Öğretmenlerin nöbet çilesi

Öğretmenlerin nöbet çilesi

Öğretmenlerin nöbet çilesini

  Bir lise ogretmeni olarak nobet meselesini bu isi yapan biri olarak aktarmaya calisak istiyorum.

 
Oncelikle liselerde ve muhtemelen ilkogretimlerde de nobet tutmak bir ogretmen icin cok zor bir gorevdir. Ancak bu son derece -hem fiziki bakimdan hem de sorumluluk  olarak- agir gorevin hicbir ucretlendirmesi  bulunmamaktadir. Son derece agir olan bu gorevi motive edici ucretlendirme  olmamasi, diger bir cok memurluk siniflarina odenen nobet ucretlerinin  odenmemesi hem dogru degil, hem de nobet gorevinin layiki ile yerine getirilmesi noktasinda bir engeldir. Yuzlerce ogrenciye goz kulak olmak, bunun yaninda idari pek cok is yapmak, hem de derslere girmek kanun koyucular icin ek bir  ucrete  layik gorulmemekte, demek ki basit sanilmaktadir.
 
Evet, nobet  ucretinin  olmamasi buyuk bir haksizliktir ancak nobet uygulamasi ve nobetci ogretmenlerin gorevleri noktasinda cok  sikintilar  vardir.
 
Nobet ile ilgili duzenlemeyi ortaogretim kurumlari yonetmeligi madde 80 de gormekteyiz,
 
Son derece eksik, yanlis ve yetersiz oldugunu dusundugum bu duzenlemeyi inceleyelim;
 
a) Ogretmenlere, dersinin olmadigi veya en az bulundugu gun veya gunlerde nobet gorevi verilir.
Diyelim benim Sali gunu 2 dersim var ve yukardaki madde geregi bana Sali gunu nobet gorevi verildi. Ve ben  okulumuzun  3. katinda nobetciyim, su an bulundugum  okulda  gunde 8 ders var ve sabah 8:50 aksam 16:10 a kadar tam gun ders yapiliyor.
 
b) Birden fazla  okul  veya kurumda ders gorevi bulunan ogretmenlere ayligini aldigi  okulda , aylik aldigi  okulda  dersi yoksa en cok ders okuttugu  okulda  nobet gorevi verilir.
Bu maddede herhangibir olumsuz durum yok idari bir  tercih .
 
c)  Bayan  ogretmenlere, dogumuna uc  ay  kala ve dogumdan  sonra  bir yil nobet gorevi verilmez.
Bu da gayet insani bir tercih.
 
c) Nobet gorevi, ilk dersten 30  dakika  once baslar, son ders bitiminden 15  dakika   sonra  biter. Ikili ogretimin yapildigi kurumlarda ogretmenler, kendi devrelerinde nobet  tutarlar .
Dolayisi ile Sali gunu benim gorevim saat 8:20 de baslayip 16:25 te bitecektir.
 
d) Nobet gorevine ozursuz olarak gelmeyen ogretmen hakkinda derse ozursuz olarak gelmeyen ogretmen gibi  islem  yapilir.
 
Simdi burada karmasa baslamaktadir. Derse ozursuz olarak gelmeyen ogretmen gibi nasil hareket  edilecek?  Sonucta  derse ogretmen 40 dk gelmez ise bir ders gelmemis sayilir. Buna gore  islem  yapilir, ek dersi kesilir, gerekirse sorusturma acilir vs. ama nobete gelmeme neye gore degerlendirilecek? Nobet tum gun suruyor? Teneffus oldugunda 4-5 dk nobet yerine gec gelmesi mi kastediliyor? Ne kastediliyor? Tum gun  suren  bir gorev icin 3-5 dk lik aksama veya 10 dk lik aksama veya yarim saatlik bir aksama tum gun  suren  nobet gorevi yapilmamis anlamina mi geliyor? Bunlar belirsiz, aciklama yetersiz. Ayrica  yemek  tuvalet gibi insani ihtiyaclar icin hic ama hic bir duzenleme yok? Ayrica bir ogretmenin, yani isi egitim olan, zorlu egitim  sureclerinden   gecen  bir ogretmenin butun gun bir katta, sandalyede ama cogunlukla ayakta   beklemesi  nasil bir uygulamadir? Insani-vicdani degerlerle ortusur mu? Yoksa nobet sadece teneffuste mi tutulur? Ama hicbir aciklama yok, eger tum gun  surer  ise (c maddesinden oyle anlasiliyor) o  zaman  derslere nasil girilebilyor? Hem ders hem nobet olamaz??? Hic ders olmasa sirf nobet tutulsa bir ogretmenin bir katta bekci gibi, hademe gibi tum gun tutulmasi nasil kabul edilebilir? Yoksa nobet gorevi sadece teneffuslerde ve ogle tatillerinde mi olmaktadir? Bu belirsizlikler daha da arttirilabilir. Soz  konusu  duzenleme uzerinde hic dusunulmemis, bastan savma, eksik, yanlis ve suistimale acik bir duzenlemedir.
 
e) Nobetlerde uyulmasi gereken esaslar ogretmenler kurulunda gorusulur ve  okul  veya kurum yonetimince ogretmenlere yazili olarak duyurulur.
 
