'Atama Bekleyen Öğretmenler' Sorunu Nasıl Çözülecek?

'Atama Bekleyen Öğretmenler' Sorunu Nasıl Çözülecek?

Atama bekleyen öğretmen sorunu, sayının bazı ülkelerin nüfusunu geçmiş olması nedeniyle büyük bir önem taşıyor. İşte madde madde 'atama bekleyen öğretmenler' sorunun çözümü.

Yine bir KPSS klasiğini daha geride bıraktık. 16 öğretmenlik alanı daha Temmuz ayında Alan Bilgisi Sınavına girecek. Onlar şu sıralarda harıl harıl ders çalışıyorlar.

2017 KPSS ile ilgili sayısal verilere baktığımızda Pazar öğleden sonra oturumuna yani Eğitim bilimleri sınavına  412 bin kişi girmiş. Bu da demek oluyor ki 412 bin kişi atanmak umuduyla sınava girmiş, 412 bin kişi!!!

Peki ne olacak bu öğretmen atamaları ve öğretmen adaylarının hali? İşte size madde madde öğretmen atamalarında sorunun nasıl çözüleceği:

1) Ücretli öğretmen uygulamasına son verilmeli... 45 Bin şu an resmi kayıtlarda ücretli öğretmen bulunuyor. Sendikalar tarafından bu sayının 70-80 bin civarında olduğu da söyleniyor. Bu uygulama tamamen kaldırılmalı ve atamalara katkı sağlanmalıdır.

2) Emeklilik... Öğretmenlik mesleğinin diğer mesleklerden ayrılan yanı yıllar geçtikçe yorgunluğun artması. Tecrübe ayrı bir olay olsa da bir öğretmen her yıl daha yorgun olarak sisteme devam ediyor. Bu nedenle öğretmenlerin belirli bir hizmet yılından sonra kesinlikle emekli edilmesi gerekiyor.

Örneğin: 25 yaşında mesleğe başlamış olan bir öğretmenin 30 hizmet yılını doldurması halinde emekli olması özendirilmelidir. Denilebilir ki 55 yaş emeklilik için erken bir yaş. Fakat geride bekleyen 25 yaşında genç bir çalışma gücü varken 30 yıl hizmet etmiş ve yorgun düşmüş bir öğretmen tercih edilmemelidir.

Öğretmenlerin emeklilik maaşlarında yapılacak iyileştirmelerle, yapılacak zamlarla öğretmenlerin emekliliği kendileri isteyecek duruma gelmesi gerekmektedir.

3) Derslikler ve Okullar... Eğitimci-Yazar Sedat Değer bir röportajında 'Okullarda süt dağıtacağıma okul yaparım, derslik yaparım' demişti. Sayın Değer'e sonuna kadar katılıyorum. Okullarda süt, kuru üzüm gibi gıda dağıtımı yapılacağına buraya harcanan kaynakla derslik sayısı arttırılabilir.

Sınıf mevcutları 15 ve altına çekilmiş hale getirilirse ciddi bir öğretmen açığı da oluşturulmuş olur. Bunun için devletin eğitimdeki gereksiz harcamaları kısıtlaması, iş adamlarına vergi muafiyeti kolaylığıyla okul ve derslik yaptırılması ile sınıf mevcutlarının minimum düzeye çekilmesiyle öğretmen açığı sayısı bir hayli artacak ve atama bekleyen öğretmen adayları da iş sahibi olmuş olacaklar.

4) Özel Okullara Devlet Elinin Değmesi... Türkiye'de 2016 yılında 8 bin 150 özel okul mevcuttu. Sanırım bu sayı 10 bin civarına bu yıl sonunda yaklaşır belki de geçebilir. Devletin özel okullara ciddi anlamda el atması gerekiyor.

Sadece öğretmenler açısından bakıldığında, özel okullarda çalışan öğretmenlerin özlük haklarının tıpkı devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin özlük hakları gibi olması gerekmektedir. Bu konuda öğrencilere teşvik ücreti ödemesinin yapıldığı gibi, kurumlara da öğretmenlerin maddi açıdan rahatlatılması için ödeme yapılmalıdır. Öğretmenin iş güvencesi devlet kontrolü altında olmalıdır. Özel okullarda öğretmenin mali haklarının gasp edilmesinin önüne geçilmelidir.

Böylelikle buralarda istihdam olanağı doğacağı için öğretmen adaylarının bir alternatifi daha olacak ve atama bekleyen öğretmen adayı sayısında bir hayli azalma olacaktır.

5) Öğretmenlerin Yönlendirilmesi...  ''Herhangi bir ortaöğretim programından mezun olmak'' veya ''herhangi bir önlisans programından mezun olmak'' ifadeleri artık tedavülden kalkmalıdır. Bu ifadelerle yapılan memur alımları durdurulmalıdır. Bunun yerine 'Herhangi bir lisans programından mezun olmak' ifadesi kullanılmalıdır. Böylelikle atama bekleyen öğretmen adayları için bir alternatif daha doğmuş olacaktır.

6) İhtiyaç Kadar Alım... ÖSYM ve MEB sonunda bu uygulamayı hayata geçiriyor. Bu yıl veya önümüzdeki yıldan itibaren öğretmen ihtiyacı oranında öğrenci üniversitelere alınacak. Böylelikle atama bekleyen öğretmen sayısında ciddi rakamlar oluşmayacak.

 İlk 5 madde ile 412 bin öğretmen adayının tamamı olmasa da çok büyük bir kısmı görev başında olacaktır.

Son madde ile de ilerleyen yıllarda sayı düşmüş olacak. Açık sayısı da artmayacaktır. Böylelikle atanamayan öğretmen sorunu da kalmamış olacaktır.

ABDULLAH KARADAŞ

MEBPERSONEL.COM/ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.