Eğitim Fakültesi Mezunu Öğretmenlere Ek Ders Haksızlığı

Eğitim Fakültesi Mezunu Öğretmenlere Ek Ders Haksızlığı

Eğitim Fakültesi Mezunlarına Ek Ders Haksızlığı

  Ek Ders Yönetmeliği'nin ve 657'nin 176. Maddesinde belirtilen bir ifade EĞİTİM FAKÜLTESİ Mezunlarına yapılan bir haksızlığın da önünü açıyor. Tezsiz Yüksek Lisans adı ile başlayan daha sonra Pedagojik Formasyon ismini alan ve en sonunda da Öğretmenlik Sertifikası adı ile devam eden Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarına öğretmen olma imkanı tanıyan ve atanabilmeleri için mecburen almaları gereken Eğitim Bilimleri Derslerini eskiden bir buçuk yıl, son 4 yıldır da bir yıla indiren bu süreçte bu yolla öğretmen olanları "Yüksek Lisans Mezunu" sayıp ek derslerini % 5 fazla ödeyen M.E.B. biran evvel bu haksızlığı gidermelidir. Öğretmen olmak için Eğitim Bilimleri Derslerini görmek mecburidir. Ayrıca formasyon ya da sertifika alanlara bu ödeme yapılmazken sadece "Tezsiz Yüksek Lisans" belgesi olanlara bu hakkın tanınması da ayrı bir çelişkidir. MEB'den bu haksızlığın giderilmesini bekliyoruz.

 
Ek ders ücretleri, 657'nin 176. maddesine göre ödenmektedir. Bu madde şu şekildedir:
 
"Madde 176 - Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.
 
Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir.
Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.
 
Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir."
Ek ders ücretlerine ilişkin bir diğer mevzuatta 2014-2015 yılı toplu sözleşmeleridir. (Ki aynı hüküm 2016-2017 toplu sözleşmesinde yer alıyor) Buradaki hüküm şu şekildedir:
"Lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti
Madde 8- (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir"
 
Mehmet GÜLEÇ
AES Urfa Başkan Yard.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.