Sayın Nabi AVCI Konulara Hakim Olmalı!

Sayın Nabi AVCI Konulara Hakim Olmalı!

Sayın Nabi AVCI Konulara Hakim Olmalı! Kararlarında bürokratların ağzına bakan bir bakan profili kimseye sempatik gelmeyecektir. Bu, istenmedik bir bakan profilidir. Malumunuzdur ki, bakanlık bürokratları sorun çözme odaklı değil, külliyen sorunu yokuşa sürme odaklı çalışmaktadır.

 Çiçeği burnunda bakanımızın bugün, TBMM’de öğretmen alımı olup olmayacağına dair sorulan soruya verdiği cevap, öğretmen adaylarının hayal kırıklığı yaşamasına sebebiyet vermiştir.Bakanın soruya cevaben vermiş olduğu sözlerinden, çiçeği burnunda bakana verilen brifinglerde atama çeşitleri hakkında doğru bilgilendirme yapılmadığı anlaşılmaktadır. Zira; bakana şubatta öğretmen alımının yapılıp yapılmayacağı sual edilmiştir, bu ilk atama çeşidi ile alakalıdır. Bakan, cevaben bulunduğu sözlerinde ise açıktan atama yapılmayacağını söyleyerek bir hataya düşmüştür. Bu, kesinlikle bilgilendirme noktasında, bakanı hataya düşürecek bilgilendirme yapıldığının bir göstergesidir. Konuya  ilişkin önceki yazılarımızda, bakana bilgilendirme yapılırken doğru ve gerçek veriler, bilgiler sunularak, kamuoyu nezdinde bakanımız ancak bu şekilde itibar kazanabilir diye ifade etmiştik. 

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde ise,  ilk atama 13.maddede belirtilir iken , açıktan atama 14. Maddede belirtilmiştir. İlk atama ile açıktan atama birbirinden farklı atama çeşitleridir. 

Bakanımızın, bundan sonraki süreçte,  sual edilen konulara ilişkin yapacağı açıklamalarda böyle bir hataya  düşmesi,  kamuoyu ve eğitim camiası nezdinde olumsuz algılara neden olacaktır. Konulara hakimiyeti olan bir bakanın, etki alanı ve itibar kitlesi geniş olur. Bakanımızın, MEB merkez  ve taşra bürokratları üzerinde her açıdan etkin bir role sahip olması için bu bir önkoşuldur. Yoksa, bakanımız MEB bürokratlarının etkisi altında bir bakanlık idame eder. Bu durum ise birçok sorunun sürüncemede bırakılmasına etkendir. Buradan birçok mağdur kitlenin çıkması için kaçınılmaz olacaktır. Bir kuruma hakim olmak için o kurum ile ilgili mevzuat hükümlerini doğru okumak ve anlamak gerektiğini naçizane bir görüş olarak belirtmek isterim. Yoksa... Malumunuzdur ki... 

Bu bağlamda, kararlarında bürokratların ağzına bakan bir bakan profili kimseye sempatik gelmeyecektir. Bu, istenmedik bir bakan profilidir. Malumunuzdur ki, bakanlık bürokratları sorun çözme odaklı değil, külliyen sorunu yokuşa sürme odaklı çalışmaktadır. Sıkıntılı konuların önündeki yokuşlar, bakanın konulara hakimiyetiyle ve  atacağı doğru adımlarla aşılacaktır. Buradan, istişare etmeye karşıt olduğum fikri çıkarılmamalıdır. Şu an için yokuşa sürülmüş konulardan biri okullarda ortayan çıkan  had safhadaki öğretmen  norm kadro açıklarıdır. Bu konuya ilişkin öğretmen adayları adına şunları belirtmek isterim.

ÖĞRETMEN ADAYLARI,  DAHA NİTELİKLİ VE KALİTELİ BİR EĞİTİM VE 4+4+4 SİSTEMİNİN AÇTIĞI GEDİKLERDEN BİRİ OLAN OKULLARDA ORTAYA ÇIKAN HAD SAFHADAKİ ÖĞRETMEN NORM KADRO AÇIKLARI İÇİN ŞUBATTA ÖĞRETMEN ALIMI YAPILMASINI İSTEMEKTEDİR. 

Dipnot: AK Parti iktidarında, şu ana kadar gelmiş geçmiş bakanlar arasında, MEB  konularına hakimiyeti ile ön plana çıkan Hüseyin ÇELİK olmuştur. 

Yahya ASLAN
Kamugazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.