Bakan Ziya Selçuk'un NTV Canlı Yayınındaki Açıklamalarından Öne Çıkanlar

Bakan Ziya Selçuk'un NTV Canlı Yayınındaki Açıklamalarından Öne Çıkanlar

Öğrenci ve velilerin sorularını Berfu Güven ve Ahmed Arpat, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sordu. Milli Eğitim Bakanı Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamalarından satır başları;

Pazartesi sabah saat 9'da okullarımızda İstiklal Marşı okunacak ve ziller çalacak, çocuklarıızın bize evlerinden eşlik etmelerini bekliyoruz. 

(Uzaktan eğitim nasıl olacak?)Bu sürecin nasıl işleyeceğini kademe kademe belirlemiş durumdayız. Bütün içerikler gün gün bütün okullarımıza ulaştırılmış durumda. 

Uzaktan eğitim konusunda Mart'tan beri bir deneyim kazandık. Her sabah bir spor olacak, çocuklarımızın o hareketleri yapmalarını çok önemsiyoruz. Her gün canlı ders olacak. 

Canlı ders dışında da öğretmenlerle öğrenciler arasında iletişim olacak. 

(Öğretmenler her gün okula gidecek mi?) Hangi branştaki öğretmenlerimizin hangi gün ne şekilde okulda olacağını, hangi derslerin okuldan yapılabileceğini, zaruri hallerde evlerden nasıl yapılabileceğini, bunlarla ilgili genelgemizi de gönderdik. Bunu okul yöneticilerinin inisiyatifine de bırakıyoruz ki, bazı mahalli ihtiyaçlar değişebilir. Bölgesel bazı tasarruflar söz konusu olabilir. Her okulu aynıymış gibi düşünmek mümkün değil.  Bazı okullarda kronik rahatsızlığı olan veya 65 yaş üstü olan öğretmenlerimiz fazla olabilir, onlara zaten esneklik tanımıştık. Belirli öğretmenlerimiz bazı günler evden bazı günler okuldan eğitim verecekler. 

Biz öğretmenlerimizin tam gün okulda olmalarını istemiyoruz. Benim bu tüm okul yöneticisi arkadaşlarıma çağırımdır. 

Sürekli okulda bulunmayı, öğretmenimizi rahatlatmak için istemiyoruz. Bazı çalışmalar evden de yapılabilir. Önemli olan çocuklarımıza ulaşmak, onların ihtiyaçlarına gidermek. 

(Öğrencilerin hepsi uzaktan eğitime katılabiliyor mu?) Biz televizyondan erişime baktığımızda yüzde 99'a yakın bir etkileşim gördük. Küçük de olsa televizyona erişimde sıkıntı vardı. Bazı öğretmenlerimiz kendi ders ücretlerinden toplayarak televizyon bilgisayar verdi, bu beni çok etkiledi. 

Cihazı olmayan 1,5 milyon çocuk var. Nereden biliyoruz? EBA'ya kimler giriyor, kimler ne yapıyor. Bunların hepsini belirliyoruz. Cihaz temini anlamında da çalışmalarımız var. EBA destek noktaları kuruyoruz. Belli bölgelerde 8-10 bilgisayarın olduğu, bir okulun içi, bir eğitim merkezi olabilir. Bunun bir kısmı gezici olabilir, araçlar vasıtasıyla. Erişimi olmayan çocukları bu EBA destek noktalarıyla buluşturacağız. 


Öğrencimiz isterse dersi kendi öğretmeninden dinleyebilir, isterse animasyonlardan izleyebilir, videolardan izleyebilir. 

Yüz yüze sınavlar yapmakla ilgili çalışmalarımız var. Bunlar şu anda net değil, birkaç alternatifimiz var. Öğrenciler televizyondan verilen eğitimden de okulda verilen eğitimden de sorumlu olacak. 

Bütün kitaplarımız okullara ulaştı. İstisnai olarak bazı okullarda sorun çıkmışsa onlar bu hafta halledilir. Eğitim başladığı günden itibaren velilerimiz okullardan alabilir. Ayrıca destek kitapları da vereceğiz. 

Öğretmenlerimizin Mart ayından itibaren tarihe geçecek gayretlerinin bire bir hikayelerini biliyorum Öğretmenlerimize teşekkür borçluyuz. 

Öğretmenlerimizin çalışma koşullarıyla ilgili karar verirken yetkililere danışıyoruz, istatistiklere bakıyoruz. Virüs tespit edildğinde yapılacakların hepsi belirlendi. 

(Okullar 21 Eylül'de açılacak mı?) Birçok faktör değerlendirilecek ve tavsiye edilecek. Onlarca parametrenin tekrar tekrar bakılarak değerlendirerek bir karar süreci oluşturuluyor. Vaka sayısı tek başına yeterli değil birçok faktör var.

Karar şu anda belli değil, hangi sınıfların yüz yüze eğitim yapacağı belilenmedi. 

