Okul servisi fiyatları 20 bin lirayı aştı! Öğrenciler okula korsan ile taşınmaya başlandı

Okul servisi fiyatları 20 bin lirayı aştı! Öğrenciler okula korsan ile taşınmaya başlandı

Okul servisi fiyatları 20 bin lirayı aştı! Öğrenciler okula korsan ile taşınmaya başlandı

2022-2023 eğitim öğretim yılı pazartesi günü başladı. Milyonlarca öğrenci okullara giderek ders başı yaparken veliler ise yükselen eğitim masrafları yüzünden kara kara düşünüyor. Ders zili çalmadan önce gelen okul servisi ücretlerine yapılan zam velileri alternatif arayışlara itti. Birde buna belirlenen yıllık ücret olan 5.940 liranın üzerinde verilen fiyatlar eklenince ‘korsan taksi’ ile okula gönderilen öğrencilerin sayısı arttı.

20 BİN LİRAYI BULDU

Servisçiler ailelere hostes ve bildirim SMS’leri için ek ücret istemeye başladı. Fiyatların düşük olduğunu söyleyen servisçiler maliyetin yüksek olduğundan dert yandı. Bazı özel okullarda servis ücreti de 20 bin lirayı buldu.

OKULLAR ŞİRKET İLE ANLAŞIYOR

İstanbul Florya’da ikamet eden Şebnem Terzioğlu isimli veli, her yıl açıklanan servis ücretlerinin üzerinde bir rakam istendiği bu durumu sorunca da tartışma yaşadıklarını söyledi. Okulların belli şirketler ile anlaşma yaptığını söyleyen Terzioğlu, “Konuyla ilgili muhatap bulamıyoruz. Okul, taşımacılık şirketine, şirket ise okula yönlendiriyor. Yıllık anlaşmalar yapıldığı iddia ediliyor. Bizim okul ise ev arası mesafe 10 kilometre, bir öğrenci için yıllık 19 bin 500 lira ücret istenildi” şeklinde konuştu.

EKSTRA MASRAF ÇIKARTILIYOR

Servis şoförlerinin ekstra masraflar çıkardığını söyleyen veli servisçilerin çocukların okulla alınıp geri getirildiğine dair olan SMS’lerin bile paralarını istediklerini ifade etti. İki çocuğunu servisten aldığını dile getiren Terzioğlu, veliler toplanarak okul aile birliği ile konuştuk ancak bir sonuç alamadık. Bizde çocuklarımızı okuldan aldık. Açıkçası güvendiğimiz bir sivil taksi ile anlaştık ve çocuklarımızı okula o bırakıyor” ifadelerini kullandı.

SERVİSÇİLER MASRAFTAN DERT YANDI

Konunun muhataplarından servisçiler ise masraflardan dert yandı. Kendilerine haksızlık yapıldığını söyleyen servis şoförü Hasan Dinçer, “Devlet okullarındaki tarifelere akaryakıt zamları yapılacağı söyleniyor ama yapılmıyor. Özel okullardaki anlaşmalarımızın fiyatları biraz daha yüksek. Velilerden ricamız bize anlayışla davranmaları, her şeyin fiyatı arttı. Akaryakıt, yedek parça, bakım vs vs… Bizler çocuk taşıyoruz. Bize güvenmeleri gerekiyor. Yoksa bu işten kar edemeyiz” dedi.

SERVİSLERDE RANT DÖNÜYOR

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu taşımacılık şirketlerinin UKOME tarafından belirlenen tarifenin dışına çıktığını belirterek, “Konuyla ilgili yüzlerce şikayet alıyoruz. Fiyatları kendileri belirliyor. İstanbul Erkek Lisesi’nde yıllık servis ücreti olarak 38 bin lira istemişler. Bununla ilgili bugün Tüketici Hakem Heyeti’ne gidiyoruz. Özel Okul Velileri Platformu Başkanı’nın bir şikayeti oldu. Özel bir okulda 9 bin lira olması gereken ücret için 17 bin lira istemişler. Veli bu parayı ödemiş ancak mahkemeye başvurmuş ve kazanmış. 17 bin lirasını geri almış ama bu seferde servisçi çocuğu servise almamış. Bunun gibi örnek çok. Kesin suretle belirlenen fiyatlar dışında alınan ücretler Tüketici Kanunu’na aykırıdır. Burada büyük bir rant dönüyor. İşletmeler velilerin en yumuşak karnına oynuyorlar. Bakanlıklar bu alanda denetimlerini artırmalı” açıklamasında bulundu

trthaber

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.