40 bin öğretmene ilk kez farklı bir hüküm uygulanacak

40 bin öğretmene ilk kez farklı bir hüküm uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığının, bu aylarda alacağı 40 bin öğretmen adayına ilk kez farklı bir hüküm uygulanacak.

2014 yılının Mart ayına kadarki uygulamada, ataması yapılan öğretmen 1 yıllık adaylık süresi sonunda, otomatik olarak asil memurluğa atanmaktaydı.

İLGİLİ MADDE HÜKÜMLERİ

Ancak bu uygulamada 2014 yılının Mart ayında değişlik yapıldı. 14 Marts 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6528 sayılı Kanun hükümleri şu şekildedir:

"Madde 5-
(6) Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanırlar. Uygulanacak olan sözlü sınavda aday öğretmenler;
a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü,
b) İletişim becerileri, öz güveni ve ikna kabiliyeti,
c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
d) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri,
yönlerinden Bakanlıkça oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilir.

(7) Sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanır. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler il içinde veya dışında başka bir okulda görevlendirilerek bir yılın sonunda altıncı fıkrada belirtilen değerlendirmeye tekrar tabi tutulurlar.

(8) Aday öğretmenlik süresi sonunda sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişiği kesilir.

(9) Ancak aday öğretmenliğe başlamadan önce 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aday memurluğu kaldırılarak asli memurluğa atanmış olanlar hakkında sekizinci fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu kişiler Bakanlıkta kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur kadrolarına atanırlar.

Sınav komisyonu üyeleri; Bakanlık personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel ile öğretim elemanları arasından seçilir. Bakanlık gerekli gördüğünde illerde veya merkezde birden fazla komisyon oluşturabilir. Performans değerlendirmesinde dikkate alınacak mesleki ölçütler, sınav konuları, komisyon üyelerinin seçimi, görevleri, çalışma usul ve esasları ile sınava ilişkin diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin olarak 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aday memurluk ile ilgili hükümleri saklıdır."

MADDE 6 - 1739 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

ÖĞRETMEN ATAMALARI FACEBOOK GRUBUMUZA KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ

"GEÇİCİ MADDE 4 - ...43 üncü maddeye bu Kanunla eklenen beşinci, altıncı ve yedinci fıkra hükümleri, bu Kanunun yayımı tarihinden sonra aday öğretmen olarak göreve başlayanlar hakkında uygulanır."
DEĞERLENDİRME

1- Bu yeni maddeler, Ağustos veya Eylül ayından itibaren atanacak tüm öğretmen adaylarına uygulanacaktır.

2- Yeni düzenlemeye göre, ataması yapılan öğretmen, 1. yılın sonunda, performans değerlendirmesine göre başarılı mı değil mi diye değerlendirilecektir. Performansına göre başarılı bulunmayan aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memurluğuna son verilecektir.

3- Aday öğretmenin performansı başarılı ise bu kez yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacaktır. Sınavda başarılı olamayan, il içi veya dışındaki başka bir okula daha görevlendirilecek. 1 yıllık görev sonunda yeniden yazılı ve sözlü sınava alınacaktır. Yazılı ve sözlü sınavı başaramayanın aday öğretmenlik statüsü sona erecek ve memurluğuna son verilecektir.

4- Daha önce adaylığı kaldırılarak asil memur olduktan sonra öğretmenliğe geçenlerin memurluğuna son verilmeyecektir. Bunlar, MEB'de uygun bir memurluk görevine atanacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.