Bu da cok muallak bir aciklama, bu maddelerin yeterince dusunulmedigi, topun taca atildigi gorulmektedir. Benim bulundugum  okulda  yazili olarak eski mudur bizden bos derslerde bile nobet yerinde durmamiz gerektigi belirtmistir. Hatta daha da ileri gidilerek sozlu olarak nobetci ogretmenlerin yemege gitmemesi,  ayak  ustu birseyler atistirmasi istenmistir. Simdi nobetimize geri donelim ben 12 yillik bir matematik ogretmeniyim, bu sartlar altinda 8:20 de 3. kata gelmem ve araliksiz nobet gorevini yerine getirmem gerekmektedir ve  okul   yemekhanesindeyemek  bile yemem yasaktir. Ben seker hastasiyim ve duzenli beslenmem gerkiyor, birakin seker hastaligini her insanin duzenli ve  saglikli  beslenme hakki var iken, nobetci ogretmenin bu sartlarda ne dinlenmesi, ne duzenli beslenmesi mumkun degildir. Uygulama yanlis, ilgili duzenleme eksik ve insani degildir, nobet taniminin sil bastan yapilmasi gerekmektedir. Kimsenin sabah 8:20 den aksam ustu 16:25 e kadar  surekli  calistirilmasini, ogle arasinin bile olmamasini, dogru  durust  beslenememesi veya ogrenciler arasinda ekmek arasi yemesini istemeye hakki olamaz ve bu insanliga , vicdana sigmaz, hele hele ki en kutsal ve zor gorevlerden birini yerine getiren ogretmenlerin bekci gibi, ama daha agir sartlarda calistirilmasi, hem de hicbir  ucret  odenmemesi aklin alabilecegi bir uygulama olamaz. Ama maalesef eksik duzenleme, eksik tarif bu durumlara  yol  acabiliyor zira ben boyle bir uygulama icindeyim. Nobet gunu aksami eve gittigimde elini kaldiracak halim kalmiyor, bir  sonraki  gun de bu derslere yansiyor.
 
Gelelim nobette ne yapilacagina; bununla ilgili bir aciklama ben bulamadim, zaten yukarda bahsi  gecen  yonetmelige gore bu gorev ve  sorumluluklar  acikladigimiz maddeler haricinde mudure ve ogretmenler kuruluna birakilmis durumda. Ancak  pratikte  tum ogretmenlerin yasadigi uzere, ogretmenin nobet gorevindeki en onemli etkinligi veya ondan  beklenen sorumlu tutulan durum  guvenliktir . Yani ogretmen  guvenlikten  sorumlu tutulmaktadir. Ama ogretmenin herhangibir  guvenlik  egitimi veya fiziki ve  saglik  noktasinda yeterliligi yoktur?
 
Ben 3. katta nobet  tutarken  o katin tumunden sorumluyum, orada bir olay olsa bir kavga ciksa ilk sorumlu benim, ama katta uzun bir koridor ve tam sekiz sinif var ben dokuz yerde nasil olabilirim? Oldugum yerde bir olay olsa bile bu tip olaylar birkac saniyede olmaktadir nasil engelleyebilirim, hadi hemen benim yanimda oldu 16,17 yaslarinda 4-5 genc birbirine girdi ben nasil mudahele edebilirim? Nasil mudahele edecegimi bile bilmem veya mudahele edip  kas yaparken goz cikarabilirim. Sonuc itibari ile hedeflenen guvenlik bu sekilde saglanmaz.
 
Duydugumuz ve nobetci ogretmenlerin ceza aldigini bildigimiz uygulamalarda ogretmenlerin her turlu okul ici asayis olayindan sorumlu tutuldugunu ve ceza aldigini gormekteyiz. Okula bicakla girip baskasini yaralama gibi olaylarda bile ogretmenler sorumlu tutulmaktadir. Peki ogretmen boyle bir durumda nasil sorumlu olur?
 
Okula her girene ust aramasi mi yapmasi gerekir? Yonetmelikte boyle bir sey var mi?
Derse girdigi anda bicakli kisi okula girmis ise ogretmen nasil suclu olur? Zira nobetci ogretmenlere ders gorevi de verilmektedir.
 
Diyelim silahli biri okula giriyor ogretmen de ust bas aramasi yapiyor, burada ogretmen guvenligini nasil saglayacak? Herhangi bir silah vs tasimiyor , guvenlik egitimi yok?
 
Bahcede nobet tutan ogretmen kapida bekcilik mi yapacak yoksa bahceyi dolasip ogrencilere mi goz kulak olacak?
 
Her gun binlerce ogrenci okullara geliyor, bir cogunun velisi de geliyor, mesela ilkogretimlerde, herkesin ust bas aramasi nasil yaplacak? Kim yapacak? Pratikte bu mumkun mu? O zaman saatler surmez mi? Gelismis ulkelerde girislerde eletronik taramalar yapiliyor ama devlet okullarinda boyle bir uygulama yok. Okula girmek isteyen birinin okulla ilgisi olup olmadigini tespit edebilecek bir sistem yok, bir ogrencinin velisi mi degil mi? Ogretmenini gormek isteyen eski bir ogrenci mi, degil mi? Boyle bir sistem yok, zaten okula girmek isteyen kimligini gosteren birini iceri almama gibi bir kural, yonetmelik vs. de yok. Bilgi almak isteyebilir, ogretmenlere danismak isteyebilir, zaten bircok sinava basvuru okullarda yapiliyor. Yukarda bahsettigim bicaklama olayinda, zaten ogretmen bahcede ama iceriye bicakli sahisi aldigi icin suclanmis ve ceza almis ama kapida beklese bahcede nobet tutamaz , kapida dursa iceri almayi engelleyecek bir kural vs de yok? Bicakli birini engelleyecek donanimi, egitimi de yok peki o zaman nasil suclu?
 
Sonuc itibari ile akil mantik almayacak durumlardan bile ogretmenler, bu eksik yanlis duzenlemeler ile sorumlu tutulmakta cezalandirilmaktadir, ama asil cezalandirilmasi gerekenler bu eksik duzenlemelerin sorumlularidir.
 
Evet nobet durumu bu sekildedir maalesef, bu kadar onemli bir konu cok yanlis bir sekilde degerlendirilmekte ve uygulanmaktadir, okullarda guvenlik diye bir sey maalesef yoktur, her gun bunun orneklerini gormekteyiz. Halbuki en degerli varliklarimizin, binlerce cocugumuzun bir araya geldigi, yetistirildigi okullarda guvenligin akillica ve profesyonelce saglanmasi gerekmektedir. Bunun icin asagidaki onlemlerin alinmasi gerektigini dusunmekteyim;
1. Okullarin fiziki yapi geregi kacak girislere kapali tasarlanmasi ve cevre duvarlarinin ona gore yapilmasi, sadece kapilardan kontrollu girislerin olmasi gerekmektedir. Bunu icin profesyonel mimari gerekmektedir (halbuki su an hemen hemen her okula kacak girmek duvarindan atlamak mumkudur).
 
2. Girislerde profesyonel egitim almis, bir egitim kurumunda calisabilecek sekilde egitilmis, gerekli techizati olan, elinin altindaki bilgisayar ve ilgili program ile ziyaretcinin kimlik bilgisi le okuldaki bir ogrenci ile ilgil olup olmadigini tespit edebilecek, eger bir ogretmeni veya idareciyi ziyarete geldi ise ona ulasarak basit sitelerde bile olan kimlik teyitini yapabilecek sistem kurulmalidir. Diger konularda danisma , sinav basvurusu vs durumunda guvenlik ilgili birime danisip, ziyaretcinin kimligini alip, silah taramasi ile iceri almalidir.
 
3. Veli ve ogrencilere elektronik bir kart verilip hizlica iceri girmeleri saglanabilir veya parmak izi kaydi yapilabilir bunu yapan okullar var, boylelikle kartin kopyalanmasi da olmaz. Kayit esnasinda veli ve ogrenci parmak izi kaydi yapilabilir veya konu uzerinde dusunulerek degisik teknolojik cozumler bulunabilir. Kaydi silinince ilgili veli ve ogrencinin de parmak izi silinecek bir yazilim basitce yazilabilir.
 
4. Ogretmenlerin nobetleri guvenlikle degil gorevleri ile iliskili olmali, mesela ben matematik ogretmeni olarak cocuklarin takildigi sorulari cozebilir, anlamadiklari konulari anlatabilir, gelmeyen ogretmenlerin dersine girebilirim ama guvenlikten anlamam. Nasil bir hakim nobetinde dava bakiyorsa ve nasil bir doktor nobetinde hasta tedavi ediyor ise. Ayrica ogretmenlerin nobet gorevlerine hakettikleri derecede ucret de tekabul ettirilmelidir.
 
5. Ogretmenlerin nobet gorevleri insani olmali, yemek ve ihtiyac molalari bulunmali, nobet gorevlerinde ne yapacaklari acik ve net bir sekilde belirtilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum