Bakan Avcı’ya Ürdün’de Büyük İlgi Gösterildi

Bakan Avcı’ya Ürdün’de Büyük İlgi Gösterildi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Ürdün’de Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Bakan Nabi Avcı, Ürdün’deki temasları kapsamında Amman şehrinde bulunan Prenses Rahma Okulu’nu da ziyaret etti

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Ürdün’de Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Bakan Avcı, ziyaretinin ilk gününde Salt şehrinde bulunan Türk Şehitliği’ne giderek saygı duruşunda bulundu ve dua etti. 

Bakan Avcı Salt Türk Şehitliği’ni ziyaret etti
Şehitlikteki anıta çelenk bırakan ve şeref defterini imzalayan Bakan Avcı, deftere şunları yazdı:
“Bugün Amman’a resmi bir ziyaret için geldik ve ilk olarak aziz şehitlerimizi ziyaret ettik. Bütün Milletimiz bilhassa öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz aziz şehitlerimize minnettardır. Allah mekanlarını cennet eylesin.”
Şehitlik ziyaretinde Bakan Avcı’ya Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçisi Sedat Önal da eşlik etti. Bakan Avcı, şehitlik çıkışında kendisini bekleyen çocuklarla da bir süre sohbet etti.  Bakan Avcı, Salt Türk Şehitliği’ni ziyaretinin ardından Başkent Amman’a geçerek, Prenses Rahma Okulu’nda öğrencilerle bir araya geldi.
Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Bakan Avcı, öğrencilerle sohbet etti ve öğrencilere kalem hediye etti. Öğrencilerle hatıra fotoğrafı da çektiren Bakan Avcı, sınıfları dolaştı ve kendisi için özel hazırlanan etkinlikleri izledi.
 
Bakan Avcı, Filistinli Şair Mahmut Derviş’i unutmadı
Bakan Avcı, bir sınıfta öğrencilerle sohbet ederken öğretmenin adının Mahmut Derviş olduğunu öğrenmesi üzerine, öğrencilere “Peki Mahmut Derviş ayrıca kimin adı” diye sordu. Bir öğrencinin Derviş’in Filistinli bir şair olduğunu söylemeleri üzerine Bakan Avcı, öğrencilere ezberlerinde Derviş’in bir şiiri olup olmadığını sordu.
Bakan Avcı bir öğrencinin tabletini eline alarak, “Şimdi bu makinalarda o şiirler yok. Bunlar işimizi kolaylaştırıyor, bir çok şeyi hızlı yapmamızı sağlıyor. Bunlar gerekli ama asıl olan sizin kendi hafızanız, kendi çalışmalarınız, birikiminiz. İnşallah bir daha ki görüşmemizde Mahmut Derviş’ten şiirler okuyabiliriz karşılıklı” diye konuştu.
Başarı dileklerini ileten Bakan Avcı, öğrencilere “Mahmut Derviş’ten şiirler okuyacak mıyız, söz mü” diye sordu. Öğrenciler de Bakan Avcı’ya inşallah diyerek karşılık verdi.  
Bakan Avcı’ya okul ziyaretinde Ürdün Milli Eğitim Bakanı Mohammed Thneibat da eşlik etti.
 
Mahmut Derviş kimdir?
Son dönem Filistin şiirinin en önemli şairlerinden olan Mahmut Derviş, 1948 yılında henüz çocukken, doğduğu köy İsrail tarafından işgal edilerek yıkılınca, ailesiyle Lübnan´a göç etmek zorunda kaldı. 
Şiir yazmaya, iki kilometre uzaklıktaki okuluna yürüyerek gittiği ilköğretimi sırasında başladı. İlk şiirlerinin yayımlanma sürecinde, "El-arz" (Toprak) cephesinde etkinlik gösterdi. "El İttihad" gazetesi ile "El Cedid" dergisinin yazı işleri müdürlüklerini yaptı.
Şiirleri 20´den fazla dile çevrilen Filistinli şair, 2003 yılında uluslararası Nazım Hikmet şiir ödülüne de layık görüldü. 1982 yılı Eylül ayında Sabra ve Şatilla´da yaşanan katliamın ardından yazdığı Beyrut Kasidesi ile 1984´te te Sovyetler Birliği´nde Lenin ödülünü aldı. Şiirleri ve yazıları nedeniyle birçok kez tutuklanarak cezaevinde yatan şair, Filistin halkının yaşadığı zorlukları dizeleriyle anlatmasıyla tanınmaktaydı. Adı, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü´nün önde gelen adayları arasında geçen Derviş, lirik örnekler gösteren şiirinde, geniş bir insanlık tarihi ve coğrafyasını konu edindi. 1970 yılında İsrail´den sürgün edilen sanatçı, iki yıl süreyle birçok Arap ülkesinde dolaşmak zorunda kaldı. 2008 yılı Mayıs ayında 2. Beyoğlu Şiir Festivali kapsamında Türkiye´ye geldi. 
Türkçe’ye çevrilen 20 civarında kitabı bulunan Derviş, geçirdiği bir açık kalp ameliyatı sonucu yaşamını yitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.