Norm kadrolar neden güncellenmeli?

Norm kadrolar neden güncellenmeli?

1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, 16/12/2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5. maddesinde "(1) Kapsama dahil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;

 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, 16/12/2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5. maddesinde "(1) Kapsama dahil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;

a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,

ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlerde yöneticilerin haftada 6 saat ders okutmakla yükümlü oldukları belirtilmiştir.

18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 6. fıkrasındaki; "(6) Alanlara göre öğretmen norm kadroları, yöneticilerin girmiş olduğu ders saatleri ilgili alanın ders yükünden düşülerek belirlenir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu durum en son norm güncellemesi olan Eylül-Ekim 2014 güncellemesi olan "Norm Kadro Güncellemesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar" duyurusunun "A) Eğitim kurumu yöneticilerinin norm kadro güncellenmesinde dikkat etmesi gereken hususlar" bölümü 7. maddesindeki; "7. Norm bilgileri ekranında yöneticilerin girmiş olduğu ders saatleri belirlenirken, yöneticinin gireceği ders saati yöneticinin gireceği ders saati sütununa, yöneticinin gireceği ders yükü düşüldükten sonra kalan ders saatinin norma esas ders saati sütununa işlenmesi gerekmektedir." açıklamasında da yer almıştır.

Bu hükümlere göre müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının haftada 6 saat girecekleri ders yükü ilgili alanın ders yükünden düşülerek normlar belirlenmektedir.

Peki sorun nedir?

En son norm güncellemesi olan Eylül-Ekim 2014 güncellemesinden sonra binlerce müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları atanmıştır.

Örneğin Atatürk Fen Lisesi Beden Eğitimi ders yükü 32 saat normu iki ve okulda da iki beden eğitimi öğretmeni olsun.

Atatürk Fen Lisesi Beden Eğitimi öğretmenlerinden birisi bu okula müdür yardımcısı olarak atanmıştır.

Bu durumda 32 saat olan Atatürk Fen Lisesi Beden Eğitimi ders yükünden müdür yardımcısının gireceği 6 saatlik ders yükünün Beden Eğitimi alanın ders yükünden düşülerek norm kadro modülüne yönetici ders yükü 6 saat Beden Eğitimi alanın ders yükü ise 26 ve Beden Eğitimi norm kadrosunun 1 olarak girilmesi gerekmekteydi.

Fakat il içi ve il dışı yer değiştirmeler öncesi norm kadrolar güncellenmediğinden Atatürk Fen Lisesi Beden Eğitimi normu biri dolu biri boş olarak sistemde 2 norm gözüktüğünden Atatürk Fen Lisesi Beden Eğitimi boş normuna bir Beden Eğitimi öğretmeni atanacaktır.

Ve normlar ileri bir tarihte güncellendiğinde Atatürk Fen Lisesi Beden Eğitimi öğretmenlerinden bir tanesi norm fazlası olacaktır. Sonradan atananın hizmet puanı yüksek ise daha önce o okuldaki öğretmen norm fazlası olacak ve açacağı davayı mutlak kazanacaktır. Sonuçta her öğretmende zarar görecektir.

Peki çözüm nedir?

Söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil ama biz yinede hatırlatalım, Milli Eğitim Bakanlığı sadece bu durumdaki normları güncellese binlerce öğretmeni norm fazlası olmaktan kurtaracak, binlerce davanın açılmasının önüne geçecektir.

Ahmet KANDEMİR

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.