Okul kantinlerinde sağlıksız gıda satılıyor mu?

Okul kantinlerinde sağlıksız gıda satılıyor mu?

Okul kantinlerinde sağlıksız gıda satılıyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve resmi okulların bünyesinde faaliyet gösteren kantin işletmelerinde satışa sunulan gıdaların sağlıklı olup olmadığı merak konusu. Kantinlerde öğrencilerin sağlığını tehlikeye sokacak gıdalar var mı?

Kantinciler Federasyonu Batman İl Temsilcisi Sıddık Biçim, konuya ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından okul kantinlerinde sağlıklı gıdaların satılması amacıyla “Okul Gıdası Logosu İşbirliği Protokolü”nün imzalandığını anımsatan Biçim, uygulanmaya alınması planlanan logolu ürünlerin kantinlerde yerini alamadığını söyledi.

Projenin bilinmeyen bir sebeple her defasında ertelendiğini vurgulayan Biçim, bu sebeple kantinlerde şu anda logosuz ürünlerin satıldığını ancak sağlıksız hiçbir ürünün satışının ise yapılmadığını ifade etti.

Kantinciler Federasyonu Batman İl Temsilcisi Sıddık Biçim

“Üretim olmamasından dolayı proje uygulanmıyor”

Biçim, “Eylül 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından ortak bir protokol ile logolu ürünler yazısı çıkarıldı. Yalnız bunun şu anda uygulanabilirliği yok. İlk yıl ertelenmişti. Ondan sonraki yılda üretim safhasında sıkıntılar çıktığı için 7 Eylül 2020’ye ertelendi. Daha sonra 6 Eylül 2021’e ertelendi. En son bu yıl okulların açılmasına iki gün kala 11 Eylül 2023 yılına tekrar ertelendi. Bunun uygulanabilirliğinin olmamasının sebebi herhangi bir üretimin olmamasıdır.” dedi.

“Sağlıksız gıda satıyormuşuz gibi bir izlenim var”

Firmaların yeterli ürün çıkarma kapasitesine sahip olmadıklarını ifade eden Biçim, “Bizler o ürünleri sahada bulamadığımız için şu anda kantinlerde Tarım ve Orman Bakanlığının sağlıklı olduğuna dair izin verdiği ürünler satılmaktadır. Okul logolu ürünler yasasının her yıl ertelenmesinden dolayı sanki bizler sağlıksız gıda satıyormuşuz gibi bir izlenim doğmaktadır. Böyle bir şey yok.” diye konuştu.

“Her ay kantinler 4-5 defa denetleniyor”

Kantinlerin sık sık denetime tabi tutulduklarına dikkat çeken Biçim, “Bizler her ay İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve okul aile birliğinin belirlediği bir heyet tarafından 4-5 defa denetleniyoruz. Bizler kendimizi her gün daha çok geliştirmek, daha sağlıklı bir hizmet verebilmenin mücadelesini veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Velilerimiz gönül rahatlığıyla kantinleri denetleyebilirler”

Okul kantinlerinin dışardan satış yapan bakkallardan çok daha güvenli olduğunu savunan Biçim, şöyle devam etti:

“Okul kantini dışardaki yiyeceklerden daha sağlıksız bir ürün satmamaktadır. Daha sağlıklı ürün bulunuyor. Çünkü denetleniyor. Velilerimiz gönül rahatlığıyla kantinleri denetleyebilirler ve çocuklarını rahatlıkla kantinlere alışverişe gönderebilirler.”

Bu yıl okul kantinlerinde zehirlenme vakalarına rastlamadıklarını dile getiren Biçim, Türkiye geneli okul kantinlerinden zehirlenme vakasının neredeyse hiç yaşanmadığını kaydetti.

“Okul kapılarının açık bırakılması çocuklar için tehlikeli”

Açıklamasının sonunda Biçim, “Ayrıca okul kapılarımızın açık olmasında dolayı çocuklarımız dışarı çıkıyor. Bu hem çocuklarımız için tehlike arz ediyor hem de dışardan sağlıksız beslenmeleri konusunda maalesef kontrol dışı beslenmelerine neden oluyor. Allah muhafaza bir zehirlenme vakası olduğunda da kantin işletmecileri olarak bizler sorumluyuz. Bu konuda yetkililerin desteklerini bekliyoruz.” dedi.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.