20 bin öğretmen ataması tercihlerini yaparken nelere dikkat edilmelidir

20 bin öğretmen ataması tercihlerini yaparken nelere dikkat edilmelidir

20 bin öğretmen ataması tercihlerini yaparken nelere dikkat edilmelidir

Öğretmenlik Atama Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeli

Hali hazırdaki uygulamaya göre öğretmen olmanın yegane yolu sözleşmeli öğretmenlik, yani güncel haliyle 3 yıl boyunca sözleşmeli; sonrasında kadrolu olacaksınız. Bu durum bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor, sadece maaş konusundan bahsetmiyorum; bazı diğer hakları da kapsıyor.

Herşeyden önce atanacağınız okulda ve okulun bulunduğu yerde 3 sene boyunca görev yapacağınızı unutmayın. Okullar 3 aşağı 5 yukarı aynıdır ama okulun bulunduğu yer çok fark eder.

Şehir kıstasının yanı sıra tercih yaparken merak edilen ve çoğu yerne net örnekler verilmeyen bir diğer husus ise 41.tercih muhabbetidir. 41.tercih nedir, kura ile atama nasıl olur; kimler kuraya tabii olur gibi sorulara cevap vereceğim.

Yine öğretmenlik tercihlerinde söz konusu olan bir “kayma” muhabbeti var, bunun ne olduğuna da değinmek istiyorum.

Atamalarda 41.Tercih MEB – Öğretmen Atama Tercih Rehberi

Milli Eğitim Bakanlığı tercih döneminde size 40 tane okul seçme hakkı verir, sizde bunları kullanırsınız haliyle. Bu kullanımı yani tercihleri kafanızdaki kıstaslara göre yaparsınız genelde. Kimisi ailesine mümkün olduğunca yakın olmak ister, kimisi doğu görevini öncelikle bitirmek ister, kimisi tatil yöresine gitmek ister; ister de ister ve 40 tercihi yapar. Peki ya tutmazsa, o kadar puan boşa mı gitsin? İşte burada devreye MEB’in sunduğu bir seçenek devreye girer; bilinen adıyla 41.Tercih.

Konuyu aşağıda örneklerle anlatacak olsam da kabaca teorik olarak MEB’in atama sistemini anlatmak istiyorum. MEB sizden 40 tane tercih alır, bunları arşivler; sonrasında da tercihlere göre yerleştirme yapar. İlk önce ilgili öğretmenlikte 1.sıra adaya bakar, burada örneğimiz Özel Eğitim Öğretmenliği olsun.

1.Sıra adayın ilk tercihi neresi ise MEB onu oraya atar ve sonrasında 2. sıradaki adaya geçer. 2. Sıradaki adayın ilk tercihine bakar, ilk tercihi boşsa onu oraya atar; yok dolu ise ikinci tercihine bakar ve oraya atar. 3.sıradaki adaya sıra gelir, bu adayın ilk tercihine bakar, doluysa ikinci tercihine yine doluysa 3. tercihine yerleştirir. Bu iş böyle devam eder.

Gelelim yapılan 40 tercihinde dolu olması durumuna. Diyelim ki 100.adayda sıra, ilk 40 tercihide dolu; o zaman sistem 41.tercih kısmının açık olup olmadığına bakar. Eğer aday 41’i açmadıysa o adayı atamaz ve 101. adaya geçer. Eğer 41’i açtıysa o sırada tercih edilmemiş okullardan birine atamasını yapar, sonra 101. adaya geçer.

Görüldüğü üzere eğer ki aday kontenjan içinde bir sıralamaya sahipse ve 41.tercihini açtıysa illaki atanacaktır.

41.tercihi açmak için 40 tercih hakkınızı da kullanmanız gerekiyor, bunu unutmayın. Eğer 40 tercih hakkınızı yapmaz ve 1.sıra aday değilseniz atanmama ihtimaliniz var; diyelim ki 2.sırasınız ve 1.sıra adayla aynı yeri tercih ettiniz ve tek tercih yaptınız; atanamazsınız.

Şehir – Bölge Seçimi

Bir okula atanmak istiyorsunuz ama tek önemli kıstas bu değil, bunu bilin isterim. Bu kısımda yapılan bazı mantık hatalarını gidermek istiyorum, zira çok arkadaş mağdur oluyor ve öğretmenliğe yitik başlayıp bitik devam ediyorlar.

Bölge herşey demek değildir, ülkenin her karış toprağı bizim bunu unutmayın. Çoğu tanıdığım kişi ben batı yazacağım, Ankara’dan doğusuna gitmem diyor. Kendince haklı olduğu kısımsa daha doğuda hayat olmadığı. Peki bu tarz düşünen bir arkadaşımın başına geleni anlatayım sizlere.

Doğu olmasın batı olsun diye direten bu arkadaşım ve bundan daha düşük puanla doğuya giden bir arkadaşımı karşılaştıracağım sizlere. Biri, bunu adı Batı olsun; batıya atandı. Ufak bir batı şehrinin minnak bir ilçesinde bilmediğimiz bir köye. Doğu ismindeki arkadaşım ise düşük puanla doğuda yer alan büyükbir şehre atandı.

Batı okula gidip gelirken çok zorlandı, kredi çekip araba aldı; arabası boyna arızalandı. Doğu ise okulun dibinden tuttuğu site dairesinde derse 5 dakika kala evden çıkarak okula yetişti; masraf yapmadı ve faiz ödemedi.

Batı 6 senelik zorunlu hizmete tabii oldu, doğu 3 yıl. Doğu sözleşmeli şartı olan 3 yılı bitirdiğinde zorunlu hizmetinide bitirmişti, batı daha yolun yarısında. Batı 4. yıl canına tak etti, doğuya tayin istedi ve gitti; rahat etti. Yani her batı sizin sandığınız konfora sahip olmuyor, keza her doğuda sandığınız gibi ilkel değil. Van, Diyarbakır mesela, bazı batı illerinden çok daha gelişmiş. Diyeceksiniz uzak değil mi? Km olarak uzak ama uçak var, sizinde artık maaşınız var, ek dersiniz var, sınav göreviniz var. Planlı bir uçuş ile otobüsten çok daha konforlu, hızlı ulaşım sağlarken daha ucuza seyahat edebilirsiniz.

Evli Arkadaşlara Tercih Rehberi

Evet, siz evlisiniz. Başınız bağlı. Şimdi diyelim ki eşiniz de çalışıyor, bir bunun üstüne konuşacağım. Birde diyelim ki eşiniz çalışmıyor, birde bunun üzerine.

Evlisiniz, eşinizde öğretmen. Burada soru şu, zorunlu hizmetini bitirdi mi?
Cevap hayır olur genelde, o zaman ikinizde mesulsunüz, değil mi?
O zaman yöntemde belli, gidin doğuya; kısa sürede ikinizde zorunlu hizmeti bitirmiş olun, hem sizin sözleşmeli öğretmenlik sürenizde bitmiş olur; sonrasında istediğiniz yere tayin gitmek için hizmet puanınızda çoşar. Zira ilk başta batıya giderseniz, sonrasında illaki zorunlu hizmet için doğuya dönmeniz gerekebilir. Hem batıda isteyeceğiniz kadar hızlı bir puan artışı olmayacaktır.

Evlisiniz, eşinizde öğretmen. Zorunlu hizmeti bitti.
Cevap puanınız yetiyorsa eşinize yakın olacak şekilde tercih yapmanız gerekiyor, hani git gel yapabilin diye. Ya da tavsiyem en uzak noktayı seçin, en azından eşinize gelecek tayin parası fazla olsun.

Fikirleri anlamışsınızdır, batı çözüm değil. Batıya gittiğinizde eşiniz de zorunlu hizmeti bitirmediyse orada kalamazsınız.

Bekar Arkadaşlara Tercih Rehberi – Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeli

Doğuya gidin, para biriktirirsiniz diyemem ben. Bu yalan, doğuda bir köye yerleşmediyseniz, imkansız. Kiralar uçuk olabilir, bekarsınız hep hazır yerseniz mutfak masrafınız çoğalabilir. O doğuda para biriktirme muhabbeti tamamen size bağlı, doğunun elinde değil yani.

Doğuya gidin puan biriktirirsiniz derim ben, evet hizmet puanınız daha da fazla olur batıya nazaran. Aynı zamanda zorunlu hizmeti de aradan çıkartırsınız. Büyük ihtimalle eşinizide bulursunuz :) Batıdaki öğretmenlerin çoğu doğudan geldiği için hem sizden eski hem evli oluyorlar, doğu bekarlar için bulunmaz nimet.

Batıda köye hapsolacağınıza, Doğuda şehre hakim olun.

Hep doğuya gidin diyorum, sanki batıyı bana bırakın der gibi.
Bu yanılgıyı atanınca anlarsınız, ilk baş iyi gözüken yeterince iyi olmayınca hayal kırıklığı oluyor.
Lakin kötü bildiğiniz doğunun ne süprizler yapacağını bir bilseniz, bir de kötü ya izlenimi; hayran kalıyorsunuz.

Nedir Bu Atamalarda Kayma Muhabbeti

Hocam sizce çok kayma olur mu, geçen alımda çok olmuş gibi muhabbetlere şahit olmuşsunuzdur. Kayma her alımda olur, gelin ne olduğuna değinelim ve nasıl olduğunu anlatalım.

Kayma sıralamalardaki oynamadır aslında. 1000 kişi alınacak olsun, sizde ÖSYM sıralamanız 1100 olsun. Mülakatta 1100 kaça denk geliyor, 900 diyelim. 200 kişilik bir kayma olmuş derler. Yada siz mülakatta 1300 oldunuz, normalde atanamamanız lazım ama atandınız, 300 kişilik bir kayma olmuş derler.

Peki nasıl oluyor bu kaymalar. Her puanı olan mülakata girmiyor, girenlerinin kimisi eleniyor. Bunlar sizi daha ön sıralara atan kayma sebepleri oluyor. Tam tersi, önceki yıllardan gelen kişilerde mülakata giriyor, malum 2018 ve 19 Kpss 2 yıllık, sizin sıralama geriye atıyor. Ayrıca kimisi hem sıralamada, hem mülakata girmiş ama tercih zamanı istediği yer açılmadığı için tercih yapmıyor, bazende 41.tercihi açmayan atanmıyor ve sıralamadan umudu olmayanlar atanabiliyor.

Son örnek Özel Eğitim Öğretmenliğinde bolca olur, misal adam Bursa’da. Özelde çalışıyor, ailesi orada, evli. Ben sadece Bursa tercih ederim diyor, başka türlü bir okulla ilgilenmiyor ve tercih yapmıyor, 1. dahi olsa. Bu durum dediğim gibi özel eğitimde çok, zira özel eğitimde atanamayan çok kişi yok, bu sebeple insanlar bu sene atanmasam da olur, uzağa gideceğime özelde de çalışırım diyor, nasıl olsa pek bir maaş farkı yok. Hatta tecrübeli ve nitelikli bir öğretmen iki ya da üç kadrolu maaşı alabiliyor.

Sıralamanızı Göz Ardı Etmeyin

Mülakat sonuçları açıklandığında kaçıncı olduğunuzu görüyorsunuz, liste istediği kadar karma olsun; sizin tam olarak yeriniz belli olur. Ayrıca kaç kişinin alınacağını da biliyorsunuz, o zaman işler biraz daha kolaylaşıyor. Bu alımlarda mülakat sonuçları 28 Temmuz 20202 tarihinde açıklanacak.

Mülakat sonucu size şunu söyler aslında; kesin olarak atanma durumunuz var mı?
Eğer 1000 kişi alınacak ve sizin 987. sırada iseniz 41.tercihle kesin atanırsınız.
Ayrıca atanma ihtimalinizi söyler, sizin 1098 iseni; atanabilirsiniz, 41’i kesin aç der.

Peki sıralamaya göre nasıl tercih yapmalı, gelin buna değinelim birazda.
Batı en yüksek kapatır, bunu unutmamak lazım.

Sıralamanızı konumlandırmak gerekiyor aslında önce. Yapılacak alım sayısını 4’e bölün. Örnek 1000/4=250.
İlk 250, Son 250 (751-1000) ve bunların arasında kalanlar (251-750) olarak üçe ayıralım.

Sıralamanız ilk Çeyrekte mi?

İlk çeyrekte iseniz 40 tercihin 30 tanesini size yakın yerlere yapın, yani batı istiyorsanız. Doğu istiyorsanız zaten oldu bilin.
İlk otuz tercihi size yakın yapın tamam ama, bunların da son onu istemediğini yakınlar olsun. Yani illaki aynı şehir yazmayın, komşu şehir merkezleri aynı şehirin köylerinden iyidir.

41.tercihi açmanıza gerek yok; istediğiniz yer büyük ihtimalle olur.

Sıralamanız Ortalarda mı?

Ne ilk ne de son çeyrekte yer almıyorsanız, bu taktiği uygulayın. 40 tercih hakkınız var, 15 çok istediğiniz okulu, 15 orta karar okulu ve son 10 içinde istememeye yakın olduğunuz okulları yazın. Nasıl olsa 41. tercih açma şansınız hep var, atanamanız da garanti.

41. Tercih illaki kötü okul demek değildir, sıra size gelene kadar seçilmemiş okullar demektir; Datça bile çıkabilir. Tabii taze öğretmen olarak orada ne yaparsınız bilemem, ateş pahası.

Sıralamanız Son Çeyrekte mi?

Tamam 41.tercih elinizde, garanti gidiyorsunuz değil mi? O zaman 40 tercihi ya tutarsa diye kullanmanız gerekiyor ama abartmadan. Gidip en popüler yerleri yazmanın bir mantığı yok zira, şurası olsaydı bari diyeceğiniz yerleri yazın hep. Tabii ilk 5 tercihinizde biraz şımara bilirsiniz, hakkınız. 41. tercihi açmayı unutmayın ha.

Kontenjana Yetmiyor mu Sıranız?

Olabilir, insanlık hali. Sonunda ölüm yok ya. Ama şu bir gerçek, kaymalar sayesinde atanma ihtimalinizde var. Özellikle kontenjanın %10’u kadar bir kayma olabilir, yani 1000 kişi alım yapılacaksa 1100. sıra bile ümitkar olsun. Hem zaten elden ne gelir ki?

Son çeyrekteymiş gibi tercih yapın, 41. tercihi illaki açın. Ama illaki. Neler olur bilinmez, nasipte varsa çıkar gelir.

Sosyal Olun – Bilgi Toplayın

İnternetin nimetlerini sonuna kadar sömürün, whatsapp ve telegram gibi mesajlaşma programlarında bir sürü guruplar var. Buradalarda kesin olmayan sıralama listeleri bile paylaşılıyor, 3 aşağı 5 yukarı doğruluk payına sahip listelerden bahsediyoruz.

Ayrıca, sizden yüksek biri bir okulu yazacağını dile getiriyorsa ya da şehri, orayı yazmayın. Ölü tercihlerden kaçının yani.

Ayrıca yine bu mesajlaşma programları sayesinden okullar ve gideceğiniz şehirler ya da şehirlerin ilçeleri, köyleri ve kazaları gibi yerleri hakkında bilgi alabilir, nerede ne yapılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Yine bu programlar sayesinde atandığınızda beraberce hareket edip, herşeyi bir kerede kolayca halledebilirsiniz. Unutmayın, sosyal olun; siz artık bir öğretmensiniz.

Kaynak:https://zfatihkaya.com/tercih-yaparken-nelere-dikkat-etmeli/

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum