Memurlara yemek, ulaşım, kira ve giyim yardımı verilmelidir

Memurlara yemek, ulaşım, kira ve giyim yardımı verilmelidir

Memurlara yemek, ulaşım, kira ve giyim yardımı verilmelidir

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''Özellikle büyükşehirlerde memurlarımız için yaşamak git gide zorlaşmakta hatta imkânsız hale gelmektedir. Son zamanlarda ülkemizde bir de konut sorunu ortaya çıkmıştır.

@NureddinNebati Konut fiyatlarındaki fahiş yükseliş, kiraların da kontrolsüz şekilde yükselmesine neden olmuştur. Hal böyle olunca özellikle büyükşehirlerde ve konut sayısının sınırlı olduğu illerde kamu görevlilerimizin bütçelerine uygun ev bulmakta zorlanmasına yol açmaktadır. Ortalama memur maaşının sosyal yardımlar da dâhil edildiğinde 10 bin 421 TL olduğu düşünüldüğünde bir memurun özellikle İstanbul, Ankara gibi aylık 5-6 bin TL dolayına kadar yükselen kira giderini karşılamasının ve ailesinin geçimini sağlamasının mümkün olmadığı görülmektedir. Enflasyona bağlı olarak yükselen gıda fiyatları, mutfak masraflarını da artırmış, bir memurun öğle yemeğini lokantalardan karşılaması hayal olmuştur. Ayrıca geçtiğimiz günlerde işçilerin yemek ücretleri 17 TL’den 55 TL’ye çıkarılmış ve özel sektör çalışanlarına ödenecek yemek yardımları vergi dışında tutulmuştur. Buna karşın kurum ve kuruluşlarda kamu görevlilerimiz Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği uyarınca kendi bütçelerinden günlük 2,07 TL ile 10,09 TL yemek bedeli ödemek zorundadır.

Yemek hizmeti sunulmayan kurum ve kuruluşlarda ise memurlara yapılacak yemek yardımı konusu büyük bir sorundur. Yönetmelikte memurlara yemek yardımı nakit olarak verilmiyor. Bu nedenle yemek hizmeti sunulmayan kurumlarda memurlarımız başka kurumların yemekhanelerine gidiyor. Çoğu zaman bu kurumlarda yemek sıkıntısı yaşanıyor ve memurlar kendi imkânlarıyla öğünlerini geçiştiriyor. Dolayısıyla sunulmakta olan bir hizmetten işçiler bütünüyle faydalanırken bazı memurlar belirli bir ücret karşılığında faydalanabilmekte yemek hizmeti olmayan kurumlarda ise kamu çalışanlarının yemek konusu büyük bir çileye dönmektedir. Bütün dünyada artan enerji fiyatları ülkemizde de akaryakıt fiyatlarını etkilemekte, ulaşım giderleri aile bütçesi içinde giderek daha fazla yer kaplamaktadır. Hal böyle iken memurlarımızın çoğunluğu için bir servis hizmeti sunulmadığı gibi ulaşım yardımı da yapılmamaktadır.

Memurlarımıza ödenmekte olan giyim yardımları konusu da düzenlenmeyi bekleyen bir başka alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Nakit ödenen giyim yardımının günün şartlarına göre yeniden belirlenmesi ve tüm memurlarımızı kapsayacak şekilde genişletilmesi yerinde olacaktır. Görülüyor ki, ekonomik gelişmeler memurlarımızı zorlamakta, artan enflasyon zorunlu harcamaları yükseltirken maaşları da sürekli eritmektedir. Bu durum, kamu çalışanları açısından özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirler olmak üzere konut ve ulaşım sorununun yaşandığı illerde görev yapmayı adeta çileye dönüştürmektedir. Bu nedenle kamu çalışanlarının yemek yardımı konusunun güncellenmesi, servis ve ulaşım yardımlarının tüm memurları kapsayacak şekilde genişletilmesi ve kira ve giyim yardımı gibi sosyal yardım kalemlerinin müktesebata eklenmesi bir zorunluluk halini almıştır.''

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.