Bayram tatili ve ekders ücretleri...

Bayram tatili ve ekders ücretleri...

Bayram tatili ve ekders ücretleri

Soru 1: Kurban Bayramı tatilinin başladığı 24 Ekim 2012 gününü içine alan haftada ücret nasıl hesaplanacak?


Cevap 1: 24 Ekim 2012 Çarşamba günü Başbakanlık tarafından yarım gün idari izin ilan edilmiştir. 24 Ekim günü yarım gün eğitim öğretim yapılacakken idari izin nedeniyle ders yapılmamıştır.


Bu konuda toplu sözleşmede mutabık kalınan;


“Madde 24- (1) 1/9/2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.”


Maddesi gereği tam gün ders yapılmış gibi değerlendirilmelidir.


Örnek 1: Sınıf öğretmeni 22-23 Ekim”de okula gelmişse 24 Ekim günü de hesaplandığında 18 saat derse girmiş kabul edilecektir. Bu durumda 22-26 Ekim haftası için 18 saat maaş karşılığını doldurduğu varsayılarak 1 saat hazırlık ve planlama ücreti ödenecektir.


Örnek 2: 22,23 ve 24 Ekim günlerinde toplam 20 saat dersi olan bir branş öğretmeninin 15 saat maaş karşılığı düşüldükten sonra kalan 5 saat ek ders ücreti ve 2 saat hazırlık ve planlama ücreti olmak üzere o haftaya münhasıran 7 saat ücret ödenecektir.


Soru 2:28 Ekim 2012 günü görevli olan yönetici ve öğretmenlere ek ders ödenir mi?


Cevap 2: Bu konuda yani milli bayramların hafta tatiline denk geldiği durumlarda görevli öğretmen ve yöneticilere ek ders ödenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığından aksi bir düzenleme yapılmadan ödeme yapılması mümkün değildir.


Soru 3: 29 Ekim 2012 günü görevli olup törene katılan öğretmen ve idarecilere nasıl ücret ödenir?


Cevap 3: Ders ücretlerine ilişkin esasların;


“b) (Değişik :13/7/2007-2007/12399 B.K.K.) İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.”


Hükmü gereğince Pazartesi günü üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır. Yani hesaplama yapılırken yönetici okula gelmiş öğretmenlere ise derse girmişler gibi işlem yapılacaktır.


Soru 4: 29 Ekim 2012 günü görevli olmayan ve okula gelmeyen öğretmen ve idarecilere nasıl ücret ödenir?


Cevap 4: Yine yukarıdaki yer alan “...ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar” ifadesi gereği bu öğretmenler de okula gelip ders yapmış gibi işleme tabi tutulacaklardır.


Soru 5: Görevli olup törene gelen ile hiçbir suretle görevli olmadığı için gelmeyen öğretmen ve yöneticilere aynı ücretin ödenmesi haksızlık değil midir?


Cevap 5: Bu sorunun muhatabı idare olmakla beraber okul yöneticilerinin yada amirlerinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının kutlanmamasına yönelik tasarrufları bulunmadığını değerlendirdiğimizi belirtelim...


Soru 6: Gerek 24 Ekim gerekse 29 Ekim günlerinde üzerlerinde ders dışı egzersiz çalışması bulunan öğretmenlere bu ücret ödenir mi?


Cevap 6: Düzenleme sadece “aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini” kapsadığından ders dışı egzersiz çalışmaları için ücret ödenmesi mümkün değildir.


Soru 7: Ders ücreti karşılığı görevlendirilen Ücretli öğretmenlerin 24 ve 29 Ekim günlerinde ücretleri nasıl hesaplanır?


Cevap 7: Bu öğretmenlerimize fiilen girilecek dersler için ödeme yapıldığından bayram programlarında görev verilmiş olsa dahi ücret ödenemez.


Son söz olarak; gerek bayram kutlamaları gerekse ek ders ücretleri konusunda ivedilikle ülke genelinde keyfiyete ve haksızlıklara yer vermeyecek şekilde düzenleme yapılarak bir standarda oturtulması gerekmektedir. Çünkü önümüzde gününde kutlanması zorunlu olan 10 Kasım Atatürk”ü anma ve gününde kutlanması bakanlıkça emredilen 24 Kasım Öğretmenler günleri vardır ve bu iki gün de hafta tatili olan Cumartesi gününe denk gelmektedir.


Düzenleme yapılırken memurlar.net olarak daha önce de belirttiğimiz gibi


“Arife gününün de tatil edildiği 22-28 Ekim haftasında iki gün ders işleneceğinden öğretmenler bu hafta süresince ek ders alamayacaklardır. Bu konuyu daha önce de defalarca ele almıştık. O hafta içerisinde iki gün okula gelen ile her hangi bir nedenle (izinli, raporlu) olup okula hiç gelmeyen öğretmenler arasında ek ders yönünden bir farklılık olmayacaktır. 2006 sonunda yapılan düzenlemeyle mağduriyete yol açan bu durum henüz düzeltilmemiştir. 2006 öncesinde öğretmenler günlük bazda değerlendirilirken, 2006 yılından sonra haftalık bazda değerlendirilmektedirler. Mevcut bayram durumunda 2006 öncesi düzenlemeye göre Sınıf öğretmeninin o hafta okula geldiği 2 gün için 4 saat ücretini alacakken, 2006 sonunda yapılan düzenlemeye göre bu ücretten mahrum bırakılarak eşitsizlik yaratılmaktadır.”


Konusu mutlaka değerlendirilmelidir.

Maksut BALMUK 
www memurlar et 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.