KPSS sınavı iptal edilir mi?

KPSS sınavı iptal edilir mi?

KPSS sınavı iptal edilir mi?

KPSS sınavında bazı soruların Yediiklim Yayıncılık’ın deneme sınavındakilerle aynı olduğu iddiaları üzerine Ankara’da müthiş bir trafik yaşandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna Savaşı, tahıl koridorunun açılması gibi uluslararası krizlerde sergilediği dinamik süreç yönetimine tanık olmuştuk. Erdoğan, KPSS sınavıyla ilgili iddialar üzerinde de benzer bir kriz yönetimi uyguladı. “Tek bir evladımızın mağdur edilmesine asla müsaade etmeyiz” dedi. Milyonlarca gencimizi ilgilendiren bu soruna Cumhurbaşkanı’nın el atması çok yerinde oldu. Çünkü geçmişte FETÖ’cülerin soru çalması nedeniyle toplumda zaten bir hassasiyet oluşmuştu. KPSS sınavındaki bazı soruların Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavlarında çıkan sorularla aynı olduğunun ortaya çıkması üzerine bir gerilim oluştu. İnsanlarda sorular çalındı mı kaygısı doğdu. ÖSYM’nin kimseyi tatmin etmeyen açıklaması ise bu işe tüy dikti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tam o aşamada, DDK’ye inceleme talimatı vermesi, ardından gece yarısı ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün görevden alınması insanların yüreğine su serpti.


BİR PROBLEM VAR

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı’nın da belirttiği gibi, “Bir problem olduğu gözüküyor”. Ancak bu problemin boyutunun ne olduğunu DDK müfettişlerinin yapacağı inceleme ortaya çıkaracak. Müfettişlerin tespitlerine göre ya sorular iptal edilecek ya da sınav tekrar edilecek.

DDK Başkanı Yunus Arıncı ile konuştum. Çok hızlı hareket ettiklerini, DDK müfettişlerinden oluşan heyetin dün sabah itibarıyla ÖSYM’de incelemelere başladığını söyledi. Yunus Arıncı çok tecrübeli bir yönetici. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı döneminde de çok titiz soruşturmalar yürütmüştü. “Kamuoyunun beklentisinin farkındayız. O nedenle çok hızlı hareket ediyoruz. Tabii çok hassas bir konu. O nedenle soruşturmamızı hızlı bir şekilde tamamlayıp gerçek neyse ortaya çıkaracağız” diye konuştu.

MÜFETTİŞLER ÖSYM’DE

DDK heyeti dün çalışmalara başladı. Soruşturmanın seyrine göre ihtiyaç duyulursa müfettişlerin sayısı artırılacak. Yeterli bulunursa heyet çalışmasını tamamlayıp en kısa sürede raporunu sunacak.
Peki DDK müfettişleri ÖSYM’de neyi araştırıyorlar?

1- Kaç soruda benzerlik var?

Haberin Devamı

2- İddia edildiği gibi bazı sorularda benzerlik mi var yoksa dışarıya bir sızma mı olmuş? Ya da soruların çalınması gibi bir durum mu söz konusu?

SINAV İPTAL OLACAK MI

Müfettişleri incelemelerini tamamlamadan bir şey söylemek mümkün değil. Ama müfettişlerin tespitlerine göre KPSS sınavıyla ilgili bir karar verilecek. Peki ne karar verilebilir?

1- Bulgulara göre birkaç soruda benzerlik tespit edilirse soruların iptali yoluna gidilecek. Bu durumda KPSS sınavı tekrar edilmeyecek.

2- Soruların çalınması ya da dışarıya sızması söz konusuysa KPSS sınava iptal edilir. Yeni bir tarihte ve yeni sorularla KPSS sınavı tekrarlanır.

Tüm bu soruların cevabı DDK müfettişlerinin yapacağı inceleme sonucunda ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Müfettişlerin ÖSYM ve iddiaların odağında yer alan Yediiklim Yayınları’nın merkezindeki incelemeleri sürerken Devlet Denetleme Kurulu tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Bu adım iddiaların ciddi olduğu yönünde yorumlandı. KPSS sınavıyla ile iddialar artık iki koldan soruşturulacak.

Abdulkadir Selvi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.