Özel Eğitim Öğretmenlerine Nöbetten Ücret Ödenecek Mi?

Özel Eğitim Öğretmenlerine Nöbetten Ücret Ödenecek Mi?

Özel Eğitim Öğretmenlerine Nöbetten Ücret Ödenecek Mi?

 Mesele, nöbete iki ek ders vermek değildir. Mesele bütünü görebilmektir. İroni, önünü göremeyenlerden bütünü görmelerini beklemek zorunda kalma bahtsızlığıdır. 

Bakanlığı şu sıralar çok rahatsız etmeyin. Bakanlık; okul öncesi, özel eğitim öğretmenlerinin nöbet ücretini ödememek ve gasp etmekle meşgûl! Zaten bakanlığın son yıllarda öğretmenlerin lehine verdiği bir kararı gören olmamıştır. 

Türk Eğitim-Sen’ in kahraman üyeleri nöbet eylemi yapsın, siz de masada eylemin meyvelerini toplayın; diyeceğim ama onu bile beceremediniz. Türk Eğitim-Sen 6 saatte diretirken, bakanlığın 4 saate kadar ek-ders ödemesi gündemdeyken, masada bu nasıl 2 saate düştü; anlamış değilim. İhaneti mi tanımlayacaksınız? Buyurun buradan yakın! 

Zordur nöbet, dedik. İhale, sorumlu olmadığı halde hep öğretmene kalıyor; dedik. Diğer iş kollarında nöbetten yüksek meblağlar alınıyor, dedik. Bu işin ederi 6 saattir, dedik. Ama gel gelelim kalın kafalılar anlamadı. 

Her öğretmen değerlidir ancak özel eğitim öğretmenlerinin ayrıca bir yeri olmalı. Neden, derseniz; söyledim ya işte adı üstünde özel eğitim! Bırakın öğrenciyi yeri geliyor insanın kendi çocuğuna tahammülü olmuyor. Şu bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları olmasa ne yapardık; dediğini duyar gibiyim velilerin. Ama özel eğitim öğretmeninin böyle bir şansı yok. Bire bir ve sürekli eğitim sürecinden bahsediyoruz. Gerçekten çok zor! Özel eğitim öğretmenlerine iğneyi verseniz ‘‘Hadi kuyu kaz!’’ deseniz emin olun çoğu kabul eder. İşte özel eğitim bu kertede zor! 

Olaya başka bir açıdan bakalım: Matematik öğretmeniyle empati yapabilirsiniz, Türkçe öğretmeniyle yapabilirsiniz. Coğrafya öğretmeniyle empati yapabilirsiniz. Fizik, Kimya öğretmeniyle empati yapabilirsiniz. Yabancı dil öğretmenleriyle empati yapabilirisiniz. Ya bu sınıfa bu konu nasıl öğretilir, diye dudak büküp düşünebilirsiniz ama kendinizi özel eğitim öğretmeninin yerine koyamazsınız. Hiç denemeyin, şartelleri yakarsınız! İşte özel eğitim öğretmenliği bu derece zordur. Dolayısıyla bu emeğin kesinlikle bir karşılığı olmalı, verilmiyorsa hiçbirimiz susamayız, tarih ve vicdan karşısında sorumluluktan kaçamayız. 

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ nin ‘‘Öğretmenlerin nöbet görevi’’ başlıklı 44/2 maddesinde ‘‘Özel eğitim sınıfı öğretmenlerine boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.’’ deniyor. Gayet güzel; zaten yukarıda anlattım özel eğitimin samanlıkta iğne aramaktan zor olduğunu. Özel eğitim öğretmenlerine bir de nöbet verilirse arkanızdan çok konuşulur ona göre. 

Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık! Ne yapacaksınız? Yönetmelik özel eğitim öğretmenine nöbet yok diyor, ama birine nöbet ücreti ödeyip diğerine ödememezlik yapılamaz. İdareler iş ve işlemlerinde eşit davmalı. Hadi gelin çıkın içinden! Yine her uygulamada olduğu gibi bunu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Özel eğitim öğretmenine nöbet ücretinin ödenip ödenmeyeceğini bana soracak olursanız yazının başlığını okumadınız herhalde, işte ben de zaten ilgili birisi varsa ona soruyorum: Özel eğitim öğretmenlerine nöbetten ücret ödenecek mi? 

Not: Bundan bir önceki haber dosyamın başlığı ‘‘Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir!’’ şeklindeydi. Ancak yazıyı okumadan veya yazının ruhunu anlamadan altına ‘‘Vay efendim, tutulmayan nöbetin de ücreti mi istenirmiş?’’ gibi saçma sapan yorumlar yazanlar oldu. Çoğunu keyifle okudum, yazanlara(!) teşekkür ederim. Ancak sevgili yorumcular, şunu söylemeden geçemeyeceğim: Benim yazılarımı dost da düşman da çok okur. Öyle abuk sabuk yorumlar yazıp kendinizi cümle aleme rezil etmeyin. Tavsiyem şu ki siz bence yazıyı okumayın, yazının satır aralarını okuyun! 

Yücel ÖNDER 
Türk Eğitim-Sen Esenler İlçe Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.