Sözleşmeli personele kadro görüşmelerinde son durum ne?

Sözleşmeli personele kadro görüşmelerinde son durum ne?

Sözleşmeli personele kadro görüşmelerinde son durum ne?

Mebpersonel.com / ÖZEL HABER

Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlik Milli Eğitim Bakanlığında 2016 yılında tekrar tanımlanmıştı. İlk başta 4+2 olarak başlayan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması daha sonra 3+1'e indirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuştu. 3 yıl boyunca milli eğitim müdürlüklerinde imzaladıkları sözleşmelerle görevlerini ifa eden sözleşmeli öğretmenler +1 yıl sonra tayin hakkı elde edebilmekte. Buna 3+1 sözleşmeli istihdamı deniyor.

Sözleşmeli öğretmenleri kadrolu öğretmenlerden ayıran birkaç özlük hakları var. Bunlardan en önemlisi eşi özel sektörde veya diğer bakanlıklarda çalışan öğretmenlerimize eş durumu tayin hakkı tanınmaması. Lakin ikisi de sözleşmeli öğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığının belirli aralıklarla yayınladığı yönetmeliklerle bu hak tanınıyor. Bunun yanı sıra ek ders ödemelerinde farklılıklar, iş güvencesi, kademe ilerlemesi, yıllık izin gibi konularda sözleşmeli öğretmenleri kadrolu öğretmenlerden ayıran durumlardan.

Memur Sen ile toplu sözleşmelerde yapılan protokoller gereği sözleşmeli personele kadro görüşmeleri Çalışma Bakanlığıyla 1 sene içerisinde görüşülüp neticelendirilecekti. Görüşmeler Eylül ayı başında gerçekleştirilmeye başlandı. Yaklaşık 1 ay süren görüşmelerde sona gelindi. Hala teknik konuların taraflarca görüşüldüğü bu günlerde önümüzdeki hafta belli bir sonuca varılması hedefleniyor. 3+1 sözleşmeli istihdamının devam etmesi durumunda eş durumu gibi konuların gelmesi zor gözüküyor. Bazı özlük haklarının ise eşitlenmesine kamuoyu kesin gözüyle baksa da sözleşmeli istihdamının kaldırılması da gündemde. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak taslak ardından kamuoyuna duyurulacak.

Sözleşmeli istihdamının kaldırılması direkt kadro verilmesi tüm sorunlara çözüm getirecektir. Daha önce Ak Parti hükümeti döneminde bu gerçekleştirildi. Sözleşmeli istihdamının kaldırılması tek tip istihdam tipi: kadrolu istihdamının olması sorunların çözümü ve hak, adalet açısından daha yerinde bir uygulama olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.