İlçe Milli Eğitim Müdürü Türkan Saylan'a Rahmet Dilediği İçin Mi Görevden Alındı?

İlçe Milli Eğitim Müdürü Türkan Saylan'a Rahmet Dilediği İçin Mi Görevden Alındı?

İlçe Milli Eğitim Müdürü Türkan Saylan'a Rahmet Dilediği İçin Mi Görevden Alındı?

Geçtiğimiz gün mebpersonel.com sitemizde de yayınlanan İlçe Milli Eğitim Müdürü Görevden Alındı. Sitem dolu mesajla veda etti haberinde Artvin Kemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Cengiz’in görevden alındığı ve Adem Cengiz'in “Beni herkes bilir ki, Adem Hoca' nın sağında, solunda, beyninde, her yerinde Atatürk vardır. Öğretmeninin yanında makamını verme pahasına bile durmak vardır… Bunlarla gidiyor olmak benim için onurdur” sitem dolu vedası sonrası kafalarda soru işareti bıraktığını ifade edilmişti.

Sözcü Gazetesi Eğitimci Yazarlarından Sultan Uçar "Prof. Dr. Türkan Saylan’a ‘rahmet dileme’ sürgünü!.." başlık köşe yazısında İlçe Milli Eğitim Müdürünün sosyal medya paylaşımında Türkan Saylan'a rahmet dilediği için görevden alındığına dair iddialarda bulundu.

İşte Sultan Uçar'ın o yazısı

Dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle AKP ve MHP oylarıyla Meclis'ten geçen Sansür Yasası, dün gece RG'de yayınlanıp yürürlüğe girdi. “Sosyal medyada, halk arasında endişe, korku, panik yaratma, ülkenin iç dış güvenliği…” denilerek düşünceye 1 yıldan 3 yıla hapis cezasının önü açıldı. TCK'ya ‘yanıltıcı bilgiyi yayma' gibi muğlak bir suç da ilk kez girdi. Sıradan bir yurttaş, sevdiği şairin bir dizesini beğense hapse girebilir. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde; Irak, Nijerya, Libya, Zambiya, Eritre'den bile sonra, 180 ülke içinde 149. sıradaki Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında ifade özgürlüğünde 180. sıraya gerilerse hiç şaşırmayın!

SANSÜR SÜRGÜNÜ

Sansür Yasası, yürürlüğe girmeden 10 saat öncesine dönelim. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, sosyal medya paylaşımı nedeniyle bir ilçe müdürünü sorguya çekiyordu. Yasanın fiilen uygulanacağı 2023 yılı Nisan ayı beklenseydi, ‘yanıltıcı bilgi yaymaktan' hapse atılacaktı. Kim mi? Artvinli ev kadını Firdevs ve işçi Kenan Cengiz'in üçüncü çocukları Adem Cengiz. 1930'da, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı seçilen Sadiye Hanım'ın da köyü olan Kılıçkaya'da 1981'de doğdu. İlk ve orta öğretimini köyünde bitirip Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Sınıf Öğretmenliği okudu. Erzurum-Aşkale, Kapıkale Köyü İlkokulu'nda 4 yıl birleştirilmiş sınıfta, tek öğretmen olarak çabaladı. Memleketine atandı. Müdürlük sınavını kazanıp okul müdürü oldu.

ALİ CENGİZ OYUNU

Atatürkçü, laik, cumhuriyetçi kimliğiyle tanınan 20 yıllık idealist bir eğitimciydi. Bakanlık, Adem Cengiz'in başarılı kariyerini sayısız takdir, başarı ve onur belgesiyle ödüllendirdi. 2021 yılı Mart'ında Kemalpaşa İlçe MEM görevine, bakan emriyle asaleten atandı. 2022 yılı Ağustos ayında ‘Bakan emri' ile hakkında Bakanlık Soruşturması açıldı. ‘İvedi' 2 bakanlık müfettiş Artvin'e yollandı. Müfettişler; Atatürkçü müdür Cengiz'i görevden almak için bir Ali Cengiz Oyunu mu sahneleyecekti? Adem Cengiz'i, Hopa MEM'ne çağırıp sorguya başladılar. Suçu neydi? Türkan Saylan'a ölümünün 13. yıl dönümünde rahmet dileyip, ölümlü-yaralanmalı bir TIR kazası için, ‘Bu felaketten ders çıkarmalı' demişti.