Bizim okularımızda bazı eksiklikler söz konusu. Her okulumuzda standartlara uygun şartlar yerine getirilmiş değildi. Bu bizim için fırsat oldu, bu eksiklikler belirlendi. Dezenfektan temini, maske temini gibi malzemeleri biz üretmeye başladık. Daha önceden bunları satın aldığımız malzemelerdi. 

Maske eksiği olan okulumuza yarım saat içinde gönderiyoruz. 

(Okulda virüs çıkarsa nasıl protokol uygulanacak?) Bizim Sağlık Bakanlığından aldığımız bir protokol var. Diyelim ki böyle bir vaka oldu. Biz okulun içinde asla böyle bir şey olmaz diye bir garanti verecek durumda değiliz. Böyle bir şey olabilir mi, olabilir. Önemli olan burada ne yapıldığıdır. Sürecin nasıl yönetildiğidir. Olduğu anda aşama 1, aşama 2, aşama 3. Bu aşamaların hayata geçirilmesidir. Bu aşamaların ne olduğu da izole oda ne demektir, hangi aşamada sağlık birimlerine iletilir, kim iletir, haberleşme nasıl, ne kadar süre içerisinde yapılır. Bütün bunların hepsi belli. Sürecin de işletilmesiyle ilgili protokol gereği sağlık birimleriyle ortak çalışıyoruz.

Bütün senaryolar fizik olarak çalışıldı. 25 kişilik sınıflarda 10-15 kişi olabilir. Biz kronik hastalığı olan ailelerde olan çocuklar olabilir, kronik hastalığı olan çocuklar olabilir. Biz öğrencilerimizi zorlamanın çok doğru olmadığını düşünüyoruz. Devamsızlık konusunda esneklik için çalışıyoruz. 

Kitap almak için öğrenciler okula gidecekler. Birkaç çocuk öğretmeniyle kitap almak için rehberlik çalışmak için gidebilir. Bizim şu anda başlamasın dediğimiz şey ne? öğrencilerin tamamının bütün sınıfların okula devamının olmaması. Problemleri için tabi ki okula gidecek.

(Yüz yüze eğitim nasıl olacak) Öğrencilerimiz okula geldiklerinde öğretmenleri tarafından rehber öğretmenler tarafından karşılanacak. 1 hafta boyunca ders olmayacak, uyuma ayrılacak.

Öğrencilere maske dağıtalacak, buna hazırlanıyoruz. Bunları danışıyoruz. Vaka olursa tüm protokoller hazır. Okula girişte ateş ölçmeyeceğiz, yığılma olmasını diye. 

Okula gönderilmeyen öğrenciler için uzaktan eğitimimiz olacak. 

Ailede virüslü varsa çocuğun okulunun müdürüne bildirilecek.

Yüz yüze eğitimin başlayacağı 21 Eylül'de haftanın 5 günü tüm öğrencileri alamayacağımız için müfredatın yetişmesiyle ilgili bazı sıkıntılar olabilir. Ancak müfredattan da çocuklarımızın sorumlu olmasını bekliyoruz ki bu dönem öyle olacak. Bundan dolayı da yetişmesi muhtemel olan temel kavramları dikkate alarak bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın televizyonda da eklemlenerek desteklenmesini sağladık. Bu çalışmanın canlı dersle bağlantısını sağladık. Bu çalışmanın EBA internetle bağlantısını sağladık. Yani bir çocuk aynı konuyu birkaç yerden alabilir.

(Özel okullar ücret iade edecek mi?) Özel okulların yöneticileriyle toplantılar yaptık. Öğretmen uzaktan eğitim yaparken görevinin başında. Okulda servise biniyor mu binmiyor, yemek yiyor mu yemiyor, okulda öğrenci olmadığı için bazı masraflar yapılmıyor. Servis ve yemek ücretleri iade edilmesi için kanaat koyduk. İndirim bekleyen bir velinin hakkını gözetmek tabi ki bizim de işimiz. Vergi kolaylıklarıyla ilgili de kısa süre içinde bazı belirlemeler oluşacak. Özel okulların gereğini yapacağına inanıyorum. Gereğini yapılması konusunda konunun takipçiyiz. 

Öğrencilerin yarısı gelecekse servislerde kapasitenin yarısı kullanılacak. Servislerin de kendi içerisinde getirdikleri standartlar var. Bizim de istediğimiz standartlar var. 

(Üniversite sınav konuları) Üniversite sınavında hangi konular olduğunu Eylül ayında duyuracağız. 

(Okullar 21 Eylül'de açılacak mı?) Risk varsa kesinlikle açmayız, Bilim Kurulu'nu izliyoruz.

(2019 KPSS sınavı) Sınavı yapan kurum tarafından 2019 KPSS kılavuzlarında sınavın uygulanması ve değerlendirmesiyle ilgili tüm koşullar önceden tebliğ edildi. Bilinen bir durumdu. Konu bizim açımızda çok açık ve net.  

Türkiye artık uluslararası sınavlard farklı noktalara geliyor, daha yukarılara çıkacağız. 

Öğretmenlerimize daha fazla yatırım yaparak, eğitim sistememizi daha geliştirmekle ilgili planlarımız var. 

www.ntv.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.