Bursluluk sınavı puan hesaplama 2024: MEB İOKBS hakkında bilmeniz gerekenler

Bursluluk sınavı puan hesaplama 2024: MEB İOKBS hakkında bilmeniz gerekenler

Bursluluk sınavı puan hesaplaması, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) için kullanılan bir değerlendirme yöntemidir.

Sınav sonuçları, öğrencilere burs imkanı sağlayacak puana göre belirlenir. Puan hesaplaması, doğru ve yanlış cevap sayılarına dayanır ve sınavın değerlendirme süreci dikkate alınarak yapılır.

Puan hesaplama yöntemi

İOKBS puan hesaplaması, öğrencilerin sınavda elde ettikleri ham puanlar üzerinden yapılır. Her test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenerek, geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar hesaplanır. Ardından, tüm öğrencilerin ham puanları toplanarak bir testin ortalaması bulunur. Standart puan ve standart sapma kullanılarak ham puanlar dönüştürülerek 50'ye 10 standart sapma elde edilir.

  • Bursluluk sınavı 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencileri için geçerlidir.
  • Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler/Sosyal Bilimler derslerinden sorular sorulur.
  • Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar hesaplanır.
  • Sınav sonuçları, 17 Mayıs 2024 tarihinden itibaren MEB'in resmi internet sitesinden duyurulacaktır.

Başvuru ve İşlem Süreci

Bursluluk sınavı puan hesaplaması, sınavın yapıldığı tarihten itibaren başlar ve sonuçların açıklanmasıyla tamamlanır. Öğrenciler, sınav sonuçlarını MEB'in resmi internet sitesinden takip edebilir ve gerektiğinde sınav sonuç belgesini elektronik ortamda alabilirler.

Ders

Ağırlık Katsayısı

Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı

3

Matematik

3

Fen Bilimleri

3

Sosyal Bilgiler/Sosyal Bilimler

3

Sınav uygulaması ve süresi

  • Sınav 21 Nisan 2024 tarihinde Türkiye genelinde aynı anda gerçekleştirilecektir.
  • 5, 6, 7, 8'inci sınıf öğrencilerine 80 soruluk sınav uygulanacak ve süresi 100 dakika olacaktır.
  • 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerine ise 100 soruluk sınav uygulanacak ve süresi 120 dakika olacaktır.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.