MEB, İl içinde zorunluya gitmek isteyenlere neden direniyor?

MEB, İl içinde zorunluya gitmek isteyenlere neden direniyor?

"Zorunluya gitmek isteyen öğretmene neden engel olunuyor?" haberimizde Milli Eğitim Bakanlığının zorunlu hizmet yükümlüsü olan öğretmenlerin il içinde zorunlu hizmet olan okullara gitmek istemelerine engel olduğunu açıklamıştık.

 "Zorunluya gitmek isteyen öğretmene neden engel olunuyor?" haberimizde Milli Eğitim Bakanlığının zorunlu hizmet yükümlüsü olan öğretmenlerin il içinde zorunlu hizmet olan okullara gitmek istemelerine engel olduğunu açıklamıştık.

Çünkü; 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 2. fıkrası; "(2) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden mazerete bağlı zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenenler ile adaylıkları kaldırılanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Bunlardan hizmet puanlarının yetersizliği veya alanlarında ihtiyaç bulunmaması gibi nedenlerden dolayı tercihlerine ataması yapılamayanlar bulundukları yerde görevlerine devam eder." hükümleri bulunmakta ve bu hükümlerde hiçbir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.

Bakanlık yetkilileri ile yaptığım görüşmede bu hakkı il dışında vereceklerini ifade etmişlerdir. Lakin il içinde neden veremediklerini Yönetmelikte il içi ve il dışı yer değiştirmelerin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesinde düzenlendiğini, Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerin ise "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesinde düzenlendiğinde zorunlu hizmet yükümlüsü olan 3 yılını doldurmayan öğretmenlerin il içinde zorunlu hizmet olan okullara yer değiştirmesinin mevzuat ve hukuk açısından sıkıntı doğuracağını ve tarafımın 52. ve 43. maddeyi birleştirerek zorlama bir yorum yaptığımı ifade etmişlerdir.

Bende bu sorunu geçen yıl hatırlattığımda keşke il içinden önce deseydiniz yapardık dediklerini hatırlattım.

Akabinde sorunun il içi yer değiştirme duyurusunun adının değiştirilerek çözüleceğini "ÖĞRETMENLERİN 2015 YILI İL İÇİ İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU"nun "ÖĞRETMENLERİN 2015 YILI İL İÇİ İSTEĞE BAĞLI VE ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELERİNE İLİŞKİN DUYURU"su olarak değiştirildiğinde ve duyuruya Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 2. fıkrasının alınarak zorunlu hizmet yükümlüsü olan 3 yılını doldurmayan öğretmenlerin il içinde zorunlu hizmet olan okullara yer değiştirebileceğini ifade ettim. Bu ifademden sonra karşı tarafın verecek bir cevabı kalmadığından görüşme bitti.

Akabinde görüşmemden bir kaç gün sonra yayınlanan il dışı yer değiştirme duyurusunun adı ise "ÖĞRETMENLERİN 2015 YILI İLLER ARASI İSTEĞE VE ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELERİNE İLİŞKİN DUYURU"suydu.

Zorunlu hizmet yükümlüsü olan 3 yılını doldurmayan öğretmenlerin il içinde zorunlu hizmet olan okullara yer değiştirmesinin mevzuat ve hukuk açısından sıkıntı doğuracağını ifade eden yetkili il dışı duyurusunda bu iddiasının tersine il dışı yer değiştirmede zorunlu hizmet yükümlülüğü yer değiştirmesini birleştirmiştir.

Anlayamadığım il dışı yer değiştirmelerinde birleştirilen "İSTEĞE BAĞLI VE ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELERİN"in, il içi yer değiştirmelerinde "İSTEĞE BAĞLI VE ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELERİN" neden birleştirilemediği.

Sayın Hamza Aydoğdu, size ve bizim yorumumuza direnen yetkililerinizi ikna ederek, bırakın öğretmen bulunduğu ilde zorunlu hizmetini yapmak için zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına il içi yer değiştirebilsin, zorunlu hizmetini tamamlasın inanın bundan devlette kar eder, millette kar eder, öğrencide kar eder. Bu tür okullara göndermek için öğretmen bulma zorluğu yaşayan il milli eğitim müdürlükleri de rahatlar.

Kısacası MEB gönüllü olarak il içinde ben zorunlu hizmete gitmek istiyorum diyen öğretmenlere engel olmasın.

MEB, İl içinde zorunluya gitmek isteyenlere neden direniyor? Sorusunun cevabı yok çünkü yetkililerce bana açıklanan ve yukarıda izahına çalıştığım gerekçeler mantıklı değil.

Ahmet KANDEMİR

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.