EĞİTİME TIR ÇARPTI

“1 Temmuz 2022'de Kemalpaşa-Hopa Karayolu'nda ölümlü TIR kazasıyla ilgili sosyal medya paylaşımını niye yaptın?”,“ Türkan Saylan'ın ölüm yıldönümü anma paylaşımını sen mi yaptın? Niye? Bilgileri araştırdın mı?” Susurluk'ta 26 yıl önce ‘devlet, emniyet, mafya' karanlığına çarpan kamyon gibi, bu kez eğitime TIR ve Türkan Saylan'ın aydınlık fikirleri çarpmıştı. Mevzu derindi (!) İlçedeki tüm okul müdürleri de tek tek ifadeye çağrılıp soruldu. Cengiz paylaşımında, “Ölen TIR'cımıza Allah rahmet eylesin. Bu felaketten çözüme götürecek bir ders çıkarılmalı artık” diyordu. Yazılı ifadesinde, 15 yıldır aynı kara yolunda ihmaller nedeniyle onlarca kazaya tanık olduğunu anlatıp kayaların yola düştüğünü sıralıyordu.

ONURSUZ SORULAR

Kız çocuklarının Türkan Saylan'ı öptüğü fotoğrafı ekleyip, “36 bin kız çocuğu okutup, meslek edindiren, 28 kız öğrenci yurdu, 56 okul yaptırıp memleket eğitimine unutulmaz katkılar sunan Türkan Saylan'ı, ölüm yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz” paylaşımına sıra geldi. Dr. Saylan'a, bir eğitimci olarak minnet duyduğu için Allah'tan rahmet dilediğini söyledi. Ülkeye yaptığı faydalı işlere rağmen Ergenekon sürecinde FETÖ'cü hakim ve savcıların yaşattığı sıkıntılara şahit bir yurttaş olarak, bu soruyu onuruna yediremediğini de ekledi. Müfettişler susup, Ankara'ya döndü. Müdür dün görevden alınıp il emrine öğretmen olarak atandı. Disiplin soruşturması sürüyor.

ATATÜRK UNUTTURULAMAZ

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel'e, adalete rahmet okutan soruşturmayı sordum. “Türkan hocam, ‘Herkes görevini yapıyor. Onların görevi de bu' derdi. MEB, bu tür müdahale ve baskılarla Atatürk'ü rehber edinip, Cumhuriyet'e borcunu ödemek için ömür boyu gönüllü çalışan Türkan Saylan gibi bir Cumhuriyet kadınını, milletin gönlünden silemez” diyerek gülümsedi. Atatürk'ün, “Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmeye devam edeceğim” cümlesiyle vedalaşan Müdür Cengiz, yanılıyordu. Siirt-Pervari'de Türkan Saylan'ın maaşından 17 kız öğrenciyle verdiği bursla başlayan bu yolculukta, ‘100 bin kız çocuğuna burs hedefi', 2022'de aşılıp 103 bin 235'i kız, 160 bin Atatürkçü genç burslu okutuluyor. Hayırsever bağışlarıyla okullar, yurtlar yaptırıp devlete bağışlayan, ÇYDD'ye minnettarlığını MEB, açtığı bu soruşturmalarla kanıtladı. ‘Milli' olma vasfını tarikat, ticaret, siyaset üçgenine terk eden Eğitim Bakanlığı ruhuna El Fatiha!..

Sultan Uçar -Sözcü Gazetesi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum