
Anasınıfı Bulunan İdarecilerin Dikkatine
Anasınıfı Bulunan İdarecilerin Dikkatine
OKUL MÜDÜRLERİ DİKKAT!
Millet olarak okumuyoruz, okuyanı da takdir etmiyoruz. Ama başlık dikkat çekici olunca hemen okuyoruz. Bir başlığa bakıyoruz, bir de içeriğine alakası yok. Çeşitli tarihlerde uygulama ile ilgili yönetmelikler çıkıyor, yönergeler yayınlanıyor ama bir çoğumuzun ya haberi yok, ya da işimize öyle geliyor. Okul öncesi eğitim kurumları yönetmeliğinin:
Madde 36- ‘’ Okul öncesi eğitim kurumlarında, eğitime destek sağlanması amacıyla çocukların beslenme, temizlik ve sağlık giderleri ile kurumun/ana sınıfı ve uygulama sınıfının genel temizlik ve diğer hizmetleri için velilerden alınacak aylık ücretin taban/tavanı tespit edilirken; eğitimin tam veya yarım gün/ikili eğitim olması, çevrenin ekonomik durumu ve okulun sağladığı imkânlar göz önünde bulundurulur. Tespit edilecek aylık ücretin tavanı hiçbir şekilde okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesini engelleyecek, velilerin ekonomik durumlarını zorlayacak şekilde yüksek tutulamaz.
Ücret tespit komisyonu, belirlenen süre içinde toplanır ve okul yönetimince alınacak aylık ücret miktarını tespit eder.
Komisyonun kararı, valiliğin onayından sonra yürürlüğe girer. Karar, okul müdürlüklerince velilere duyurulur. Belirlenen taban ve tavan ücretler, il millî eğitim müdürlüklerince Bakanlığa bildirilir,’’ denmektedir.
Bu yönetmelik anaokullarını ve anasınıflarını bağlar. Gel görelim birçok okulda farklı ücret tespiti yapılmaktadır. Bir örnek vermek istiyorum. Bir ilimizde anasınıfları için belirlenen miktar minimum 20 TL- maksimum 30TL’dir. Okul her öğrenci için yıllık 300 TL belirlemiş. Yönetmeliğin 37. Maddesinde; ‘’Eylül ve haziran aylarında okulun eğitime açık olduğu günlerin ücreti alınır. Yarıyıl tatilinde ise aylık aidat tam olarak tahsil edilir. 15 gün ve daha uzun süreli rapora dayalı devamsızlıklar ile yangın, doğal afet, salgın hastalık, iklime dayalı olağanüstü durumlarda; mülkî makamların ve hıfzıssıhha kurulunun gerekli görmesi ve aralıksız 15 gün veya daha fazla süre ile eğitime ara verilmesi durumunda, önceden alınan ücret bir sonraki ayın ücretine sayılır’’ Demektedir. Diğer bir deyişle, eylül ayı yarım, haziran ayı yarım. O zaman ücretler belirlenirken eylül ayı yarım, haziran ayı yarım, bu aylar arasındaki ücretler tam ay üzerinden alınır. Bu da 9 aya tekabül etmektedir. 9x30=270TL yapmaktadır. Yine yönetmeliğin
37.maddesinde ‘’Aylık aidatlar, velilerin istekleri dışında topluca tahsil edilemez. Belirlenen ücretin dışında kayıt için velilerden ayrıca ücret alınamaz.’’ Cümlesine istinaden 300TL belirleyen okullar suç işlemektedirler. Bu yazıyı okuyan idareciler ve anasınıfı öğretmenleri acilen gereği için olağanüstü toplantı yapıp yapılan yanlışlıklardan dönmedikleri takdirde; 657 sayılı devlet memurlar kanunun 125.maddesinin B/a fıkrasına göre işlem yapılır.
Özcan BAYSAL
YÖNETİCİ
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.