 BİN KONUT

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 'ticaret+konut' parsellerinde yer alan iskan almış veya henüz inşa aşamasında olan ofis kullanımlı bağımsız bölümlerin, parseldeki toplam konut kullanımı yüzde 80'i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konuta dönüşebilmesine imkan sağlanıyor.

Bu sayede yapılan araştırmalara göre sadece İstanbul'da konut+ticaret alanlarında bulunup satılamayan veya kiralanamayan yaklaşık 1.5 milyon, ülke genelinde ise 3-4 milyon metrekare ofisin, talep edilmesi halinde konuta dönüşebilmesinin yolu açıldı.

Bu durumda konuta dönüşmeye müsait olan ofislerin tamamının dönüşmesi durumunda, İstanbul'da 10 bin adet, ülke genelinde ise 40 bin adet yeni konut arzı oluşabileceği hesaplanıyor. Toplamda ise bu rakam 50 bini bulabilecek.

Yönetmelikle, sağlıklı yaşam ve hareketliliği artırabilmek adına park alanları ile piknik ve rekreasyon alanlarında betonarme temel içermeyen spor aletleri ile koşu ve yürüyüş parkurları yapılabilmesine imkan sağlandı.

FİYATLAR DENGELENECEK

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, ofislerin dönüşümü ile fiyatların da dengeleneceğini belirterek, "Şimdi birçok bölgede insanları şaşırtan rakamlar artık eskisi gibi rahat telafuz edilemeyecek. Alternatif piyasaya çıkınca fiyatlar dengelenecek" dedi.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da, ofis alanlarının konuta dönüştürülmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi.

Gayrimenkul hukuku uzmanlarından Avukat Ali Güvenç Kiraz ise, uygulamaya yönelik uygulama tebliği de beklendiğine dikkat çekti. Master- Türk Grubu Başkanı Gökhan, yönetmeliğin sektöre can suyu olacağını belirtti.

HER DAİREYE DOĞALGAZ TESISATI

Doğalgaz hattı bulunan parsellerde yeni yapılacak binalarda her bağımsız bölümün girişine kadar doğalgaz tesisatı yapılması zorunlu hale getirildi.

Bu sayede özellikle merkezi ısıtma ve sıcak su sistemi bulunan bazı yeni binalarda doğalgaz tesisatının bina girişinde bırakılarak dairelere çekilmemiş olması nedeniyle mutfak ocaklarında doğalgaz kullanamama sorunu çözülüyor.

Seda Tabak

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.