Öğretmen, süt iznine denk gelen saatte gündüz nöbeti tutmaz

Öğretmen, süt iznine denk gelen saatte gündüz nöbeti tutmaz

Devlet Personel Başkanlığı 30.05.2013 tarih 7617 sayılı görüş yazısında; "süt izninin personelin tercihi esas alınmak suretiyle kullandırılması gerektiği ve personelden gün içinde süt izni saatlerine denk gelen zaman diliminde gündüz nöbeti tutması talep edilemez." demektedir.

 İŞTE DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞININ GÖRÜŞÜ

ÖZET: Biyoloji öğretmeni olarak görev yapan memurun doğumdan sonra süt iznini kullanması ve süt izni sırasında nöbet hizmetini yürütüp yürütemeyeceği hakkında. (30.05.2013-7617)

... Anadolu Lisesinde biyoloji öğretmeni olarak görev yapan personelin doğumdan sonra süt iznini kullanması sırasında nöbet hizmetini yürütüp yürütemeyeceği konusunda görüş talep ettiğiniz ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (D) bendinde; "Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır." hükmüne yer verilmiş olup, görüleceği üzere mezkur hükümde süt izninin kullandırılması sürecinde görev yapılan kurum, yapılan iş ve unvan benzeri hiçbir kısıtlamaya yer verilmemiştir.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 101 inci maddesinde ise; "Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.

Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve herhalde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez." hükmü yer almaktadır.

Yukarda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

-Doğum yapmış memura 101 inci maddede belirlenmiş süreler içerisinde gece nöbeti veya vardiyası görevi verilemeyeceği,

-Mezkur 104 üncü madde gereği olarak süt izninin personelin tercihi esas alınmak suretiyle kullandırılması gerektiği ve personelden gün içinde süt izni saatlerine denk gelen zaman diliminde gündüz nöbeti tutmasının talep edilemeyeceği,

değerlendirilmektedir.

Ahmet KANDEMİR

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.