
MEB’ de, Görevde Yükselme Sınavı Çığlığı…
“Sendikalar, MEB’e Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı için Çağrıda bulunuyor. Tahir ve Zümre hikâyesinde(!) olduğu gibi tek taraflı bu talebe MEB kulaklarını tıkamış durumda…”
MEB de görevde yükselme sınavının yıllardır yapılmamış olması, MEB in en önemli problemlerinden birisi olarak görünüyor. Şube müdürü atamalarının yapılmıyor olması, çalışma barışını da olumsuz etkiliyor. En son Türk Eğitim Sen görevde yükselme sınavının bir an önce yapılması için bakanlığa çağrıda bulundu. Daha önce TEÇSEN ve EĞİT BİL-SEN de benzer açıklamalar yaptı. Bu açıklamaların MEB’de nasıl bir yankı yapacağını göreceğiz.
MEB Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 2006 yılında yayınlandı. Ancak, yürürlükteki Yönetmeliğin 9. Maddesinde yer alan şube müdürlüğü için görevde yükselme eğitimi şimdiye kadar yapılmadı. 2011 yılında hizmet içi eğitim planı içerisinde yer almasına rağmen bu eğitim, gerçekleştirilemedi. MEB de her kademe yöneticilik için başvurular alınıp, atamalar yapılırken, şube müdürlüğü kadroları, görevde yükselmeye tabi olduğu için sınavsız atama yapılamıyor.
Diğer bakanlıklarda, görevde yükselme sınavları yapılarak, çalışanların unvanları değişmektedir. Ne hikmetse, MEB görevde yükselme sınavlarını yapmamaktadır. Defalarca bu hususta açıklamalar yapılsa da, Bakanlık sınav yapmaktan imtina etmektedir. Sendikaların talepleri karşısında sessiz kalmaktadır. Ya da iki satır yazı ile geçiştirmektedir. Bu kadrolar geçici görevlendirme ile doldurulmaktadır. Hem geçici görevlendirmeler iptal olsun diye talimatlar gönderip hem de kadrolara asıl personel atamamak tam bir çelişki! Bu işleri kimler yürütecek? İlk defa 2000 yılında sınav yapıldı. O tarihten beri sınav yapılmıyor… Devlet işlerinin asıl personel kadroları tarafından yürütülmesi esas olmasına rağmen MEB’in bu tavrı, şube müdürü kadrolarının siyasetin elinde oyuncak olmasına neden oluyor. Atanma şartları tutanların görevlendirilme yapılması talimatı nedeni ile sınavlara katılma şartı taşıyan 3 yıllık öğretmenler bile şube müdürü olarak görevlendirilebiliyor. Yılların okul yöneticileri yada daha önce kadrolu şube müdürlüğü görevi yapmış olanlar geçici görevlendirilmez iken, 3-5 yıllık hizmeti olan öğretmenler görevlendiriliyor. Adaletsiz geçici görevlendirmelerin önüne geçmenin tek yolu, şube müdürlüğü sınavlarının biran önce yapılmasıdır.
MEB’de çalışma barışı ve atamalarda adaletin sağlanması için MEB’in Görevde Yükselme Sınavı ile ilgili bir yol haritası açıklaması gerekir.
Cengiz ŞAHİN
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.