Ek Ders Ücretlerindeki Adaletsizlik Son Bulmalı

Ek Ders Ücretlerindeki Adaletsizlik Son Bulmalı

İki haftalık yarıyıl tatilinden sonra 17 milyon öğrenci ve bir milyonluk eğitimci ordusu için 9 Şubat Pazartesi günü başlayacak olan ikinci eğitim-öğretim dönemine günler kala eğitimde başarı, moral ve motivasyon için durum değerlendirmesi yapan Demokrat eğitimciler sendikası (DES) Genel Hukuk ve Toplu Görüşme Sekreteri Şükrü Mutlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselere giriş için yapılan TEOG sınav sisteminde değişikliğe gidecek olmasını ihtiyaç olarak gördüklerini söyleyerek, “TEOG’da özellikle okullara yerleştirmede yaşanan sıkıntıları çözmek için başlatılan değişiklik sürecinin, eğitimin tüm paydaşlarının katkısına açık bir anlayışla taslak çalışması üzerinden yapılması sistemin sağlıklı ve verimli bir şekilde işlerlik kazanması adına da oldukça faydalı olacaktır” dedi.

 TEOG (Temel eğitimden Orta öğretime Geçiş) sisteminde değişikliğe gidilmesinin sınav sürecinde yaşanan bazı aksaklıklara rağmen öğrenci, veli ve eğitimcilerden de ekstern  olumlu tepkiler alınmasına vesile olacağını belirten DES Genel Hukuk ve Toplu Sözleşme Sekreteri Şükrü Mutlu, açıklamasında şunlara değindi;
 
ÖĞRENCİLER İSTEMEDİĞİ OKULA ZORLA GÖNDERİLMEMELİ
İlk kez geçen eğitim yılında uygulanan TEOG sisteminde özellikle okul yerleştirmelerinde yaşanan sıkıntılar büyük oranda giderilmiş olsa da Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’nın ve görevlendirdiği ekibin sert ve haklı eleştirilere alınganlık göstermeden dikkatle sistemi rehabilite etmeye ve gerekli tedbirleri almaya dönük başlattıkları değişiklik sürecine bizde sendika olarak destek vermeye çalışacağız. Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG sisteminden vazgeçeceği yönündeki bazı dedikodularında ortadan kalkmasına neden olan bu sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. TEOG yüzünden tek bir öğrencimizin dahi mağdur ve mazlum hale gelmesine gönlümüz razı olamaz. Hak ve adalet adına daima öğrencilerimiz, velilerimiz, öğretmen ve eğitim çalışanlarımız hâsılı tüm eğitim paydaşlarımız için doğruları söylemeye, onların hak ve hukuklarını aramaya yeminimiz var.

 
TEOG sisteminde başta tercih yapmayanların durumu ile özel okul kayıtları ve güzel sanatlar spor liselerine yerleştirmelerin merkezi yapılması, tercih sayısı ve tercih butonunun geliştirilmesi gibi çok önemli hususların yanı sıra öğretmen, öğrenci ve velilerden gelecek eleştiri ve önerilerin titizlikle dikkate alınması gerekiyor. Performans ödevleri yerine ders etkinliklerine katılım puanı getirilmesi, öğrencilerin sınıf ve okul içinde öğretmen rehberliğinde yaptıkları  bilişsel, duyuşsal ve pisikomotor alanlardaki becerilerini kullanmalarını ve geliştirilmelerini sağlayan, öğrencilerin performanslarını değerlendirmeye yönelik çalışmalarına  puan verilecek olması önceki performans ödevlerinde velilerin de ortak olduğu bir yanlışlıktan dönme anlamını taşıyacaktır.
 
OKUL ÖNCESİNDE TEKLİ EĞİTİM DAHA FAYDALI OLUR
Diğer taraftan okul öncesi eğitim kurumlarında tekli eğitim uygulamasına geçilmesini istiyoruz. Ancak özellikle çalışan anne ve babalar açısından çocuklarımızın daha fazla okulda tutulmasından ziyade öğrencilerin duygusal, sosyal ve psikolojik gelişimleri yanı sıra çocukların yaş grupları fiziksel özellikleri ve bireysel farklılıkları  dikkate alınarak ilgi ihtiyaç ve yeteneklerinin gerektirdiği  eğitimin verilmesi önemlidir.
 
SEÇMELİ DERSLERE BRANŞ DIŞI ÖĞRETMEN GİRMEMELİ
Öte yandan eğitim sisteminin halkın talep ve ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte olma kriterini güçlendiren, eğitim sistemini sivilleştiren ve demokratik bir form kazandıran seçmeli derslerin, branş dışı öğretmenlerce okutulması önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. Dersler boş geçmesin anlayışıyla seçmeli derslere branş dışı öğretmenlerin görevlendirilmesi yerine bu yöndeki ihtiyaç ve norm analizlerinin yapılarak sorunun temelli bir şekilde çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.
 
EK DERS ÜCRETLERİNDEKİ BRANŞ VE OKUL TÜRÜ BAZLI ADALETSİZLİK SON BULMALI
Son olarak ta öğretmenlerin branşlarına göre, okul türlerine göre ek derslerindeki eşitsizlikçi ve adaletsizlikçi uygulamaların biran önce giderilmesini ve yine ek ders ücretlerinin artırılmasını istiyoruz. Bugün memurlar arasında nöbet görevini parasal bir karşılığı olmaksızın yerine getiren tek kamu görevlisi öğretmenlerdir. 19. Milli Eğitim Şurasında da çıkmasına vesile olduğumuz üzere; nöbet tutulan her gün için öğretmenlerimize 4 saatlik ek ders ücretinin ödenmesini talep ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.