Memura vergi sürprizi! Zam alınmadan eriyecek

Memura vergi sürprizi! Zam alınmadan eriyecek

Gelir Vergisi matrahının 2016 yılı için 12 bin 600 TL olarak belirlenmesi nedeniyle Nisan'dan itibaren memurların büyük bir bölümü yüzde 20'lik vergi dilimine girecek. Bu yüzden maaşlarında 170 liraya varan azalma olacak. Zammı alamadan eriyecek. Çalışanların maaşından gelirlerine göre vergi kesiliyor.

12.600 liraya kadar olan gelirler için yüzde 15, 12.600-30.000 lira arasındaki gelir için yüzde 20 Gelir Vergisi alınıyor. Bu nedenle Eylül'e kadar yasal bir düzenleme yapılmazsa asgari ücretli yüzde 20'lik vergi dilimine girecek ve maaşı 70 lira düşecek. memurların maaşları ise Nisan itibarıyla yüzde 5'lik Temmuz zammını almadan azalacak. Diğer bir deyişle zam cebe girmeden uçacak.

NİSANDAN İTİBAREN DÜŞECEK

Mesleğe yeni başlayan, en düşük 2151 lira maaş alan memurların bile ödeyeceği Gelir Vergisi oranları da bu kapsamda Nisan ayından sonra yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkacak. Nisan'dan sonra milyonlarca memurun Mayıs maaşlarında yüzde 5 daha fazla Gelir Vergisi kesintisi olacak. Brüt 3200 TL maaş alan bir memurun maaşı Nisan'dan itibaren düşecek.

Kesinti miktarı makam ve kıdeme göre 31 lira ile 170 lira arasında değişecek.

YÜZDE 15 SABİTLENMELİ 

Hükümet ile Memur-Sen 2016 yılı zammı için yüzde 6 artı 5'te anlaşma sağlamıştı.

Gelir Vergisi oranlarını belirleyen kazanç dilimlerinin yıllar içinde neredeyse hiç artmaması nedeniyle hem işçilerin hem de memurların daha yılın ilk aylarından itibaren bir üst kazanç dilimine geçtiklerine dikkat çeken Bağımsız sağlık-Sen Başkanı Mehmet Bayraktar, "Memurların maaşlarına yansıtılan Gelir Vergisi yüzde 15 vergi diliminde sabitlenmeli. Bu şekilde memurların kayıpları en aza indirilir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.