2019 Yılı Öğretim Elemanı Ek Ders Ücreti Ne Kadar?

2019 Yılı Öğretim Elemanı Ek Ders Ücreti Ne Kadar?

2019 Yılı ilk altı aylık döneminde üniversite akademik personelin (Öğretim Görevlisi, Doçent ve Profesör) zamlı ek ders ücreti miktarı ne kadar? 2019 yılında yükseköğretimde çalışanlar için gece, hafta sonu, yaz tatilinde ve yarıyıl tatilinde ek ders ücreti ne kadar olacak?

ÖĞRETİM ELEMANLARI NE KADAR EK DERS ÜCRETİALIYOR? Öğretim elemanları, Yükseköğretim Kanunu uyarınca okutmaları gereken haftalık mecburi ders yükü saati dışında, katıldıkları mecburi ve isteğe bağlı dersler ile diğer faaliyetler karşılığında ek ders ücreti alabiliyor.

Öğretim elemanlarının ek ders ücretleri, normal öğretimde ve ikinci öğretimde farklılık gösterebilmektedir.

Normal öğretimde ek ders ücreti

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre öğretim elemanlarına normal öğretimde, haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında kalan mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler (bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla) karşılığında haftada en çok 20 saat ek ders ücreti ödeniyor.

Ek ders ücretinin miktarı; Profesör için 300, Doçent için 250, Doktor Öğretim Üyesi için 200, Öğretim Görevlisi için ise 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle hesaplanırken, bulunan tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesilmektedir.

                                                        Net ek ders saat ücreti
                                                      (haftada en çok 20 saat)*

Dersin verilme zamanı  Prof.  Doçent Doktor    Öğr. Üy.   Öğrt.Görv

Normal çalışma               33 TL   28 TL                 22 TL                18 TL
saatleri

*Gelir vergisi oranı %15 uygulanmıştır.


İkinci öğretimde ve tatil günlerinde ek ders ücreti

İkinci öğretimde,  haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında kalan mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler (bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla) karşılığında haftada en çok 10 saat ek ders ücreti ödeniyor.

Müfredat programları uyarınca normal çalışma günlerinde çalışma saatinin bitiminden ve saat 17.00'den sonra başlayan gece öğretimi ile hafta tatili, yarıyıl veya yaz tatillerinde yapılan öğretimde ek ders ücretleri %60 zamlı ödeniyor.

Ancak, ikinci öğretimde öğretim elemanlarına ödenecek ek ders ücretinin toplamı ( sınav ücretleri ile personele ödenecek fazla çalışma ücretleri bu toplama dahil ediliyor), öğrencilerden toplanan ikinci öğretim ücretlerinin %70’ini aşamıyor.

İkinci öğretimde ek ders ödemelerine getirilmiş olan bu sınırlama, öğrenci sayısının az olduğu yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanlarının girdikleri ek ders karşılığında ücret alamaması sonucunu da doğurabilmektedir.


                                                      Net ek ders saat ücreti
                                                     (haftada en çok 10 saat)*

Dersin verilme zamanı   Prof.  Doçent Doktor     Öğr. Üy.    Öğrt.Görv

Gece, hafta tatili              53 TL   44 TL                    35 TL            28 TL
yarıyıl,yaz tatili

*Gelir vergisi oranı %15 uygulanmıştır.

memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.