Haziran'da 40 Bin, Ağustos'ta da 45 Bin Öğretmen Atanmalı

Haziran'da 40 Bin, Ağustos'ta da 45 Bin Öğretmen Atanmalı

Türk Eğitim Sen: MEB’İN ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YAPACAĞI 15 BİN EK ÖĞRETMEN ATAMASINA İLAVETEN HAZİRAN AYINDA 40 BİN, AĞUSTOS AYINDA DA 45 BİN OLMAK ÜZERE 2015 YILINDA 100 BİN ÖĞRETMEN ALIMI YAPMASINI İSTİYORUZ.

 Milli Eğitim Bakanlığı 2014 yılında 50 bin öğretmen ataması gerçekleştirmiştir. Biz bu süreçte 100 bin atama yapılması için kanun teklifi hazırlayarak, muhalefet partilerine gönderdik. Ancak bu talebimiz gerçekleşmedi. Bakanlık Şubat ayında da 15 bin ek öğretmen ataması yapacağını açıklamıştır. Bu atama ne ülkemizin öğretmen ihtiyacına ne de atama bekleyen öğretmenlerin beklentilerine uygun olacaktır. Türk Eğitim-Sen 100 bin öğretmen atama talebinde ısrarcıdır ve bu talebin gerekçeleri de çok makuldür. Şöyle ki;

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını cevaplandırırken öğretmen açığının 110 bin olduğunu söyledi.  OECD 2014 Bir Bakışta Eğitim Raporundaki verileri dikkate aldığımızda; OECD ülkeleri ile kıyaslandığında ülkemizde öğretmen açığı ortalama ilkokulda 92 bin 201, ortaokulda 97 bin 671, ortaöğretimde ise 30 bin 150 olmak üzere toplam 220 bin 22’dir.
Öte yandan ülkemizde öğretmen atamalarının yeterli düzeyde yapılmaması dolayısıyla öğretmen açığı ücretli öğretmenler marifetiyle giderilmeye çalışılmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın Kasım ayında yaptığı açıklamaya göre ücretli öğretmen sayısı 47 bin 825, Aralık ayında yaptığı açıklamaya göre de 39 bindir. Sendikamızın geçtiğimiz yıl yaptığı araştırmaya göre ise 55 ilde ücretli öğretmen sayımız 68 ilde 55 bin 987’dir. MEB’in öğretmen ihtiyacını gidermek için ücretli öğretmen istihdam etmesi, hatta açık öğretim ya da iki yıllık meslek yüksek okulu mezunlarını ücretli öğretmen olarak derslere girmesine onay vermesi bugün eğitimin kalitesinin nasıl da yerlerde süründüğünün göstergesidir.
Ülkemizde atama bekleyen öğretmenlerin sayısı yaklaşık 350 bindir. Yıllardır atama bekleyen bu gençlerimiz en verimli dönemlerinde işsiz gezmekte ya da başka mesleklerde ekmek kapısı aramaktadır. Öğretmenlik diplomasına sahip olup, itfaiye eri olan, belediyede temizlik işçisi olarak çalışan ya da takı yaparak geçimini sağlayan arkadaşlarımız bulunmaktadır. Hatta atanamamayı gurur meselesi yapan, ailesinden para almayı hazmedemeyen, işsizlik nedeniyle depresyona giren bazı gençlerimizin sorunlarının çözümünü intiharda görmüştür. İyi yetişmiş bu insan gücünün enerjisi heba edilmektedir.
Hükümet dershanelerin kapısına kilit vurmuştur. 2015 yılı itibariyle dershaneler tamamen kapatılacaktır. Dershanelerin üstlendiği görevi okullar yerine getirecektir. Okullarda kurslar açılmakta olup, bu kurslarda görev yapacak öğretmenler mevcut öğretmenler arasından belirlenmektedir. Oysaki ataması yapılmayan öğretmenlerimize bu kurslarda görev verilebilir.  
Öte yandan Şubat ayında 15 bin öğretmen ataması yapılacaktır. Bu atamaların ikinci yarıyıla yetişmesi gereklidir. Bu noktada MEB’in TBMM’den bir an önce atama izni alması ve yarıyıl tatilinde atamaları gerçekleştirmesi bir zorunluluktur. Şunu da belirtmek istiyoruz ki; Türk Eğitim-Sen olarak 15 bin ek atamayı yetersiz buluyoruz. MEB’in önümüzdeki günlerde yapacağı 15 bin ek atamaya ilaveten Haziran ayında 40 bin, Ağustos ayında da 45 bin olmak üzere 2015 yılı için 100 bin öğretmen atamasını istiyoruz. Türkiye genç öğretmenlerine kaynak ayırabilecek güçtedir. Başbakan Davutoğlu değil miydi, Türkiye ekonomisini 230 milyar dolarlık bir ekonomiden 822 milyar dolarlık ekonomi haline getirdiklerini, ekonomiyi 3,5 kat büyüttüklerini; yoksulluğu azalttıklarını, günlük 15 doların altında yaşayan kimsenin kalmadığını söyleyen. Başbakan değil miydi, “Devraldığımızda yoksulluk sınırı 4,2 dolardı günde. Günde 4,2'nin altında Türkiye'de yüzde 30 yaşıyordu. Şu anda sadece yüzde 2,7 yaşıyor. Hepsi yoksulluk sınırının üstünde orta gelir grubuna çıktılar” diyen. Hodri meydan! Madem öyle giderek müreffeh bir ülke haline geliyoruz, o zaman öğretmenlerimizi ve işsiz gençlerimizi istihdam edelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.