İl İçi Atamaya 3 Yıl Şartı Aranmadan Başvurabilen Öğretmenler

İl İçi Atamaya 3 Yıl Şartı Aranmadan Başvurabilen Öğretmenler

Normal şartlar altında isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında sayılan il dışı ile il içi atamalara başvurabilmek için öğretmenlerden 3 yıl çalışma koşulu aranmaktayken bazı istisnai durumlarda ise 3 yıl çalışma koşulu aranmadan da başvurabilmektedirler. Bu yazımda,3 Yıl çalışma koşulunu sağlamasa il içi atamaya başvurabilen öğretmenler arasından norm kadro fazlası öğretmenlerini ele alacağım.

İl İçi Atamalarına 3 yıl süre şartı aranmaksızın başvuru yapabilecek öğretmenlerden ilk olarak norm ve ihtiyaç kadro fazlası olan öğretmenleri bu yazımda ele alacağım ve bir sonraki yazımda ise okul idarecilerinin il içi atama haklarında 3 yıl süre şartını ele alacağım.

1- İl İçi Atamaya 3 Yıl Şartı Aranmadan Başvurabilen Öğretmenlerden NORM FAZLASI ÖĞRETMENLER 
17 Nisan 2015 Cuma günkü 29329 sayılı resmi gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “İsteğe bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 52. Madde 1. Fıkrasında yazılı bulunan “ Öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde, bulundukları ilde üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Üç yıllık çalışma süresinin hesabında il içinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler dikkate alınır.” hükmüne göre isteğe bağlı il içi atamaya başvurabilmeleri için öğretmenlerden normalde görev yaptığı okulda 3 yıllık çalışma süresini tamamlamaları istenir .

Bunun yanı sıra, aynı maddenin 3. Fıkrasındaki “İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz.” Yazılı bulunan hükmü ile ise ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin il içi veya il dışı atamaya başvurduklarında 3 yıllık çalışma şartının aranmadığı hüküm altına alınmıştır. Yani bu hali ile okullarında ihtiyaç ve norm kadro fazlası olan öğretmenler il içi atamaya başvurduklarında süre şartı aranmadığı için 3 yıllık çalışma süresini doldurmasalar bile atama talebinde bulunabilmektedirler.

Zaten her atama döneminde olduğu gibi son yapılan 2018 yılı il içi yer değiştirme döneminde de yayımlanan duyurunun 6. Maddesinde bahsettiğim mevcut yönetmeliğe uygun şekilde “Halen görev yaptıkları eğitim kurumunda ihtiyaç ve norm kadro fazlası olan öğretmenler ile eğitim kurumlarında ikinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta olanlardan yöneticiliğe devam etmek istemeyenler, 3 yıllık çalışma şartı aranmaksızın yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.” hükmüne yer verilerek norm fazlası olan öğretmenlerin süre şartı aranmaksızın (3 yıl şartı aranmadan) il içi atamaya başvurabilmeleri sağlanmıştı.

Dolayısıyla bu yıl da yapılacak olan il içi atama döneminde de mevcut mevzuat hükümleri devam ettiği için norm fazlası olan öğretmenlere aynı kurumunda görev yaptığı çalışma süresine bakılmaksızın (3 yıl şartı aranmaksızın) norm fazlalığının giderilmesi adına il içi atamaya başvurma hakkı tanınacaktır.

Saygılar


Sedat DEGER
Öğretmen Hakları ve Hukuku 1 Kitabı Yazarı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.