Enflasyon farkı oluştuğu ay, memur maaşlarına yansıtılmalıdır!

Enflasyon farkı oluştuğu ay, memur maaşlarına yansıtılmalıdır!

Enflasyon farkı oluştuğu ay, memur maaşlarına yansıtılmalıdır!

Anadolu –Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Mustafa Güçlü “Eylül ayı itibarı ile enflasyon farkı Toplu Sözleşmede verilen zammı geçmiştir” dedi. Oluşacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi için enflasyon farkının oluştuğu ay maaşlara yansıtılmasını talep eden Genel Başkan GÜÇLÜ, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun Eylül ayı enflasyon farkını açıklaması ile birlikte Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı olmak üzere üç aylık enflasyon rakamı Toplu Sözleşme ile 2022 yılının ikinci yarası için memura verilen yüzde 7’lik zam oranının üstüne çıkmış oldu. Rakamlarla ifade edilecek olursa Temmuz ayında enflasyon yüzde 2,37, Ağustos ayında yüzde 1,46, Eylül ayında ise yüzde 3,08 artınca toplamda 3 aylık enflasyon verisi toplamda yüzde 7,05 oldu ve Toplu Sözleşmede 2022’nin ikinci altı ayı için memura verilen yüzde 7’lik artışı geçmiş oldu. Böylece memurlara oluşan enflasyon farkından dolayı ödeme yapılması durumu ortaya çıkmıştır. Neticede Ekim, Kasım ve Aralık ayında meydana gelecek enflasyon farkı hesap edildiğinde Toplu Sözleşme ile 2022 yılının ikinci altı için memura verilen zammın öngörüden ne kadar uzak olduğu da ortaya çıkmış oldu.

Yetkili sendikanın dünyada ve ülkemizdeki ekonomik krizi öne sürerek böyle bir toplu sözleşmeye imza atmasını masum göstermesi de kabul edilecek bir durum değildir. Zira son yıllarda yetkili sendikanın imza attığı toplu sözleşmelerin hepsinde alınan zam her seferinde enflasyon farkının altında kalmıştır ve bu yılda sonuç aynı olmuştur.

Şimdi yapılması gereken şudur: Ekim, Kasım ve Aralık ayında oluşacak olan enflasyon farkını almak için Ocak ayının beklenmemesidir. Oluşacak olan enflasyon farklarının oluştuğu ay maaşlara yansıtılmasıdır. Böylece enflasyon karşısında alım gücü düşen ve süratle eriyen maaşların bir nebze de olsa korunması için tedbir alınmış olacaktır. Bu uygulamaya geçilmediği takdirde mevcut sistemle enflasyon farkından dolayı oluşan fark Ocak ayında maaşlara yansıtıldığında zaman sanki 2023 yılı Ocak ayında memura verilen zamda bir artış yapılmış gibi bir algı oluşacaktır. Bu oluşturulacak algı doğru değildir ve kimseye kar getirmeyecektir. Kısacası enflasyon karşısında memur maaşlarının erimemesi ve alım gücünün düşmemesi adına enflasyon farkının oluştuğu ay maaşlara artış olarak yansıtıldığı bir sisteme geçilmesini hükümetten talep ediyoruz. Yetkili sendikadan da Toplu Sözleşmede layığı ile yerine getirmediği görevini hiç olmazsa bu noktada ciddi girişimler yaparak yerine getirmesini bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.