
EKYS Nedir? EKYS Sınavına Kimler Girebilir?
Milli Eğitim Bakanlığı’na ait eğitim kurumlarında müdür veya müdür yardımcısı kadrosuna atanmak isteyen öğretmenler EKYS hakkındaki bilgileri merak ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında müdür veya müdür yardımcısı pozisyonuna atanmak isteyen öğretmenler EKYS başvurusu yaparak atanabilmektedir. EKYS sınavına girerek başarı sağlayan öğretmenler müdür yardımcısı olabilmektedir.
EKYS’nin açılımı eğitim kurumlarına yönetici seçme sınavıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında müdür veya müdür yardımcısı olmak isteyen öğretmenlerin EKYS sınavına girmesi gerekmektedir.
EKYS sınavı müdür ve müdür yardımcılığı kadroları için ayrı ayrı düzenlenmektedir.
EKYS Sınavına Kimler Girebilir?
Müdür ya da müdür yardımcılığı konumuna atanmak isteyen öğretmenler için EKYS sınavı büyük bir önem taşımaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen olarak görev yapan kişiler müdür veya müdür yardımcısı pozisyonuna atanmak için EKYS sınavına girmeleri gerekir.
EKYS sınavına belirtilen koşulları sağlayan her öğretmen müracaat edebilmektedir. Sınav müdür ve müdür yardımcılığı kadroları için ayrı ayrı yapılmaktadır. Müdür ve müdür yardımcılığı başvuru koşulları farklılık göstermektedir.
EKYS Sınavına Başvuru Koşulları
- Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen olmak
- Eğitim Yönetimi Sentfikası’na sahip olmak
- EKYS sınavında başarılı olmak
- Görevlendirileceği eğitim kurumuyla aynı türden olan eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak
- Görevlendirileceği eğitim kurumuyla aynı türden olan eğitim kurumlarından birinde okutabileceği ders bulunması
- Yazılı sınav başvurusunun son gününden itibaren son dört yılda adli veya idari soruşturmayla yöneticilik görevinden alınmamış olmak
- Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış, ertelemiş veya yükümlülükten muaf tutulmuş olmak
EKYS Sınav İçeriği Nedir?
EKYS sınavı 80 soru ve test şeklinde yapılmaktadır. Konu dağılımları ise şöyledir;
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (8 soru)
- Eğitim ve Öğretimde Etik (8 soru)
- Genel Kültür (16 soru)
- Eğitim Bilimleri (24 soru)
- Değerler Eğitimi (8 soru)
- Mevzuat (16 soru)
Yapılacak yazılı sınav tarihinin duyurusu sınav tarihinden en az 30 gün öncesinde Bakanlık sitesinde duyurulmaktadır. Yapılan duyuruda başvuru tarihi, sınav tarihi, soru sayısı ve yazılı sınav komisyonuna ilişkin detaylar açıklanmaktadır. Başvurular elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilir.
EKYS sınavından 100 üzerinden 60 puan alan adaylar sözlü sınava katılmaya hak kazanmaktadır. Alınan puan 3 yıl geçerlidir. Alınan EKYS puanı 3 yıl içerisinde tek seferde kullanılabilir. EKYS sınav sonuçları Bakanlık sitesi üzerinden duyurulmaktadır.
EKYS Sözlü Sınav İçeriği Nedir?
EKYS yazılı sınavdan 60 puan ve üzeri alan adaylar sözlü sınava katılmaya hak kazanmaktadır. Sözlü sınav içeriği şöyledir;
- Yazılı sınav konuları (mevzuat ve genel kültür): %20
- Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %20
- Temsil kabiliyeti, liyakati, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu: %20
- Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı: %20
- Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %20
Sözlü sınavdan 60 ve üzeri puan alan adaylar müdür ve müdür yardımcılığı kadrolarına atanabilmektedir.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.