
Adaylık Kaldırma Sınavı AKS Kaldırılıyor mu?
Yeni atanan öğretmenleri ilgilendiren adaylık kaldırma sınavı hakkında tüm merak edilenler yazımızda...
Göreve yeni başlayan sözleşmeli ve kadrolu aday öğretmenlerin asil kadroya geçebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Adaylık Kaldırma Sınavı yapılmaktadır.
Adaylık kaldırma sınavından başarıyla geçen öğretmenler asil öğretmen kadrosuna geçil yapmaktadır.
Adaylık Kaldırma Sınavı her yıl tüm illerde eş zamanlı olarak gerçekleştirilmektedir.
Adaylık Kaldırma Sınavı Soruları Nelerdir?
Adaylık Kaldırma Sınavı konu dağılımları Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı kılavuzda detaylı olarak açıklanmaktadır.
Adaylık Kaldırma Sınavı konu dağılımları;
- sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun sınavın %15’lik kısmını oluşturmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 8. ve 9. kısımları dahil değildir.
Bakanlık teşkilatı, görevleri ve mevzuatı sınavın %30’luk kısmını oluşturmaktadır. Bakanlık mevzuatına ilişkin konu başlıkları şunlardır;
- 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
- 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde MEB’e ilişkin hükümler
- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu
- Görevin gerektirdiği diğer mevzuat
- 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
- 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun
- 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu
- Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
- Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
- Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği
- Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği
- Millî Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi
- Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci
Öğretmenlik uygulamaları sınavın %50’lik kısmını oluşturmaktadır. Eğitim öğretimin planlanması, öğrenme ortamları, sınıf yönetimi, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirme öğretmenlik uygulamalarının konu başlıklarıdır.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Adaylık Kaldırma Sınavı’nın %5’lik kısmını oluşturmaktadır.
Adaylık Kaldırma Sınavı Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği tarihlerde yapılmaktadır. Sınav sonuçları sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde ilan edilmektedir. Sınav süresi 120 dakikadır. Adaylık Kaldırma Sınavı’ndan 60 puan ve üzeri alan öğretmenler başarılı olarak asil öğretmen kadrosuna geçiş yapmaktadır.
Adaylık Kaldırma Sınavında Başarısız Olan Öğretmenlere Ne Olacak?
Adaylık Kaldırma Sınavı’ndan 60 puan altından alan öğretmenler başarısız sayılmaktadır. Başarısız olan sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak görev yapılan il içerisinde farklı bir eğitim kurumunda görevlendirilmektedir. Yeni görev yerinde tekrar performans değerlendirilmesi ve Adaylık Kaldırma Sınavı’na girişi sağlanmaktadır. İkinci kez sınavda başarısız olan öğretmenler öğretmenlik mesleğinden atılır.
Adaylık Kaldırma Sınavı’nda başarılı olan öğretmenlerin devlet memurluğundaki adaylıkları kaldırılarak asıl memuriyet kadrosuna atamaları yapılmaktadır.
Adaylık Kaldırma Sınavı Kaldırılıyor mu?
Önümüzdeki günlerde onaylanması beklenen Öğretmen Meslek Kanunu ile birlikte Adaylık Kaldırma Sınavı’nın kaldırılması beklenmektedir. Sınavın yerine öğretmenlerin gelişimini destekleyen eğitim programlarının uygulanacağı açıklanmıştır.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.