MEB liselerde köklü değişikliklere gidecek.

MEB liselerde köklü değişikliklere gidecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselerde köklü değişikliklere gidecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselerde köklü değişikliklere gidecek. Yeni ortaöğretim taslağı 2020 yılının eylül ayından itibaren 9’uncu sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulanacak. Ders saatleri azaltılacak. 9’uncu sınıflarda 15-16 olan akademik ders sayısı 8’e, 12’nci sınıflarda 12-15 olan ders sayısı da 7’ye indirilecek. Öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmek için haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlanacak. Fen, imam hatip, sosyal bilimler ve meslek liseleri de buna göre yapılandırılacak. Mevcut sistemde öğrenciler 10’uncu sınıfta alan seçip 11’inci sınıfta sayısal, sözel, eşit ağırlık gibi alanlarda okuyorlardı. Bu alanlar ortadan kalkacak. ‘Bilgi Kuramı’ dersi 11 ve 12’nci sınıflarda zorunlu olacak. 12’nci sınıfta haftalık çizelge akademik ders saatleri 24, proje ve sertifika çalışmaları 6, destek ve rehberlik çalışmaları da 10 olmak üzere toplam 40 saat olarak planlandı.

Okullar arasındaki imkân farklılıkları azaltılarak, sınav baskısı düşürülecek. Sınav amaç değil araç haline getirilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile görüşülerek yeni bir sınav modeli üzerinde çalışılacak. Sınav, ilk kez yeni ortaöğretim sistemi tüm kademelerde uygulamaya konulduğunda 2024’te uygulanacak.

Yönetmelik Yolda

Bakan Selçuk, özel öğretim kurumlarının açılması konusunda yeni bazı şartlar getirileceğini açıkladı. Hazırlanan yeni yönetmelikle birlikte özel okul açan kurumun yatırım sermayesi, özel okul sahiplerinin eğitim dışında başka bir alanda faaliyet gösterememesi gibi bazı kriterler dikkate alınacak.

E-PORTFOLYO İZLENECEK

Öğrencilerin becerilerinin gelişiminin izlenmesi ve yönlendirilmesi amacıyla okul içinde ve dışındaki çalışmalarla eğitim içerikli diğer faaliyetlere ilişkin belgeler e-Portfolyo olarak tutulacak.

KARİYER OFİSLERİ

Öğrencilerin lise dönemi boyunca kendilerini tanımaları ve yaşamın diğer aşamalarını daha etkili yönetmelerini sağlamak üzere her okula ‘kariyer ofisleri’ kurulacak. Başta sertifika programları olmak üzere öğrencilerin okul içi ve dışında edinmeleri gereken beceriler müfredata alınarak okul zaman planlamasına dahil edilecek.

EN KALABALIK LGS YAPILACAK

2012-2013 eğitim öğretim yılında 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte okula başlama yaşı 60 aya çekilmiş, okullu olan minik öğrenci sayısında artış yaşanmıştı. O yıl okula başlayan öğrenciler, 2019-2020 eğitim yılında 8’inci sınıftan mezun olacak. Bundan dolayı, 2020’de Liselere Giriş Sınavı’na (LGS) girecek ve merkezi yerleştirmelerle liseli olacak öğrenci sayısı da arttı. Önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde daha fazla öğrencinin liseli olması bekleniyor. MEB, ‘LGS 2020’ planlama çalışmalarına başladı.

OKUL GIDASI LOGOLU ÜRÜN EYLÜLDE

Tarım ve Orman, Sağlık bakanlıkları ile MEB arasında imzalanan protokole göre, kantin, kafeterya, büfe gibi işletmelerde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalarda kullanılacak ‘okul gıdası’ logosu uygulamasının 16 Eylül’de başlayacağı açıklanmıştı. Ancak kantin işletmecileri logolu gıda üreten firma olmadığını belirterek karara tepki gösterdi. Bunun üzerine kantin işletmecilerine 7 Eylül 2020’ye kadar süre tanındı. Bu tarihten sonra üzerinde logo bulunmayan ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU HAZIR

Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılması planlananlar arasında. Bakan Selçuk, kanun dosyasının Cumhurbaşkanlığına sunulduğunu açıkladı. Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, “Kanunda mesleğe başlama anından sonuna kadar öğretmeni ilgilendiren sosyal, kültürel tüm konular var. Kanun öğretmene statü, saygınlık kazandıracak. Koruma altına alacak” dedi.

TCK’DA ÖĞRETMENE ŞİDDET DÜZENLEMESİ

Bakan Selçuk, eğitimcilere karşı şiddete başvuranlara yönelik Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yeni yasal düzenleme yapılması için bakanlıklar arasında işbirliği başlattıklarını açıkladı. Şiddete maruz kalan eğitimcilere kolluk kuvvetleri ve yetkililerce hızlı müdahalenin sağlanması için de ‘Kırmızı Tebeşir’ mobil uygulaması oluşturuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.