Dersane faturası yıllık 7 milyar dolar

Dersane faturası yıllık 7 milyar dolar

Gündemin tartışma konusu dersanelere vatandaşlar her yıl 7 milyar liranın üzerinde para akıtıyor. Bu rakam devlet bütçesinden eğitime ayrılan paranın % 10’u kadar. Türkiye’de 3 bin 640 dershanede 1 milyon 219 bin öğrenci eğitim görüyor.

 Kaan Zenginli

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) özel okula dönüştürülmesi için teşvik öngören yasa üzerinde çalışıldığını açıkladığı dersanelere her yıl milyarlarca lira para akıyor. Türkiye'de MEB'e kayıtlı 3 bin 640 dershane bulunuyor. Bu dersanelerde eğitim gören öğrenci sayısı ise 1 milyon 219 bin civarında.

FATİH Projesini 5'e katladı

Aileler her yıl öğrenci başına bu özel eğitim kurumlarına ortalama 5 bin TL para ödüyor. Bu da yılda 7 milyar TL'nin dersane kasalarına aktığı anlamına geliyor. Dersanelere akan 7 milyar TL'lik para devletin eğitim bütçesine ayırdığı paranın yüzde 10'u kadar. Ayrıca bu para Fatih Projesi için mali bütçeden ayrılan 1.4 milyar TL ve ücretsiz ders kitabı için ayrılan 3.4 milyar TL'den daha fazla. Öte yandan 3 bin 640 dersane bulunan Türkiye'de üniversite sayısı ise 179. Yani öğrencileri üniversite kapısından içeri sokmak isteyen dersanelerin sayısı üniversitelerin neredeyse 20 katı. Ayrıca bu 179 üniversitenin toplam öğrenci alma ka-pasitesi 800 bin. Ancak dersane kapılarını umutla aşındıran 1 milyon 219 bin öğrenci bulunuyor. Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer de dersanelerin kapanması gerektiğini belirterek " Okulların alt yapısı ve öğretmen ihtiyaçları elden geçirilmeli. O zaman dersanelere gerek kalmayacaktır. Veliler harcadıkları bu parayı çocukların gelişimine harcayabilir. Spor ve sanat gibi alanlarda çocukların gelişimini sağlayabilirler" dedi.

Dersane faturası yıllık 7 milyar dolar

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.